Editoriale
Editorialiștii Sputnik și RIA Novosti analizează procesele politice și sociale din țara noastră și din lume și fac pronosticuri privind evoluțiile ulterioare

Scopul „terminatorului aerian” Su-57 este demilitarizarea Ucrainei

© Sputnik / Andrey Stanavov / Accesați arhiva multimediaМногофункциональный истребитель пятого поколения Су-57 на воздушном параде Победы в Москве
Многофункциональный истребитель пятого поколения Су-57 на воздушном параде Победы в Москве - Sputnik Moldova, 1920, 22.05.2022
Abonare
Spațiul aerian ucrainean, pătruns de radiații electromagnetice ostile de la avioanele de recunoaștere, radarele de la sol și navele spațiale NATO, este un câmp de luptă și o confruntare tehnologică demnă pentru avionul de luptă rusesc Su-57 de generația a cincea.
„Terminatorul aerian” Su-57 desfășoară misiuni de luptă de mai bine de două luni în timpul operațiunii speciale a Forțelor Armate Ruse în Ucraina. Este un avion de luptă cu vizibilitate redusă, conceput pentru a câștiga superioritatea aerului, pentru a distruge toate tipurile de ținte aeriene, terestre și de suprafață. Practic invizibil pentru radar și aeronavele de recunoaștere ale NATO, care scanează spațiul aerian ucrainean 24/7.
Sistemul de arme ale Su-57 include 15 tipuri de cele mai recente rachete aer-aer și aer-sol, inclusiv rachete de croazieră antinavă (cu o rază de acțiune de până la 250 km) și hipersonicul „Kinjal” (până la 1.500 km).
Avionul de luptă este capabil să transporte până la 10 tone de muniție la bord la o viteză supersonică de croazieră de 2.400 km/h. Posedă capacitatea de utilizare omnidirecțională, multicanal a armelor, inclusiv a rachetelor cu rază lungă de acțiune de înaltă precizie. Raza de luptă - 5500 km.
Utilizarea avionului de luptă rusesc din generația a cincea împotriva Forțelor Armate ale Ucrainei pare excesivă. Presupun că demilitarizarea Ucrainei nu este scopul principal al Su-57, care este capabil să rezolve cele mai dificile sarcini în lupta împotriva unui inamic de înaltă tehnologie.
Su-30SM și Su-35 sunt considerate principalele avioane de luptă ale Forțelor Aerospațiale Ruse în operațiunea specială din Ucraina. Și totuși, Su-57 este cel mai eficient pentru a contracara „ochii și urechile” NATO, pentru exersarea tacticilor de luptă, loviturile ascunse cu rachete și integrarea în luptă (bazată pe inteligența artificială la bord) cu drona grea S-70 „Ohotnik”.
Forțele aerospațiale rusești sunt nevoite astăzi să se pregătească pentru confruntarea directă cu aviația Alianței.
De câteva luni, serviciile de informații americane transmit informații în timp real despre desfășurarea și deplasarea trupelor ruse către Statul Major ucrainean, ajutând regimul de la Kiev cu arme și bani. Adică, ei accelerează transformarea conflictului proxy al NATO cu Rusia într-o ciocnire militară directă.
 Su-30SM  - Sputnik Moldova, 1920, 08.12.2021
Editoriale
Cum un SU-30 și un “Murmansk” îi întâmpină pe parteneri la hotarele Rusiei

