Editoriale
Editorialiștii Sputnik și RIA Novosti analizează procesele politice și sociale din țara noastră și din lume și fac pronosticuri privind evoluțiile ulterioare

„Sechestrarea activelor”: câți bani rusești pot cheltui SUA pentru propriile scopuri

© Sputnik / Vladimir Trefilov / Accesați arhiva multimediaBanknotes and coins of the United States
Banknotes and coins of the United States - Sputnik Moldova, 1920, 30.04.2022
Abonare
Americanii au decis să trimită două milioane de dolari din activele rusești arestate pentru a ajuta Ucraina.
Mihail Katkov, Alena Kazakova, RIA Novosti
Nu este prima dată când iau proprietatea altcuiva: șapte miliarde au fost luate de la Afganistan și ceva mai mult de la Iran. Dacă Washingtonul devine furios, Moscova va pierde mult.

Ajutor forțat

Camera Reprezentanților din SUA a aprobat un proiect de lege care permite utilizarea fondurilor rusești înghețate pentru a sprijini Ucraina și a „democratiza Rusia” (417 congresmani - pentru, opt - împotrivă).
Pentru început, au făcut apel la președintele Joe Biden să vândă bunuri de lux arestate sub pretextul sancțiunilor, scrie The New York Times. Ce-i drept, proiectul de lege care priva proprietarii de active de dreptul de a contesta aceste acțiuni nu a trecut, dar este prea devreme să ne bucurăm.
Biden a spus că trimite un pachet de propuneri Congresului pentru a acționa împotriva oligarhilor ruși. "Vom face totul pentru a-i lipsi de banii pe care i-au acumulat... Se vor crea noi mecanisme pentru efectuarea sechestrului si confiscarii acestor proprietăți. Facem totul pentru ca la vânzarea bunurilor oligarhilor, veniturile să meargă direct la lichidarea daunelor cauzate Ucrainei”, a subliniat Biden.
În plus, Departamentul de Stat ia în considerare posibilitatea recunoașterii Rusiei ca sponsor al terorismului. Purtătorul de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a promis că Moscova va răspunde tuturor deciziilor Washingtonului, chiar și celor atât de „idioate”.
ambasador Vasnețov - Sputnik Moldova, 1920, 30.04.2022
Politică
Ambasadorul Rusiei la Chișinău și șeful misiunii OSCE au avut o întâlnire la Chișinău
La mijlocul lunii aprilie, consilierul american pentru securitate națională, Jake Sullivan, a spus că activele înghețate nu vor fi returnate oamenilor de afaceri ruși. În același timp, el însuși a clasificat acțiunea drept „sechestrare”.
Și Washingtonul, cel mai probabil, nu se va limita la două milioane. Americanii au înghețat o sută de miliarde de dolari aparținând Băncii Centrale a Rusiei, dar care sunt pe conturile Sistemului Federal de Rezervă. Șeful Departamentului de Stat, Anthony Blinken, nu ascunde faptul că Casa Albă se gândește la cum să-i trimită la Kiev. Subtilitățile juridice o încurcă să facă asta.
Apetitul lui Zelenski este și mai mare: el mizează pe 400 de miliarde de dolari din fondurile Băncii Centrale și ale miliardarilor ruși.

