Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Ultima oră: Procurorii au contestat mandatul de arest la domiciliu în privința lui Dodon

© SputnikIgor Dodon
Igor Dodon - Sputnik Moldova, 1920, 27.05.2022
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Procuratura Anticorupție a contestat cu recurs mandatul de arest la domiciliu aplicat în privința lui Igor Dodon.
CHIȘINĂU, 27 mai - Sputnik. Procuratura Anticorupție a contestat decizia instanței potrivit căreia, fostul președinte al Republicii Moldova, Igor Dodon a fost plasat în arest la domiciliu pentru un termen de 30 de zile.
Se întâmplă după ce, la cererea procurorilor anticorupție de plasare cu executare a fostului președinte în arest preventiv pentru 30 de zile, judecătorii au admis parțial demersul procurorilor.
Potrivit unui comunicat de presă al Procuraturii Anticorupție, prin recursul înaintat, procurorii anticorupție solicită aplicarea măsurii preventive sub formă de arestare preventivă pe un termen de 30 zile a ex-președintelui Republicii Moldova, cu executarea acesteia în Penitenciarul nr.13 Chișinău. ​Procurorii motivează că decizia instanței de judecată nu este temeinică.
Potrivit procurorilor, la eliberarea mandatului de arestare la domiciliu în privința persoanei vizate, însăși instanța a constatat existența bănuielii rezonabile de comitere de către persoana învinuită a infracțiunilor imputate și prezența în speță a riscurilor invocate și susținute prin probele anexate la demers, precum și cele prezentate suplimentar în ședință de judecată de către procurori și anume:
riscul eschivării de la organul de urmărire
riscul împiedicării bunei desfășurări a urmăririi penale
riscul săvârșirii de noi infracțiuni și
riscul provocării dezordinilor publice
Totodată, PA anunță că instanța de judecată și-a argumentat decizia prin faptul că „arestul la domiciliu poate pozitiv să influențeze mersul urmăririi penale, cât și procesul de obținere a probelor asupra cazului”.
Igor Dodon și Maia Sandu - Sputnik Moldova, 1920, 27.05.2022
Politică
Reacție Maiei Sandu la reținerea lui Igor Dodon
În context, procurorii susțin că un astfel de argument nu este plauzibil întrucât procurorii au prezentat în ședința de judecată suficiente probe care confirmă că, învinuitul are deplasări frecvente peste hotarele țării, fapt confirmat prin informația cu privire la traversarea frontierei de stat, precum și prin depistarea în cadrul perchezițiilor a mijloacelor financiare în valută străină, inclusiv ruble rusești.
Mai mult ca atât, însăși învinuitul a confirmat că avea planificată o deplasare în Federația Rusă, deținând de asemenea și pașaport diplomatic.
„Concomitent, procurorii consideră că, judecătorul la emiterea deciziei nu a ținut cont de caracterul complex al cazului infracțional investigat și în mod special de legătura cu anumite personaje, lista care i-a fost adusă la cunoștință învinuitului în ședința de judecată. Prin urmare, există toate premisele că, acesta va întreprinde acțiuni de natură să împiedice aflarea adevărului, prin dirijarea lor și orientarea la modul în care urmează să își formuleze declarațiile”, mai este precizat în comunicatul PA.
Procurorii care au contestat decizia instanței de judecată susțin că arestul la domiciliu nu poate asigura izolarea învinuitului și nu poate exclude posibilitatea acestuia de a intra în contact cu anumite persoane implicate în cadrul acestei cauze penale, prin intermediul aplicațiilor telefonice on-line instalate în telefoanele membrilor săi de familie, cu care domiciliază împreună la aceiași locație, unde a fost dispusă executarea măsurii preventive sub formă de arest la domiciliu.
La fel, procurorii contestă și faptul că lui Igor Dodon nu i-au fost limitate convorbirile telefonice, recepționarea și expedierea trimiterilor poștale și utilizării altor mijloace de comunicare.
Igor Dodon - Sputnik Moldova, 1920, 26.05.2022
Politică
Prima reacție a lui Dodon după ce a primit 30 de zile de arest la domiciliu
La fel, procurorii consideră nemotivat argumentul instanței precum că, învinuitul anterior nu a fost în conflict cu legea.

„Concluzionarea asupra faptului că, învinuitul are legătură durabilă cu statul (se prezuma referirea la Republica Moldova) este una arbitrară or, probele prezentate de către procurori, indică asupra unor legături stabile și constante cu Federația Rusă, învinuitul fiind președintele unei asociații obștești, având finanțare exclusiv din Federația Rusă, iar co-fondator al asociației respective este o organizație rusească”, mai este specificat în comunicatul Procuraturii.

Trebuie precizat, ședința de judecată la Curtea de Apel Chișinău, unde se va examina recursul procurorilor, va avea loc la data de 31 mai 2022, începând cu ora 13:00.
Fluxul de știri
0