Economie
Urmăriți portalul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu tendințele, fenomenele și fluctuațiile din economia Republicii Moldova

Legea bugetului asigurărilor sociale de stat a fost modificată

© Sputnik / Mihai Carausbani
bani - Sputnik Moldova, 1920, 05.05.2022
Abonare
Deputații au votat în lectura a doua pentru modificarea Legii bugetului asigurărilor sociale de stat pentru și cea a fondurilor asigurării obligatorii de asistență medicală.
CHIȘINĂU, 5 mai - Sputnik. Proiectul de modificare a Legii bugetului asigurărilor sociale de stat pentru anul 2022 a fost votat de 58 deputați în lectura a doua.
Potrivit modificărilor efectuate, veniturile și cheltuielile totale ale Bugetului asigurărilor sociale de stat (BASS) au fost majorate cu aproape 1,8 miliarde de lei și constituie în anul curent 33042332,4 mii lei.
Au fost majorate cheltuielile pentru bunuri și servicii. Această creștere este generată, în special, de necesitatea ajustării cheltuielilor pentru gazele naturale și energia termică, ca urmare a aprobării tarifelor noi pentru anul 2022.
De asemenea, au fost majorate cheltuielile pentru prestațiile sociale. Majorarea este generată de actualizarea coeficientului indexării pensiilor la 1 aprilie curent, care constituie 13,94% și modificarea modalității de indexare a pensiilor pentru anul 2022.
Majorarea cheltuielilor pentru prestațiile sociale este generată de actualizarea numărului beneficiarilor mărimilor medii ale prestațiilor sociale și modificările și completările unor acte normative cu impact asupra bugetului.
stadionul Dinamo - Sputnik Moldova, 1920, 05.05.2022
Politică
Votat în lectură finală: Terenul Stadionului Republican va fi proprietatea SUA
La fel în lectură finală a fost votat proiectul de modificare a Legii fondurilor asigurării obligatorii de asistență medicală pentru anul 2022.
Potrivit documentului, modificările propuse prevăd majorarea veniturilor cu 86 087,9 de mii de lei și a cheltuielilor cu 331 087,9 de mii de lei, deficitul bugetar însumând 245 000 de mii de lei.
Această majorare este determinată de creșterea cheltuielilor aferente Fondului pentru achitarea serviciilor medicale și farmaceutice.
Proiectul de modificare a Legii fondurilor asigurării obligatorii de asistență medicală pentru anul 2022 a fost adoptat cu votul a 55 de deputați.
deputați - Sputnik Moldova, 1920, 05.05.2022
Politică
BCS cere audierea directorului SIS și a miniștrilor Apărării și de Interne
Fluxul de știri
0