Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Papa: Este posibil ca NATO să fi provocat Rusia pentru a lansa operaţiunea din Ucraina

© Sputnik / Sergey Pyatakov / Accesați arhiva multimediaВстреча патриарха Московского и всея Руси Кирилла с папой римским Франциском
Встреча патриарха Московского и всея Руси Кирилла с папой римским Франциском - Sputnik Moldova, 1920, 04.05.2022
Abonare
Pontiful a mai spus că a solicitat o întâlnire cu Putin pentru a discuta despre conflictul din Ucraina, dar nu a primit un răspuns.
BUCUREŞTI, 4 mai – Sputnik. Papa Francisc a spus că se poate ca extinderea spre est a NATO să îl fi provocat pe președintele rus Vladimir Putin să lanseze un atac asupra Ucrainei.
Într-un interviu publicat marți de cotidianul italian Corriere della Sera, pontiful a spus că este posibil ca „lătratul NATO la ușa Rusiei” să-l fi determinat pe Putin să lanseze campania militară pe 24 februarie.
„Nu pot spune dacă a fost provocată, dar probabil că a fost”, a spus Papa.
Francisc a mai dezvăluit că a solicitat o întâlnire cu Putin în primele săptămâni ale conflictului, dar încă nu a primit niciun răspuns. Pontiful a spus că a cerut celui mai mare diplomat al Vaticanului să îl contacteze pe președintele rus pentru a organiza o întâlnire la aproximativ trei săptămâni de la începerea ostilităților.
„Încă nu am primit un răspuns și încă insistăm. Mă tem că Putin nu poate și nu vrea să aibă această întâlnire în acest moment. Dar cum să nu opreşti toată această brutalitate?”, a declarat Pontiful.
Papa Francisc a mai spus că a vorbit anterior cu șeful Bisericii Ortodoxe Ruse, Patriarhul Kirill din Moscova, timp de 40 de minute prin Zoom. Patriarhul, care a făcut comentarii prin care a explicat ofensiva Rusiei în Ucraina, „nu poate deveni băiatul de altar al lui Putin”, a insistat Papa, potrivit RT.
Francisc a mai spus ziarului că premierul maghiar, Viktor Orban, l-a asigurat că Putin are un plan de a înceta războiul pe 9 mai, ziua în care Rusia sărbătorește Ziua Victoriei din 1945 împotriva Germaniei naziste.
Papa a fost anterior criticat pentru că nu a cenzurat direct Rusia în primele zile ale atacului. În martie, Pontiful a îndemnat către un „mod diferit de guvernare a lumii” și a cerut civilizației să depășească nevoia reflexă de „mai multe arme, mai multe sancțiuni, mai multe alianțe politice-militare”.
Rusia și-a atacat vecinul la sfârșitul lunii februarie, în urma eșecului Kievului de a implementa condițiile acordurilor de la Minsk, semnat pentru prima dată în 2014, și în urma recunoaşterii de către Moscova republicilor din Donbas Donețk și Lugansk.
De atunci, Kremlinul a cerut ca Ucraina să se declare oficial o țară neutră care nu se va alătura niciodată blocului militar al NATO, condus de SUA. Kievul insistă că ofensiva rusă a fost complet neprovocată și a negat acuzaţiile că intenționa să preia puterea asupra celor două republici cu forța.
Fluxul de știri
0