Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Grosu, despre livrarea de armament NATO Republicii Moldova: Nu văd nicio problemă

© AP Photo / Vadim GhirdaФлаг НАТО
Флаг НАТО - Sputnik Moldova, 1920, 24.05.2022
Abonare
Președintele Parlamentului de la Chișinău a comentat declarațiile oficialilor americani și britanici privind livrarea de armament Republicii Moldova.
CHIȘINĂU, 24 mai - Sputnik. Republica Moldova este pregătită să accepte ajutor militar din străinătate. O precizare în acest sens a fost făcută de către președintele Parlamentului, Igor Grosu, în cadrul unei emisiuni televizate de la Prime TV.
Potrivit lui Grosu livrarea de armament de către statele membre ale NATO către Republica Moldova se poate face chiar dacă țara noastră are consfințit statutul de neutralitate. Întrebat dacă o eventuală livrare de arme NATO nu contravine statutului de neutralitate, Igor Grosu a spus că personal nu vede o problemă.
„Atâta timp cât facem acest lucru într-un cadru civilizat, transparent, democratic, eu nu văd nicio problemă. Ne păstrăm statutul nostru de neutralitate, dar neutralitatea nu este ceva ce pui la vitrină și odată în an o privești ca pe un exponat”, a mai spus președintele Parlamentului.
Igor Grosu a mai spus că Armata Națională a Republicii Moldova are nevoie de investiții mari. Urmează să se facă o evaluare a necesităților, iar ulterior să se intervină, chiar și cu ajutor din afara țării.
„Zeci de ani nu s-a investit în armată. Ai atâta securitate exact atât cât investești. Noi avem o colaborare în cadrul Parteneriatului pentru Pace cu NATO de ani și ani de zile. Un parteneriat civilizat cu participarea militarilor noștri la tot felul de misiuni de pacificare, de deminare, etc. Sunt mecanisme transparente pe care toți le cunosc”, a explicat președintele Parlamentului.
Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene a Moldovei - Sputnik Moldova, 1920, 23.05.2022
Politică
Reacția MAEIE la declarația privind livrarea de armament Republicii Moldova
Grosu spune că autoritățile de la Chișinău sunt pregătite să investească în forțele armate, pentru a putea apăra țara, pentru a putea face față acelor provocări care sunt.

„Noi suntem obligați să ne apărăm țara. Să avem armată echipată, să avem poliție de frontieră echipată, sisteme de monitorizare, etc”, a mai declarat Igor Grosu.

Amintim, congresmeni americani din Comitetul pentru Afaceri Externe au anunțat că se poartă discuții privind trimiterea de armament Republicii Moldova, dar că ajutorul nu ar trebui să „depășească” solicitările conducerii moldovene.
Totodată, ministrul Afacerilor Externe al Marii Britanii a declarat că statele membre ale Alianței Nord Atlantice trebuie să livreze armament Republicii Moldova.
Partidul Socialiștilor din Republica Moldova - Sputnik Moldova, 1920, 23.05.2022
Politică
PSRM critică declarațiile privind livrarea de armament Republicii Moldova de către NATO
Fluxul de știri
0