Jaf în plină zi

Anul trecut, după ce au fugit de talibani, americanii au înghețat aproximativ șapte miliarde de dolari ai Afganistanului. Ei au explicat că aceasta ar servi drept pârghie diplomatică pentru a pune presiune asupra Kabulului.
O parte din fonduri au fost transmise pentru a despăgubi familiile afectate de atacul terorist din 11 septembrie 2001, restul va merge la ajutor umanitar. Talibanii au numit asta un jaf, dar Washingtonul nu s-a jenat deloc. SUA argumentează prin douăzeci de ani de investiții americane și aliate în economia afgană. Deși chiar și secretarul general al ONU, António Guterres, a cerut returnarea acestor bani, deoarece țara „atârnă pe un fir de păr”.
În plus, americanii au abandonat echipamentul militar în Afganistan în valoare de aproximativ aceleași șapte miliarde. Cel puțin asta a anunțat CNN, făcând referire la raportul Pentagonului către parlamentari. Avioanele și vehiculele militare, armele, munițiile și echipamentele de comunicații au ajuns în mâinile „Talibanilor”*.
Kremlinul, Moscova - Sputnik Moldova, 1920, 30.04.2022
Editoriale
Default în Rusia într-o săptămână? Ce se va întâmpla cu țara și ce consecințe ar putea fi
Iranul nici măcar asta n-a primit. Activele înghețate după revoluția islamică din 1979 sunt estimate la 100-120 de miliarde de dolari. Mai mult, fondurile nu sunt doar în Statele Unite, ci și în China, Coreea de Sud, Luxemburg, Japonia și Irak. Cea mai mare parte a veniturilor provine din petrol.
Revoluția l-a răsturnat pe șahul Mohammed Pahlavi, comod pentru Washington. Ambasada SUA la Teheran a fost ocupată, 66 de americani au fost luați ostatici. Ultimul dintre ei a fost eliberat abia la sfârșitul anului 1981.

Nici judecată, nici bani

"Asemenea acțiuni ale părții americane sunt în afara oricărui cadru legal internațional. Evident, această linie va continua mai departe, se vor face pași care până acum păreau imposibili", consideră avocatul internațional Dmitri Romanenko. "Desigur, vor fi discuții despre măsuri de răspuns. Rusia își poate rezerva dreptul de a sechestra bunurile atât ale persoanelor fizice, cât și ale persoanelor juridice ale Statelor Unite din țară”.
El are îndoieli că decizia Congresului poate fi contestată, întrucât „nimeni nu va ezita să facă presiuni” asupra instanțelor internaționale – și, desigur, nu în favoarea Rusiei.
„Ideea de a folosi trei sute de miliarde de dolari rusești înghețați a fost exprimată la Kiev și apoi preluată la Washington”, notează Vladimir Vasiliev, cercetător șef la Institutul pentru Studii SUA și Canadei al Academiei Ruse de Științe. - Dar s-a constatat că există anumite bariere legale în acest sens. Una este să îngheți conturile, cu totul alta e „să cheltuiești fondurile disponibile pe aceste conturi. Autoritățile naționale sau autoritățile judiciare nu sunt suficiente pentru asta”.
Potrivit lui, acest lucru nu s-a întâmplat niciodată. "Da, amintește de situația cu Afganistan, dar Talibanii * sunt o organizație teroristă interzisă. Acest lucru poate fi considerat un semi-precedent. De obicei, fondurile sunt înghețate, ca și în Iran, și atunci se decide problema întoarcerii lor. Sau aceste active sunt deținute pe termen nelimitat, folosindu-se pentru compensații economice”, adaugă expertul.
Banii rușilor pot fi transferați și în țările UE care au acceptat refugiați ucraineni. Totodată, interlocutorul RIA Novosti are dubii că aceste fonduri vor fi cheltuite în scopul propus.
"Americanii încep cu proiecte pilot, fără a risca să anunţe imediat că vor cheltui toate cele trei sute de miliarde. Cu toate acestea, dacă vor fi tăiaţi pe bucăţi, treptat va părea legitim. Acum vor lua prima tranşă, o vor trimite în Ucraina pentru ajutor umanitar sau altceva. Și treptat sumele vor crește. Publicul se va obișnui", spune Vasiliev.
Washingtonul creează un precedent extrem de periculos în practica financiară globală. Și nicio țară nu poate fi sigură că economiile sale sunt în siguranță.
* Organizația se află sub sancțiuni ONU pentru activități teroriste
Parada Victoriei la Moscova - Sputnik Moldova, 1920, 29.04.2022
Internațional
În acest an Rusia nu a invitat lideri ai altor țări la Moscova de Ziua Victoriei
Fluxul de știri
0