Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Consiliul Superior al Procurorilor cer demisia lui Stoianoglo

© Sputnik / Mihai CarausProcuratura Generală
Procuratura Generală - Sputnik Moldova, 1920, 23.05.2022
Abonare
Consiliul Superior al Procurorilor a adoptat o hotărâre prin care solicită demisia procurorului general suspendat de drept din funcție.
CHIȘINĂU, 23 mai - Sputnik. Consiliul Superior al Procurorilor propune președintelui Republicii Moldova, Maia Sandu, eliberarea din funcție a procurorului general suspendat de drept din funcție, Alexandr Stoianoglo. O hotărâre în acest sens a fost luată în cadrul ședinței de astăzi, 23 mai, a CSP.
Asta după ce procurorul general suspendat de drept din funcție, Alexandr Stoianoglo a primit calificativul „nesatisfăcător”, în urma evaluării performanțelor de către o Comisie special creată pentru acest fapt.
„Consiliul Superior al Procurorilor cu majoritatea voturilor a hotărât: Se ia act de raportul Comisiei de evaluare a performanțelor procurorului general suspendat de drept din funcție, Alexandr Stoianoglo. Se propune eliberarea din funcția de procuror general a lui Alexandr Stoianoglo”, a declarat președintele CSP, Angela Motuzoc.
Motuzoc a mai precizat că Hotărârea poate fi contestată la Curtea de Apel Chișinău, în termen de 30 de zile de la comunicarea sau notificarea acesteia.
Totodată, șeful CSP a anunțat că există și o opinie separată concordantă cu privire la hotărârea adoptată de CSP. Această opinie aparține ministrului Justiției, Sergiu Litvinenco.
Александр Стояногло - Sputnik Moldova, 1920, 13.01.2022
Societate
Stoianoglo va căuta dreptate la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului
Pe o rețea de socializare, aceste scrie că „colegii din CSP nu au susținut propunerile privind sesizarea ANI referitor la un potențial conflict de interese, dar și inițierea unei proceduri disciplinare având în vedere existența unei multitudini de semne privind comiterea de către Alexandr Stoianoglo a abaterii disciplinare”.
Trebuie precizat, anterior Litvinenco a declarat că procurorul general suspendat ar fi admis colaborări inadmisibile cu un personaj certat cu legea, căruia i s-a solicitat consultații juridice și formularea unei cereri de chemare în judecată din numele unei instituții ale statului. Litvinenco s-a referit la întâlnirea lui Stoianoglo cu Veaceslav Platon.
Procurorul general suspendat, Alexandr Stoianoglo, a confirmat că s-a întâlnit cu Veaceslav Platon în biroul său de serviciu. În cadrul ședinței Consiliului Superior al Procurorilor de azi Stoianoglo a fost întrebat de ministrul Justiției despre ce fel de servicii de consultanță din partea lui Platon este vorba în cazul dosarului legat de furtul miliardului.
„Da, eu l-am invitat și în biroul meu de serviciu. Eu pot să vă spun și am spus că sunt gata de a mă întâlni cu oricine, chiar și cu diavolul numai pentru un scop, de a restitui banii în buget. Apropo, eu am avut întrevedere și cu avocații lui Șor și cu domnul Filat și cu avocații lui Plahotniuc. Tot cu această sarcină”, a răspuns Stoianoglo.
Potrivit procurorului general suspendat de drept din funcție, aceste întâlniri nu ar constitui o încălcare a legii. Stoianoglo a menționat că legislația nu interzice procurorului general de a avea întâlniri cu orice persoană, chiar dacă aceasta este pusă sub învinuire.
Procuratura Generală - Sputnik Moldova, 1920, 28.12.2021
Politică
Comisia de evaluare a lui Stoianoglo rămâne fără președinte: Care este motivul
Fluxul de știri
0