Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Maia Sandu, convorbire telefonică cu președintele României

© Photo : Președintele RomânieiKlaus Iohannis și Maia Sandu
Klaus Iohannis și Maia Sandu - Sputnik Moldova, 1920, 06.05.2022
Abonare
Președintele României, Klaus Iohannis, a avut vineri, 6 mai 2022, o convorbire telefonică cu Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, se arată pe site-ul Administrației Prezidențiale de la București.
BUCUREȘTI, 6 mai – Sputnik. Cu prilejul convorbirii telefonice dintre Klaus Iohannis și Maia Sandu, cei doi Președinți au discutat și analizat evoluțiile actuale privind situația de securitate din regiune și implicațiile multidimensionale ale conflictului din Ucraina asupra Republicii Moldova și la nivel regional, informează comunicatul oficial despre această convorbire.
Președintele Klaus Iohannis a reiterat solidaritatea deplină a țării noastre cu Republica Moldova, analizând împreună cu omologul său noi opțiuni concrete de sprijin pe care România îl poate oferi, în continuare, în această criză, pe toate palierele, se arată în comunicat.
În acest context, Președintele României a informat cu privire la faptul că a semnat în cursul zilei de ieri Decretul privind promulgarea Legii pentru ratificarea Acordului dintre Guvernul României şi Guvernul Republicii Moldova privind implementarea programului de asistență tehnică şi financiară în baza unui ajutor financiar nerambursabil în valoare de 100 milioane de euro acordat de România Republicii Moldova, semnat la Chișinău, la 11 februarie 2022. De asemenea, Președintele Klaus Iohannis a dat asigurări că sprijinul financiar direct în valoare de 10 milioane de euro către Republica Moldova, anunțat de România cu ocazia Conferinței privind Platforma de sprijin pentru Republica Moldova, organizată la 5 aprilie 2022 la Berlin și co-prezidată de România, Germania și Franța, va fi operaționalizat în perioada imediat următoare.
Klaus Iohannis și Gitanas Nauseda - Sputnik Moldova, 1920, 06.05.2022
Internațional
Iohannis, despre aderarea Moldovei la UE și Platforma de sprijin
Au fost abordate și evoluțiile recente înregistrate în regiunea separatistă Transnistria, Președintele României reiterând poziția României privind susținerea deplină pentru apelul la calm şi responsabilitate al Preşedintelui Maia Sandu, mai arată Administrația Prezidențială. Cei doi șefi de stat au condamnat, totodată, orice provocări și tentative de a atrage Republica Moldova în acțiuni care pot pune în pericol pacea și securitatea Republicii Moldova.
Președintele Klaus Iohannis a reiterat și cu acest prilej sprijinul ferm al României pentru integrarea europeană a Republicii Moldova și angajamentul țării noastre de a sprijini în mod activ și concret acest proces, inclusiv prin asistența acordată în această perioadă pentru completarea părții a doua a chestionarului transmis Republicii Moldova de către Comisia Europeană în vederea fundamentării Opiniei pentru acordarea statutului de candidat pentru aderarea la UE.
La rândul său, Președintele Maia Sandu a exprimat apreciere și mulțumiri pentru măsurile de sprijin oferite de România, în special în acest context dificil, se precizează în comunicat.
Curtea Constituțională - Sputnik Moldova, 1920, 06.05.2022
Politică
Constituționalitatea interzicerii panglicii „Sf.Gheorghe” nu va fi examinată - detalii
Fluxul de știri
0