Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Voronin, despre cazul Dodon, pașapoartele românești ale guvernării și trădare de patrie

© Sputnik / Ruslan Shalapuda / Accesați arhiva multimediaVladimir Voronin
Vladimir Voronin - Sputnik Moldova, 1920, 26.05.2022
Abonare
Fostul președinte al Republicii Moldova, Vladimir Voronin, a făcut o serie de declarații pe fondul arestării lui Igor Dodon și a acuzațiilor de trădare de patrie aduse acestuia.
CHIȘINĂU, 26 mai - Sputnik. Ce înseamnă „trădarea de patrie” de care este acuzat ex-președintele Republicii Moldova Igor Dodon - contactele cu reprezentanți ai conducerii Federației Ruse?
O astfel de întrebare și răspuns la aceasta a răsunat în cadrul unui briefing de presă susținut de fostul președinte al Republicii Moldova, președintele Partidului Comuniștilor din Moldova (PCRM) Vladimir Voronin.
Acesta a făcut un șir de declarații legate de reținerea lui Igor Dodon și de acuzațiile care i se aduc, inclusiv corupție și trădare de țară.
„Nimeni, inclusiv eu, nu înțelege această acuzație ridicolă „trădare de patrie”. În ce constă? În contacte cu reprezentanții conducerii Federației Ruse? Liderii țărilor care fac parte din CSI? Toate astea sunt o prostie! Actualii guvernanți cu pașapoarte românești nici nu încearcă să-și ascundă înclinațiile unioniste", a declarat Vladimir Voronin.
Mai mult, fostul președinte a numit recentele ședințe comune ale comisiilor parlamentare și Guvernelor Republicii Moldova și României „politica îngenuncherii în fața Bucureștiului”.
Igor Dodon - Sputnik Moldova, 1920, 26.05.2022
Politică
Iarmaliuc: Există probe că în această dimineață Igor Dodon urma să părăsească țara
„Toată politica asta de a îngenunchea în fața Bucureștiului - nu este o trădare a Patriei? La urma urmei, să vrei lichidarea propriei țări independente, chiar și de dragul unor "idealuri naționale" - asta este trădare de țară. Și aproape toată lumea se încadrează astăzi sub acest articol din Codul penal al Republicii Moldova, oficiali din partidul de guvernământ PAS, în frunte cu așa-zisul președinte. Dar îl învinuiesc pe Igor Dodon, care, din câte îmi amintesc, nu a dat astfel de motive în timpul mandatului său de președinte”, a mai menționat președintele PCRM.
El a remarcat că Igor Dodon nu a refuzat să coopereze cu ancheta, însă acest fapt nu a devenit un motiv pentru ca autoritățile „să renunțe la arest și cătușe”.
„Indiferent de ce a făcut persoana, care a ocupat funcția de președinte al țării, iar vinovăția și gradul ei trebuie să fie dovedite în cadrul unui proces competitiv deschis, el, prin definiție, nu poate deveni obiectul unui unei justiții televizate”, a precizat Voronin.
Deputatul comunist a afirmat că este convins că actualul proces împotriva lui Dodon este un ordin politic și este extrem de periculos pentru autorități să „se folosească organele de drept puse sub sechestru pentru a stabili conturi”.
„Și mai umilitor pentru instituția guvernării președintelui este că – în opinia generală – acest lucru s-a întâmplat în conformitate cu ordine politice primite de la actualul șef al statului. Sincer vorbind, și eu sunt convins de asta. Și dacă este așa, dacă aceasta este, așa cum le place să spună procurorilor noștri, „suspiciune rezonabilă”, aceasta este o lovitură teribilă pentru sistemul puterii de stat și autoritatea acestuia”, a mai spus Voronin
El a subliniat că în Republica Moldova se creează „un precedent alarmant și neconstituțional pentru utilizarea puterii pentru răzbunare personală”.
Igor Dodon - Sputnik Moldova, 1920, 26.05.2022
Politică
Igor Dodon a fost scos din sala de judecată: Victoria va fi de partea noastră
Fluxul de știri
0