Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Constituționalitatea interzicerii panglicii „Sf.Gheorghe” nu va fi examinată - detalii

© Sputnik / Mihai CarausCurtea Constituțională
Curtea Constituțională - Sputnik Moldova, 1920, 06.05.2022
Abonare
Curtea Constituțională a respins cererea deputaților socialiști privind examinarea constituționalității unor prevederi la legea care interzice utilizarea pe teritoriul Republicii Moldova a panglicii „Sfântul Gheorghe”.
CHIȘINĂU, 6 mai - Sputnik. Curtea Constituțională a respins cererea deputaților socialiști privind examinarea constituționalității unor prevederi ale Legii pentru modificarea unor acte normative. Mai exact, socialiștii (Adrian Lebedinschi și Grigore Novac) au solicitat suspendarea acțiunii normei legale care prevede interzicerea utilizării pe teritoriul Republicii Moldova a panglicii „Sfântul Gheorghe”.
„Președintele ad interim observă că, deși solicită suspendarea acțiunii punctului 98 din Articolul II al Legii nr. 102 din 14 aprilie 2022, în argumentele lor, autorii sesizării se referă doar la prevederile prin care a fost completat Codul contravențional cu articolul 3655”, este precizat în comunicatul CC.
Trebuie precizat, Codul Contravențional a fost completat cu articolul 3655 cu următorul text:
Încălcarea drepturilor cetățenilor prin răspândirea atributelor și simbolurilor general cunoscute ce sunt utilizate în contextul unor acțiuni de agresiune militară, crime de război sau crime împotriva umanității, precum și al propagandei sau glorificării acestor acțiuni
Confecționarea, vânzarea, răspândirea, deținerea în vederea răspândirii și utilizarea în public a atributelor și simbolurilor general cunoscute ce sunt utilizate în contextul unor acțiuni de agresiune militară, crime de război sau crime împotriva umanității, precum și al propagandei sau glorificării acestor acțiuni.
Potrivit Curții Constituționale, autorii sesizării au invocat că aceste prevederi sunt de natură să creeze premise pentru sancționarea contravențională a faptelor de etalare a simbolurilor gloriei militare care, eventual, ar putea fi utilizate de participanți la evenimentele dedicate Zilei Victoriei și a comemorării eroilor căzuți pentru independența Patriei, zi de sărbătoare nelucrătoare conform articolului 111 din Codul muncii.
Sfântul Mare Mucenic Gheorghe - Sputnik Moldova, 1920, 06.05.2022
Societate
Sfântul Gheorghe, Purtătorul de biruință – istorie și semnificație: Calendar Ortodox
Totodată, autorii au susținut că acțiunea prevederilor contestate ar afecta libertatea de exprimare protejată de articolul 32 din Constituție, prin faptul că ar interzice unele simboluri care comemorează ziua Victoriei. În acest sens, autorii sesizării nu au indicat niciun simbol de comemorare a zilei Victoriei, etalarea căruia ar fi sancționată de articolul 3655 din Codul contravențional.
„Președintele ad interim menționează că, în cazul în care un autor al sesizării invocă riscul afectării unui domeniu prevăzut de articolul 251 alineatul 2 punctul 1 din Legea cu privire la Curtea Constituțională și de articolul 71 alineatul 2 punctul 1 din Codul jurisdicției constituționale, trebuie aduse argumente în acest sens. Chiar dacă riscul afectării unor drepturi fundamentale este abstract, cererile cu privire la suspendarea acțiunii actelor sesizate trebuie motivate”, este precizat în decizia CC cu privire la soluționarea cererii de suspendare a acțiunii unor prevederi din Legea nr. 102 din 14 aprilie 2022 pentru modificarea unor acte normative
În concluzie, Înalta Curte dispune respingerea solicitării deputaților Adrian Lebedinschi și Grigore Novac referitoare la suspendarea acțiunii Articolului II, punctul 98 din Legea nr. 102 din 14 aprilie 2022 pentru modificarea unor acte normative.
Prezenta decizie este definitivă, nu poate fi supusă niciunei căi de atac, intră în vigoare la data adoptării şi se publică în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.
Amintim, persoanele care vor încălca noile norme riscă amendă de până la 9 000 de lei sau muncă în folosul comunității de la 30 la 60 de ore. Amenda în cazul persoanelor juridice se ridică până la 18 000 de lei.
Irina Vlah - Sputnik Moldova, 1920, 05.05.2022
Societate
Bașcanul Găgăuziei, despre panglica "Sfântul Gheorghe"
Fluxul de știri
0