Economie
Urmăriți portalul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu tendințele, fenomenele și fluctuațiile din economia Republicii Moldova

Guvernatorul BNM: Inflația este în creștere și va fi tot mai mare

© Sputnik / Miroslav RotariArmașu
Armașu - Sputnik Moldova, 1920, 13.05.2022
Abonare
Banca Națională a Moldovei prognozează o rată a inflației în trimestrul trei al acestui an de 31 la sută.
CHIȘINĂU, 13 mai - Sputnik. Inflația în Republica Moldova este în creștere și va fi tot mai mare și persistentă. O declarație în acest sens a fost făcută astăzi de către guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei, Octavian Armașu, în cadrul prezentării raportului asupra inflației. Armașu spune că Banca Națională a Moldovei prognozează o rată a inflației în trimestrul trei al acestui an de 31 la sută.
Potrivit acestuia, valul de scumpiri internaționale la resursele energetice și la produsele alimentare a avut un impact major asupra prețurilor din Republica Moldova.
Inflația în Republica Moldova este mai mare decât în alte țări din mai multe motive, inclusiv ponderea mare a produselor alimentare în coșul de consum, economia mică și deschisă, dar și dezechilibrul în economie cum ar fi tarifele neajustate la timp.
„Cea mai mare creștere se înregistrează la prețurile la combustibil, după care prețurile reglementate, prețurile la produsele alimentare și inflația de bază”, a declarat guvernatorul.
Potrivit guvernatorului, este necesară aplicarea unor măsuri de politică monetară restrictivă. Astfel, vor fi create condiții pentru revenirea la echilibru și creșterea economică la nivelul potențial, dar și asigurarea stabilității monedei naționale.
Octavian Armașu la Forumul Investiţional Chișinău - Sputnik Moldova, 1920, 12.05.2022
Politică
Guvernatorul Băncii Naționale va fi audiat în Parlament: Care este motivul
Mai mult, Banca Națională a Moldovei prognozează o rată a inflației în trimestrul trei al acestui an de 31 la sută. Potrivit guvernatorului BNM, Octavian Armașu, după aceasta inflația va continua să scadă, dar incertitudinile și riscurile sunt destul de mari.
„Estimăm că inflația va avea ora de vârf în trimestrul trei al anului, după care va avea un trend descendent. Sunt riscuri de șocuri noi, încă mai urmează să fie ajustări de tarife, noi nu știm când și cum, respectiv intervalul de incertitudine este destul de larg”, a spus guvernatorul.
Potrivit celui de-al doilea raport asupra inflației, BNM estimează în 2022 o rată medie a inflației de 27,3%, iar pentru anul viitor – de 16,5%.
Guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei a declarat că este gata să meargă în fața deputaților pentru a le răspunde la întrebările lor. Asta după ce la ședința precedentă a Parlamentului, la propunerea deputatului PAS, Dumitru Alaiba, deputații au decis să-l invite pe Armași în sala de plen pentru a da explicații privind inflația foarte mare în Republica Moldova.

„Am mai fost în Parlament și ceva timp în urmă. Sunt gata să merg în Parlament de fiecare dată când deputații vor avea nevoie să le explic ce se întâmplă cu inflația, ce face BNM și care este situația economică din țară din perspectiva Băncii Naționale. Este de altfel și obligația BNM conform legii să facă acest lucru ”, a declarat Armașu.

Octavian Armașu urmează săptămâna viitoare să meargă la ședința Comisiei economie, buget și finanțe pentru audieri, pentru a da explicații ce majorează frecvent rata dobânzilor, precum și care este motivul creșterii inflației, iar ulterior va fi invitat și în plenul Parlamentului pentru a fi la fel audiat.
Rubla Federației Rusei și dolarul SUA - Sputnik Moldova, 1920, 13.05.2022
Analize și opinii
Bloomberg - despre raportul rublă – dolar
Fluxul de știri
0