Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

NATO la munte și la mare

© AFP 2024 / DANIEL MIHAILESCUMilitari francezi în România
Militari francezi în România - Sputnik Moldova, 1920, 18.05.2022
Abonare
Centrul de greutate al prezenței avansate NATO de pe teritoriul României se va muta de la Constanța spre Transilvania. Acest lucru nu poate să scape analizezi cu privire la viitorul geopolitic al României.
BUCUREȘTI, 18 mai - Sputnik. O celebră comedie românească prezenta acțiunile unei unități de miliție BD (Brigada Diverse), la mare și la munte: ”BD la munte și la mare”. Fără să mai existe componenta de umor, contemplăm cum armatele străine ocupă România sub egida ”NATO la munte și la mare”.
Colonelul Vincent Minguet, comandantul grupului tactic al prezenței avansate a NATO din România a declarat marți că dacă în acest moment grupul de luptă este în proporție masivă la Constanța, la baza Kogălniceanu, din iunie grosul efectivelor se vor muta la Cincu, Brașov.
Se așteaptă ca componența batalionului NATO să fie de aproximativ 1000 de militari. În acest moment, trupe NATO se găsesc la Constanța/Kogălniceanu, Cincu, Predeal, Miercurea Ciuc, Smârdan și Craiova, potrivit declarațiilor colonelului francez.
Acesta estimează constituirea unui batalion permanent, ”mai puternic, cu mai multe arme grele, pentru a preveni orice agresiuni sau orice destabilizare în România”, după spusele colonelului Minguet. Această formulare este deosebit de vagă, prin ”destabilizare în România” putând fi înțeleasă tot ceea ce cei care decid să interpreteze, pot interpreta.
Pe de altă parte, mutarea centrului de greutate de la baza ”tradițională” americană de la Mihail Kogălniceanu în Transilvania poate fi citită fie ca o extindere a controlului NATO asupra României, fie ca începutul unei retrageri a cercului de greutate NATO în zona ”pro-occidentală” a României, după celebra hartă a lui Huntington. Astfel în timp ce vestul ar fi controlat de UE, prin trupe franceze și belgiene (iar din vară și olandeze), estul ar fi sub controlul american.
Președintele turc Recep Tayyip Erdogan - Sputnik Moldova, 1920, 18.05.2022
Internațional
Mass-media: Turcia a pus condiții pentru ca Finlanda și Suedia să adere la NATO
Fluxul de știri
0