Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Iarmaliuc: Există probe că în această dimineață Igor Dodon urma să părăsească țara

© SputnikIgor Dodon
Igor Dodon - Sputnik Moldova, 1920, 26.05.2022
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Procurorul care examinează cazul lui Igor Dodon a făcut declarații de presă după încheierea ședinței de judecată.
CHIȘINĂU, 26 mai - Sputnik. Igor Dodon ar fi planificat ca în dimineața zilei de 26 mai să părăsească țara. Despre aceasta a anunțat procurorul de caz, Petru Iarmaliuc, după încheierea ședinței de judecată în cadrul căreia s-a examinat demersul procurorilor privind plasarea lui Dodon în arest preventiv pe un termen de 30 de zile.

„Am prezentat acele probe care reprezintă temeiuri reale și judiciare, care confirmă cele patru riscuri. Riscul eschivării, riscul ingerinței în urmărirea penală în vederea distrugerii probelor, riscul săvârșirii de noi infracțiuni și riscul dezordinii publice”. a declarat Petru Iarmaliuc.

Iarmaliuc susține că sunt niște riscuri nu doar declarate, dar sunt prezentate prin mijloace materiale de probă, procese verbale de examinări, documente, găsite la domiciliul fostului președinte în urma perchezițiilor din data de 24 mai și care confirmă că Igor Dodon urma să plece din Republica Moldova.
Procuror - Dumnealui a confirmat că avea planificată plecarea pentru această dată
Jurnalist - Păi a încercat să fugă sau avea o plecare planificată?
Procuror - În timpul perchezițiilor dumnealui a comunicat că urmează să plece peste hotarele Republicii Moldova. Ținând cont de complexitatea cazului, ținând cont că figurează și într-o altă anchetă penală, având în vedere riscurile care deja se produseseră(un complice de-al său a încercat să distrugă probe) s-a recurs la reținere, iar ulterior am solicitat arest preventiv.
Igor Dodon - Sputnik Moldova, 1920, 26.05.2022
Politică
Igor Dodon a fost scos din sala de judecată: Victoria va fi de partea noastră
Totodată, procurorul de caz a informat că au fost găsite mijloace bănești, inclusiv în portmoneul lui Dodon, în valută străină, adică în euro, dar și a statului în care urma să plece, fără a preciza însă despre ce sumă este vorba și în ce țară urma să ajungă.
Acesta a precizat însă că fostul șef al statului i-ar fi anunțat pe procurori încă în cadrul perchezițiilor că are planificată o deplasare în afara țării pentru data de 26 mai.
Petru Iarmaliuc mai spune că au fost efectuate 15 percheziții în urma cărora au fost ridicate un volum foarte mare de documente, ceea ce presupune un volum foarte mare de lucru pentru oamenii legii. Procurorul a mai spus că la moment, Dodon are doar statut de bănuit și nicio persoană nu poate avea statut de învinuit până când vinovăția acesteia nu este dovedită.
Întrebat în ce constă una din acuzațiile care i se incriminează lui Igor Dodon și anume „trădare de patrie”, Petru Iarmaliuc a evitat să dea un răspuns concret precizând că sunt chestiuni care țin de fondul cauzei și care nu pot fi divulgate.
Amintim, instanța urmează să se expună după examinarea demersului procurorilor privind arestul preventiv pentru 30 de zile. Decizia urmează a fi anunțată la ora 15:30. După pronunțarea instanței, Igor Dodon va face declarații pentru presă. Potrivit procurorilor acesta nu are niciun fel de interdicție în acest sens.
Igor Dodon - Sputnik Moldova, 1920, 26.05.2022
Politică
Reacția lui Igor Dodon după ce procurorii au cerut 30 de zile de arest
Fluxul de știri
0