Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

UE vrea să implementeze cumpărarea de arme la comun la fel ca la vaccinuri

© AFP 2024 / EMMANUEL DUNANDUE
UE - Sputnik Moldova, 1920, 18.05.2022
Abonare
Mecanismul controversat folosit în pandemie prin care Comisia Europeană a negociat și cumpărat vaccinuri anti-Covid în numele tuturor statelor membre UE este în lucru să fie aplicat și în cazul achizițiilor de armament
CHIȘINĂU, 18 mai – Sputnik. Inpolitics atrage atenția că UE ar putea cumpăra arme la comun, la fel cum a procedat și cu vaccinurile. Publicația invocă în acest sens un articol apărut în Politico.
Justificarea oficială este că, din perspectiva reînarmării continentului, planul „Apărarea UE” ar urmări să acorde Bruxelles-ului un rol în asigurarea unei eficiențe mai mari a cheltuielilor cu armele, permițând cumpărătorilor europeni să se asocieze pentru obținerea de contracte mai avantajoase.
Diplomații spun că desfășurarea de arme în valoare de 2 miliarde de euro pe care UE a acceptat până acum să le furnizeze Ucrainei înseamnă că, în multe cazuri, țările membre, în special cele cu muniții din epoca sovietică, din Est, și-au golit stocurile, care acum trebuie reumplute.
Într-un rezumat succint al ceea ce UE urma să realizeze, șeful politicii externe, Josep Borrell, a spus: „Europenii trebuie să cheltuiască împreună, mai mult și mai bine”, deschizând drumul către înarmarea în comun, gestionată de Comisia Europeană, la fel cum s-a procedat cu vaccinurile.
Conceptul general de achiziție comună a fost discutat marți, pe scurt, în cadrul unei reuniuni a miniștrilor apărării din UE la Bruxelles. UE are deja un Fond european de apărare (FED), care este utilizat pentru finanțarea programelor comune de cercetare și dezvoltare. Există, de asemenea, o Agenție Europeană de Apărare (EDA), care ajută la coordonarea politicii de securitate. În completarea listei, există o Facilitate europeană pentru pace în afara bugetului, care este folosită pentru a oferi ajutor militar, inclusiv arme, țărilor partenere, iar Ucraina, de la începutul războiului, a fost principalul beneficiar al acestuia.
Militari francezi în România - Sputnik Moldova, 1920, 18.05.2022
Internațional
NATO la munte și la mare
Într-o ședință de informare care a urmat întâlnirii de marți, ministrul olandez al apărării, Kajsa Ollongren, a spus că următorii pași – inclusiv câți bani ar putea fi investiți într-un program comun de cheltuieli și mecanismele legale care îl guvernează – vor depinde în mare măsură de nevoile de securitate identificate de Comisie.
Dar Comisia este foarte doritoare să își asume cheltuieli pentru toată Uniunea, așa cum a încercat și cu gazele, proiect încă nerealizat. Așa că e de așteptat să folosească pretextul conflictului din Ucraina pentru a-și spori puterile și a prelua de la statele membre încă una din atribuțiile suverane.
NATO - Sputnik Moldova, 1920, 18.05.2022
Internațional
Suedia și Finlanda au depus cererile de aderare la NATO
Fluxul de știri
0