Editoriale
Editorialiștii Sputnik și RIA Novosti analizează procesele politice și sociale din țara noastră și din lume și fac pronosticuri privind evoluțiile ulterioare

De ce lui Biden îi este frică să fie în aceeași fotografie cu Putin

© AFP 2022 / Denis BalibousePutin - Biden, imagine simbol
Putin - Biden, imagine simbol - Sputnik Moldova, 1920, 10.05.2022
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Atacul asupra ambasadorului rus în Polonia, Serghei Andreev, când acesta urma să depună flori la cimitirul soldaților sovietici din Varșovia, nu este doar o manifestare a urii față de Rusia.
Aceasta face parte și din munca de „anulare a Rusiei”, de izolare a ei, care este realizată de oponenții geopolitici. De mâna ucrainenilor, dar nu numai de ei și, cel mai important, nu pentru sprijinirea Ucrainei.
Scopul este blocarea Rusiei, izolarea de lumea exterioară ca „agresor și criminal teribil”. De ce este important nu numai să fie anulat tot ce este rusesc, ci și să fie intimidați rușii care locuiesc sau lucrează în străinătate? Pentru că este necesar să se asigure că acelorași diplomați le este frică chiar să apară - fie în locuri publice, fie la recepțiile ambasadei, le este frică să comunice cu colegii din alte țări. Să facă astfel încât Rusia, ale cărei misiuni diplomatice în Occident au fost deja reduse mult din cauza expulzării în masă a angajaților, să decidă și ea să își reducă prezența, să evacueze oamenii sau chiar să suspende complet activitatea ambasadelor.
Același lucru este valabil și pentru presa rusă – de amintit doar recentul atac de la Berlin asupra clădirii în care locuiesc jurnaliștii RIA Novosti. Și trebuie să fim pregătiți pentru faptul că o astfel de intimidare nu va face decât să ia amploare: cu cât operațiunea rusă în Ucraina este mai reușită, cu atât vor fi mai multe provocări.
Cum ar trebui să reacționeze Rusia la asta? Nu poți face nimic protestând singur, dar nu poți să te retragi, adică să cedezi în fața intimidării. Este necesar ca Rusia să își mențină prezența în Occident - pentru că tocmai eliminarea ei este ceea ce caută adversarii. Fără îndoială că diplomații ruși vor rezista, iar serviciile speciale vor face tot posibilul pentru a se asigura că nimic nu le amenință viața. La urma urmei, am avut ambasadori care au murit în funcție - și nu numai Andrei Karlov în Turcia în 2015, ci și doi ambasadori sovietici în anii 20 ai secolului trecut și Griboedov la Teheran în urmă cu aproape două sute de ani.
Papa Francesco celebra la messa in Vaticano - Sputnik Moldova, 1920, 06.05.2022
Editoriale
De ce Papa a reamintit despre „lătratul NATO la ușa Rusiei”
În același timp, încercările de a complica prezența diplomatică rusă au o răspândire pur occidentală - nimeni, cu excepția Statelor Unite, a Europei, a Japoniei și a țărilor anglo-saxone (Canada și Australia), nu încearcă să minimizeze contactele cu Rusia. Mai mult, încercarea de a „anula Rusia” la nivel global duce Occidentul într-o fundătură, punându-se înaintea unei simple alegeri. Și continuare să ceară excluderea Rusiei - sau o părăsească la propria inițiativă.
Cel mai bun exemplu în acest sens este povestea viitoarelor summituri G20 și Cooperarea Economică Asia-Pacific (APEC) din această toamnă. Summiturile vor avea loc la mijlocul lunii noiembrie: mai întâi G20 la Bali, apoi APEC la Bangkok. Atenția acordată acestora este enormă - pur și simplu pentru că acestea vor fi primele întâlniri față în față ale liderilor mondiali de la începutul pandemiei. Primul summit va reuni șefii tuturor marilor puteri, în timp ce al doilea va implica jumătate din G20, inclusiv SUA, China și Rusia.
După începerea operațiunii speciale ruse în Ucraina, Statele Unite și Marea Britanie au anunțat că vor căuta excluderea Rusiei din G20 – ceea ce în sine este absurd și imposibil. Acest lucru ar necesita o decizie unanimă a tuturor celorlalți 19 membri ai clubului, în care Occidentul are doar jumătate din voturi. Și nu toți din această jumătate sunt dornici să „anuleze Rusia”. Acest lucru a fost demonstrat încă o dată de recenta întâlnire a miniștrilor de finanțe din G20 și a șefilor băncilor centrale: în timpul discursului reprezentanților ruși, participanții din SUA, Marea Britanie, Canada și Franța au părăsit sfidător sala. Reprezentanții Italiei și Germaniei, Japoniei și Australiei au rămas pe loc (deși unii dintre ei și-au oprit camerele video - ministrul Siluanov a vorbit prin link video). Adică nici măcar întregul Occident nu este unit în dorința sa de a izola Rusia, dar anglo-saxonii nu renunță la încercările lor de a perturba participarea lui Putin la summiturile din noiembrie.
Joe Biden, după ce a devenit clar pentru toată lumea din Statele Unite că promisiunea lui de a exclude Rusia din G20 este nerealistă (și chiar a încercat să-l convingă pe președintele indonezian Joko Widodo să nu-i trimită invitație lui Putin), a găsit o cale de ieșire – să-l invite pe Zelenski la întâlnirea de la Bali. Cu toate acestea, autoritățile indoneziene au fost de acord cu acest lucru, deoarece nu numai participanții săi sunt invitați la toate reuniunile G20, ci și liderii altor câteva țări ale lumii (în special partea lumii în care are loc summitul), care sunt prezenți întâlniri separate.
