Analize și opinii
Pe site-ul Sputnik Moldova găsiți întotdeauna comentarii ale experților cu privire la evenimentele politice de actualitate, precum și analize ale fenomenelor sociale și economice care se produc în țară.

Bloomberg - despre raportul rublă – dolar

© Sputnik / Vladimir Trefilov / Accesați arhiva multimediaRubla Federației Rusei și dolarul SUA
Rubla Federației Rusei și dolarul SUA - Sputnik Moldova, 1920, 13.05.2022
Abonare
Bloomberg a constatat că rubla este valuta din lume care s-a apreciat cel mai mult în raport cu dolarul.
Chișinău, 13 mai - Sputnik. Bloomberg a constatat că rubla se află pe primul loc în rândul altor valute internaționale în ceea ce privește gradul de apreciere față de dolar în 2022.
Cursul de schimb al rublei a crescut cu 11% de la începutul anului 2022, depășind realul brazilian, care a adăugat nouă la sută față de dolar, constată Bloomberg într-o analiză, citată de RIA Novosti.
Publicația indică faptul că moneda rusă s-a consolidat datorită măsurilor autorităților de contracarare a sancțiunilor. Astfel, pe lângă impunerea controalelor de capital, autoritățile au obligat exportatorii să vândă valuta străină.
O rublă și un dolar - Sputnik Moldova, 1920, 11.05.2022
Economie
Un expert, despre coraportul dintre rublă și dolar în luna mai
După începerea operațiunii militare speciale ruse de demilitarizare și denazificare a Ucrainei, Occidentul a intensificat presiunea prin sancțiuni asupra Moscovei. Măsurile restrictive sunt îndreptate în primul rând împotriva sectorului bancar și a furnizării de produse de înaltă tehnologie. Multe țări au anunțat înghețarea activelor rusești.
Apelurile de reducere a dependenței de resursele energetice rusești au devenit mai puternice în Europa. Dar toate acestea s-au transformat deja în probleme economice pentru Occident însuși, provocând o creștere a prețurilor la combustibil și la alimente.
De asemenea, președintele rus Vladimir Putin a anunțat pe 23 martie transferul plății pentru livrările de gaze naturale către țările UE și alte state care au introdus măsuri restrictive împotriva Rusiei în ruble pentru a nu mai folosi dolari și euro în calcule.
Apoi, președintele a semnat un decret corespunzător și a spus că, dacă țările „neprietenoase” nu plătesc în ruble de la 1 aprilie, atunci Rusia va considera acest lucru drept neîndeplinirea prevederilor stipulate în contractele de furnizare a gazelor.
Cumpărătorul va putea transfera banii în valuta specificată în contractul pentru furnizarea de „combustibil albastru”, banca va vinde valuta la Bursa din Moscova, după care transfera rublele în contul cumpărătorului de gaze și din acest cont se vor face decontări cu furnizorul de gaze - Gazprom”.
Economie - Sputnik Moldova, 1920, 11.05.2022
Economie
Catastrofal: Într-un an prețurile au crescut cu peste 27 la sută
Fluxul de știri
0