Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Posibilitatea de a oferi Ucrainei echipament militar ar fi fost discutată la Kiev

© Public Domain / Parlamentul Republicii MoldovaIgor Grosu și Ruslan Stefanchuk
Igor Grosu și Ruslan Stefanchuk - Sputnik Moldova, 1920, 05.05.2022
Abonare
Rada Supremă a Ucrainei anunță că au existat discuții cu referire la posibilitatea ca Republica Moldova să ofere echipamente militare țării vecine.
CHIȘINĂU, 5 mai - Sputnik. Posibilitatea de a oferi echipament militar Ucrainei din partea Republicii Moldova ar fi fost discutată în cadrul întâlnirii președintelui Parlamentului, Igor Grosu cu omologul său ucrainean, Ruslan Stefanchuk, în cadrul vizitei președintelui Legislativului de la Chișinău în țara vecină.
Într-un comunicat de presă pe pagina oficială a Radei Supreme a Ucrainei de pe o rețea de socializare este precizat că președintele Legislativului din Ucraina a discutat „despre posibilitatea transferului de echipamente militare, acordarea de asistență în deminarea teritoriilor eliberate și impunerea sancțiunilor împotriva Federației Ruse”.
Totodată, despre aceasta s-a anunțat în cadrul conferinței de presă comună susținută în seara zilei de 4 mai de cei doi oficiali. Președintele Radei Supreme a vorbit despre asistența militară.
„În cadrul dialogului cu Președintele Parlamentului și delegația Republicii Moldova, am discutat principalele probleme legate de asistența militară, politica de sancțiuni, aspecte legate de integrarea europeană”, a declarat Ruslan Stefachuk.
În comunicatul de presă al Parlamentului Republicii Moldova nu este precizat că ar fi existat astfel de discuții.
Дмитрий Песков, фото из архива - Sputnik Moldova, 1920, 04.05.2022
Rusia
Rușii vor stabili cât de oportun este contactul dintre ministerele apărării cu americanii
Potrivit informațiilor, Igor Grosu a comunicat oficialilor ucraineni despre disponibilitatea țării noastre de a detașa în Ucraina un contingent de geniști pentru deminarea teritoriului minat.
La fel, în cadrul întrevederii s-a anunțat că Guvernul Republicii Moldova a acordat ajutor umanitar în mărime de circa 1,2 milioane de euro regiunilor Vinița și Odesa, iar la moment, este în pregătire următorul pachet umanitar cu produse medicale care conțin medicamente și echipamente.
„De asemenea, Republica Moldova se află în deplină conformitate cu sancțiunile financiare impuse de comunitatea internațională împotriva Rusiei”, a precizat Igor Grosu în cadrul conferinței de presă.
Președintele Parlamentului a subliniat faptul că Republica Moldova va continua să îi ofere Ucrainei tot suportul necesar.
Oficialul ucrainean a mai declarat în cadrul conferinței de presă că au fost abordate „probleme care se referă la Transnistria și că Ucraina a recunoscut întotdeauna și continuă să recunoască integritatea teritorială a Republicii Moldova”.
Amintim că anterior președintele țării, Maia Sandu, a declarat că Republica Moldova este un stat neutru, iar statutul de neutralitatea este prevăzut în Constituţie. Şeful statului şi-a exprimat speranţa că marii actori ai lumii vor ţine cont de acest lucru şi nu vor atrage Republica Moldova într-un conflict militar.
Встреча патриарха Московского и всея Руси Кирилла с папой римским Франциском - Sputnik Moldova, 1920, 04.05.2022
Internațional
Papa: Este posibil ca NATO să fi provocat Rusia pentru a lansa operaţiunea din Ucraina
Fluxul de știri
0