Banknotes and coins of the United States - Sputnik Moldova, 1920, 30.04.2022
Editoriale
„Sechestrarea activelor”: câți bani rusești pot cheltui SUA pentru propriile scopuri
Acum nu contează unde va fi Zelenski în noiembrie. Chiar dacă va fi la Lvov sau va conduce guvernul din exil, țările G7 vor cere participarea lui. Nu este clar dacă va participa personal sau prin conexiune video, dar, în orice caz, Occidentul va face un spectacol din participarea sa și se va adresa în primul rând lumii non-occidentale. Adică acele țări din Asia, America Latină și Africa care nu au cedat presiunii anglo-saxonilor și nu s-au alăturat sancțiunilor împotriva Rusiei. Îi va convinge discursul lui Zelenski? Bineînțeles că nu - premierul indian Modi sau președintele mexican Lopez Obrador pun interesele țărilor lor pe primul loc. Dar, totuși, propaganda anti-rusă va obține o platformă bună.
Este neplăcut pentru Rusia? Da, dar nu mai mult. Vladimir Putin oricum va participa la summiturile de la Bali și Bangkok, pentru că prezența rusă acolo este mult mai importantă decât orice provocare. La urma urmei, Rusia transformă nu doar Ucraina și relațiile sale cu Occidentul. Acțiunile Rusiei (și reacția Occidentului la ele) schimbă întreaga lume, accelerând restructurarea întregii ordini mondiale. În întreaga lume non-occidentală, Putin este perceput ca un lider îndrăzneț și puternic căruia nu i-a fost frică să provoace forțele care până de curând pretindeau dominația mondială. A înspăimânta Rusia prin izolarea lui Putin în Bali sau Bangkok este ridicol - apariția lui va fi o demonstrație de forță și încredere în corectitudinea sa.
Dar Joe Biden este deja sfătuit să nu se prezinte la summituri, pentru că „încercările SUA de a prezenta Rusia ca un paria mondial au eșuat, din moment ce nu toți partenerii Washingtonului sunt pregătiți să întoarcă spatele Moscovei, care a devenit o problemă pentru Biden".
Și asta scrie The Washington Post, menționând că acum președintele SUA se confruntă cu „o alegere dificilă – dacă să participe la summitul G20, la care ar putea participa Putin, sau să cedeze unul dintre principalele evenimente internaționale Rusiei și Chinei”. Dar absența lui Biden va fi văzută ca o înfrângere morală. În plus, după cum notează același The Washington Post, el „nu își poate permite să rateze un astfel de eveniment din Asia, deoarece astăzi consecințele pandemiei se reflectă în continuare în comerțul mondial, iar inflația a devenit o problemă comună”.
imagine simbol - Sputnik Moldova, 1920, 26.04.2022
Editoriale
Occidentul crește miza pe înfrângerea Rusiei
De fapt, problema comună a devenit, pe de o parte, incapacitatea SUA de a combina pretențiile de dominație mondială și, pe de altă parte, puterea reală a acestei țări. Cu alte cuvinte, ambițiile și muniția nu corespund. În plus, SUA însele fac totul pentru a sublinia decalajul tot mai mare dintre primul și al doilea. Cine i-a obligat să ceară întregii lumi să se alăture sancțiunilor totale împotriva Rusiei, când inițial era clar că acest lucru nu se va întâmpla? Cine le-a forțat să blocheze rezervele valutare ale Băncii Centrale a Rusiei, subminând astfel rămășițele de încredere în dolar ca monedă de rezervă? Cine i-a pus în gura lui Biden apeluri de a-l răsturna pe Putin și de a învinge Rusia, demonstrând tuturor adevăratele obiective ale sprijinului american pentru Ucraina?
Dacă Biden decide totuși să meargă la Bali, atunci vor încerca în toate modurile să-l țină departe de Putin. Washington Post consideră că este posibil să se facă astfel încât Putin și Biden să se pomenească rareori în aceeași fotografie, deși acest lucru este foarte dificil. Pentru ce? Pentru a nu-l compromite pe președintele american? În fața cui? Dacă în fața lumii non-occidentală, atunci acest lucru este inutil - reputația Statelor Unite ca jandarm și agresor global este atât de stabilă, încât nici cei care cred în „agresorul Putin” nu vor fi surprinși de nimic. Și dacă vor să-l salveze pe Biden de mânia propriilor cetățeni, atunci acest lucru este inutil - întâlnirea de la Bali va avea loc la o săptămână după alegerile pentru Congres, în care democrații vor suferi o înfrângere zdrobitoare, iar președintele se va transforma într-o „răță șchioapă”, pe care trumpiștii o vor hărțui doi ani. Și unui astfel de Biden îi va fi deja complet indiferent dacă intră sau nu într-o fotografie comună cu Vladimir Putin.
Deci, indiferent dacă Biden merge sau nu la Bali, va pierde în continuare - pentru că nu a fost necesar de la bun început să ignore cu încăpățânare interesele mai mult decât justificate ale Rusiei și apoi să mizeze pe înfrângerea acesteia. Rusia nu poate fi intimidată – cel puțin Occidentul ar putea învăța acest lucru din istoria relațiilor cu ea. Dar, din păcate, conștientizarea acestui lucru va putea fi posibilă numai după ce își vor aminti încă o lecție istorică neînvățată - că Rusia nu poate fi învinsă.
imagine simbol - Sputnik Moldova, 1920, 23.04.2022
Editoriale
Împotriva Occidentului, Rusia are arme mult mai teribile decât rachetele
Fluxul de știri
0