Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Suedia și Finlanda au depus cererile de aderare la NATO

NATO - Sputnik Moldova, 1920, 18.05.2022
Abonare
Ambasadorii Suediei și Finlandei au înmânat Secretarului General al NATO cererile de aderare la Alianță.
Ambasadorii Suediei și Finlandei au transmis secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg, cererile țărilor de aderare la Alianță. Ceremonia a avut loc la sediul organizației din Bruxelles.
Duminica trecută, Partidul Social Democrat al Suediei, aflat la guvernare, a anunțat decizia de a solicita aderarea la blocul militar, menționând că, dacă va fi aprobată, țara sa se va opune desfășurării de arme nucleare și baze militare pe teritoriul său. În aceeași zi, Finlanda a decis oficial să se alăture Alianței Nord-Atlantice.
Rusia a declarat în repetate rânduri că NATO urmărește confruntarea. Potrivit purtătorului de cuvânt prezidențial Dmitri Peskov, extinderea în continuare a organizației nu va aduce o mai mare securitate în Europa. Totodată, el a remarcat că nu consideră intrarea Suediei și Finlandei în Alianță o amenințare existențială pentru Rusia.
Vladimir Putin, într-o conversație cu omologul său finlandez Sauli Niiniste, a subliniat că abandonarea politicii tradiționale de neutralitate militară ar fi eronată, deoarece nu există amenințări la adresa securității Finlandei. În opinia sa, o schimbare în politica externă a țării ar putea avea un impact negativ asupra relațiilor ruso-finlandeze, care de mulți ani s-au construit în spiritul bunei vecinătăți și a cooperării de parteneriat.
Tabla de șah - Sputnik Moldova, 1920, 18.05.2022
Analize și opinii
Jocul de șah al aderării Suediei și Finlandei la NATO
Fluxul de știri
0