Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Reacția lui Igor Dodon după ce procurorii au cerut 30 de zile de arest

© Sputnik / Rodion ProcaIgor Dodon
Igor Dodon - Sputnik Moldova, 1920, 26.05.2022
Abonare
Liderul de onoare al PSRM, Igor Dodon, a venit cu o reacție după ce procurorii au cerut 30 de zile de arest.
CHIȘINĂU, 26 mai - Sputnik. Învinuirile care se referă la pretinsele acte de corupție, primirea mitei, finanțarea ilegală a partidului, precum și aberanta acuzare de trădare de patrie, toate sunt nefondate și se bazează pe înregistrările video făcute ilegal de către Plahotniuc în iunie 2019 și nu pot fi probe în judecată. Despre acest lucru a scris Igor Dodon pe o rețea de socializare.
Socialistul s-a arătat indignat de faptul că pentru Maia Sandu și PAS, dirijați de Occident, este mai important să distrugă opoziția decât să scoată la iveală fărădelegile făcute cândva sau acum de guvernările de dreapta.
"Astăzi (miercuri) procurorii controlați de regimul Maiei Sandu mi-au înaintat învinuiri (marți am fost bănuit) pe mai multe capete de acuzare. Menționez că, în premieră pentru Republica Moldova, împotriva unui politician și lider de opoziție este format un grup de investigație compus din peste 50 de persoane: procurori, ofițeri de urmărire penală, ofițeri de investigație", se arată în postarea de pe pagina lui Igor Dodon.
Dodon susține că toate acuzațiile sunt superficiale, false, fără probe serioase și vor fi respinse de orice instanță de judecată independentă, nu capturată politic.
"Repet ceea ce am mai spus: în iunie 2019 m-am expus unui risc enorm atât eu personal, cât și familia mea, în perioada când purtam pseudo-negocieri cu Plahotniuc, conștientizând că sunt înregistrat video, cu scopul de a debarca regimul oligarhic și de a crea o coaliție guvernamentală anti-oligarhică: PSRM+ACUM (PAS+DA). Mi-a reușit acest lucru și am oferit atunci o nouă șansă Republicii Moldova. Și vreau să amintesc – beneficiari ai acelor evenimente sunt și actualii conducători ai statului, inclusiv Maia Sandu, care acum pune la cale represalii împotriva opoziției în stilul dictatorial al lui Plahotniuc", mai scrie Dodon.
Экс-президента Молдовы Игоря Додона вывели в сопровождении сотрудников правоохранительных органов - Sputnik Moldova, 1920, 26.05.2022
Politică
Judecătorii decid astăzi soarta lui Dodon pentru următoarele 30 de zile - detalii
Totodată, fostul șef de stat a ținut să explice și proveniența banilor găsiți în urma perchezițiilor.
"La domiciliul meu (casa de la Buiucani) nu au fost depistate decât câteva mii de euro care au confirmare documentală și provin din veniturile mele salariale (peste 1 milion de lei în ultimele 12 luni). A fost găsită și o recipisă semnată de soția mea, pentru un set de mobilier, în baza unui avans legal oferit și stins transparent. Această recipisă a fost fotografiată pe ascuns de unul din membrii grupului de urmărire penală și aruncată în mass media în 5 minute . Înțeleg că pe acest incident nu s-a autosesizat nimeni. Celelalte insinuări, nu corespund realității și vor fi ușor demontate în cadrul procesului de judecată. La mama mea (la Sadova) au fost depistate mijloace bănești ce îi aparțin, inclusiv de la vânzarea unor active ale rudelor, fapt ce va fi legal documentat și demonstrat. Declar pe propria răspundere că nu dețin, direct sau prin persoane interpuse, active mobile și imobile în satul Sadova. Perchezițiile la cumnatul meu, Petru Merineanu. Dânsul, care a muncit peste 20 de ani în afara țării, chiar a crezut că diaspora este așteptată cu brațele deschise acasă. A vândut apartamentul din Moscova, declarând banii oficial la intrarea în țară și a hotărât să lanseze o afacere în satul lui natal Molovata Veche, creând astfel câteva zeci de locuri de muncă. Incidentul cu recipisa, mai puțin plăcut, dar atât de mediatizat în presă, poate fi explicat prin emoțiile unui om, care revine acasă de peste hotare și se trezește la 7 dimineața cu mascații sub ușă, care îi sperie copilul", a scris Dodon.
Socialistul a explicat și incidentul care s-a vehiculat în presă legat de cumnatul său.
"Incidentul cu recipisa, mai puțin plăcut, dar atât de mediatizat în presă, poate fi explicat prin emoțiile unui om, care revine acasă de peste hotare și se trezește la 7 dimineața cu mascații sub ușă, care îi sperie copilul", susține Dodon.
Protestul PSRM contra reținerii lui Igor Dodon - Sputnik Moldova, 1920, 25.05.2022
Politică
PSRM anunță că joi se adună la un nou protest la casa Guvernului
La finalul postării, fostul președinte al țării a ținut să menționeze că mesajul a fost transmis prin intermediul avocații săi.
"S-ar putea să fiu lipsit de posibilitatea sau dreptul de a comunica o vreme cu voi, dar fiți siguri că sunt cu gândul alături de toți cei care îmi sunt dragi, sunt cu gândul alături de toți cetățenii Republicii Moldova care așteaptă revenirea țării la normalitate", se arată în postare.
Amintim că astăzi Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana, va examina demersul procurorilor anticorupție privind aplicarea măsurii preventive sub formă de arest preventiv, pe un termen de 30 zile, în privința fostului președinte al Republicii Moldova, Igor Dodon.
Igor Dodon a fost reținut marți după ce la domiciliul său au fost efectuate percheziții de mascații de la SIS și procurorii anticorupție. Potrivit ofițerului de presă al Procuraturii Generale, Mariana Cherpec, perchezițiile au loc în cadrul dosarului „kuliok”.
Mai exact, este vorba de dosarul pornit după ce în spațiul public au apărut imagini video din anul 2019 de la sediul Partidului Democrat în care a fost surprins momentul în care Vlad Plahotniuc i-a transmis lui Dodon o pungă în care ar fi fost bani.
Maria Zaharova - Sputnik Moldova, 1920, 25.05.2022
Politică
Zaharova: dosarul contra lui Dodon riscă să devină o reglare de conturi cu tentă politică
Fluxul de știri
0