Superioritatea de luptă

Avionul Su-57 este capabil să detecteze ținte aeriene și terestre la o distanță de până la 400 km, urmărind până la 62 de obiecte, purtând 50 de tipuri de arme (întregul arsenal este situat în două compartimente interne).
Securizarea ridicată împotriva bruiajelor permite interacțiunea fiabilă cu sistemele automate de control ale diferitelor tipuri de trupe.
Într-un posibil duel, Su-57 este capabil să detecteze și să distrugă primul avioanele americane „invizibile” F-22 și F-35.
Anterior, The Military Watch Magazine a descris capacitățile noii rachete rusești aer-aer K-77, concepute special pentru Su-57, un „pionier al tehnologiilor revoluționare”. Potrivit publicației, K-77 cu o rază de acțiune de peste 190 km este o rachetă compactă și foarte periculoasă, care depășește performanța celei mai bune rachete americane AIM-120D.
Produsul combină raza lungă de acțiune cu manevrabilitate și acuratețe, iar tehnologia de ghidare activă de o matrice fazată de antene face K-77 extrem de eficient chiar și la distanțe extreme. Sistemul radar al rachetei este capabil să mențină o țintă la 360 de grade în jurul său - niciun avion de luptă inamic nu va putea scăpa.
Suprafața reflectorizantă eficientă mică face Su-57 invizibil pentru radarele inamice (materialele compozite din design reprezintă 70% din suprafață și 25% din greutate). Radarele cu matrice activă în bandă X integrate în avion și în corpul aeronavei oferă un câmp vizual uriaș, permițând pilotului să opereze mai eficient decât pe orice alt avion de luptă. „Radarele laterale” măresc autonomia în căutarea țintelor și creează un nou nivel calitativ de invizibilitate a Su-57 pentru radarele inamice - fără a pierde eficacitatea desemnării țintei pentru rachetele lor (la bord și în arsenalul de drone de lovitură ghidată).
Una dintre principalele caracteristici ale avionului de luptă rusesc de generația a cincea este un nivel incredibil de inteligență a aparatului de zbor, care permite procesarea ipotetică a informațiilor din sistemele de supraveghere și ochire, ajută pilotul în rezolvarea celor mai complexe sarcini de utilizare în luptă, reduce sarcinile de luptă pe pilot și îi permite să se concentreze asupra efectuării manevrelor tactice.
Inteligența artificială este atât de integrată în sistemul de control al luptei încât avionul de luptă Su-57 cu echipaj este capabil să îndeplinească 90% din sarcini în modul automat, acționând complet independent, conform unui program pregătit în avans.
Într-o situație ipotetică de rănire sau deces a unui pilot în luptă, sistemul de control va determina țintele prioritare, va lovi, iar apoi va asigura întoarcerea automată a vehiculului și a pilotului la bază. Astfel de vârfuri tehnologice nu sunt la îndemână pentru avionul de vânătoare american de generația a cincea F-22 Raptor.
Motoarele oferă, de asemenea, superioritate absolută în luptă - puterea și un vector de tracțiune tridimensional permit efectuarea de manevre incredibile în luptă la distanță lungă și în apropiere, garantând cea mai mare capacitate de supraviețuire în luptă. Avionul de luptă rusesc nu este pretențios ca calitatea aerodromurilor, adaptat să se bazeze pe aerodromuri operaționale (neasfaltate). Avioanele puternice și imprevizibile din punct de vedere tehnologic Su-57 nu lasă nicio șansă inamicului într-o situație de luptă.
Cu toate acestea, excelența nu este un scop în sine.
Experiența conflictelor armate moderne arată că principalul algoritm al agresiunii occidentale este dominația aerului cantitativ și calitativ. Este nevoie de o forță aerospațială rusă puternică pentru a contracara politica externă nesăbuită a SUA și a NATO. Superioritatea în luptă a avioanelor Su-57 este extrem de importantă pentru securitatea țării, progresul tehnologic în industria aviației și menținerea poziției de lider a Rusiei pe piața mondială a armelor.
Su-57 experimental a acționat cu succes ca parte a unui grup de trupe rusești în Siria în 2018, a făcut mai mult de zece ieșiri pentru a testa caracteristicile tehnice, un complex inteligent de informații și control, arme de rachete și sisteme de bord.
Trupele ruse au primit primul avion de luptă în serie din a cincea generație Su-57 în decembrie 2020. Planul anual de producție este de 15 aeronave. Industria va îndeplini ordinul Ministerului Apărării al Federației Ruse pentru 76 de avioane (trei regimente aeriene) până în 2027.
Су-35С - Sputnik Moldova, 1920, 02.12.2021
Editoriale
Cum aparatul Su-35S a devenit “asasinul” portavioanelor
Fluxul de știri
0