Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Bașcanul Găgăuziei, despre panglica "Sfântul Gheorghe"

© Photo : Пресс-служба Башкана Гагаузии Irina Vlah
Irina Vlah - Sputnik Moldova, 1920, 05.05.2022
Abonare
Bașcanul Găgăuziei susține că subiectul panglicii Sfântul Gheorghe nu este „despre Irina Vlah, dar despre decizia unui grup politic de a aplica o interdicție legală, fără a consulta opinia societății”.
CHIȘINĂU, 5 mai - Sputnik. Subiectul panglicii Sfântul Gheorghe e o greșeală a puterii politice de azi. Despre aceasta a scris bașcanul Găgăuziei, Irina Vlah, pe o rețea de socializare, după ce autoritățile din UTA Găgăuzia au sfidat decizia autorităților de la Chișinău de a interzice simbolurile și panglica Sfântul Gheorghe.
Potrivit bașcanul Găgăuziei, "acest subiect, mai întâi, este despre decizia unui grup politic de a aplica o interdicție legală, fără să consulte opinia societății".
„Puterea trebuie să fie atentă atunci când vine cu interdicții. Proiectele de interdicții trebuie să fie consultate larg cu toate grupurile sociale, așa încât legile să reflecte voința societății – și nu a unui grup de politicieni. Puterea trebuie să vină cu argumente și să convingă – și doar în condiții excepționale să impună”, a reflectat Irina Vlah.
Vlah susține că ridicarea temei Sfântul Gheorghe este "o greșeală".
„Și dacă totuși a fost ridicată - tema trebuia discutată public cu toate grupurile societății și colectate opiniile. Astfel, se putea observa reacția societății și ajunge la o decizie de compromis. Sper că politicienii vor scoate lecții și se vor aprecia - ei trebuie să urmeze voința poporului, ori totuși vor să impună poporului voința personală”, a reflectat Irina Vlah.
„Găgăuzia e cu voi” – un astfel de apel, încadrat în panglica „Gheorghevskaia”, utilizarea căreia este interzisă prin lege pe teritoriul întregii țări, a apărut pe unun din drumurile naționale din UTA Găgăuzia. - Sputnik Moldova, 1920, 04.05.2022
Politică
Pe un drum din Găgăuzia au fost pictate simboluri interzise în Republica Moldova
Amintim că pe 7 aprilie deputații au votat în două lecturi un amendament la Codul contravențional prin care prevede ca panglicile, semnele, literele sau combinațiile acestora, ce sunt folosite în calitate de elemente distinctive ale agresiunii militare ruse în Ucraina, sunt interzise pe teritoriul Republicii Moldova.
Legea votată de majoritatea PAS, care prevede interzicerea panglicii "Sfântului Gheorghe", precum și a altor simboluri, utilizate de participanții la acțiunile militare din Ucraina, introduce amenzi de până la 9000 de lei și muncă neremunerată în folosul comunității de la 30 până la 60 de ore pentru persoanele fizice, iar persoanele juridice, conform documentului, pot lua amenzi de până la 18 mii de lei.
Ulterior, chiar dacă deputații de la Chișinău au votat pentru interzicerea acestor simboluri, deputații din Găgăuzia au semnat legea lor regională care permite utilizarea panglicii Sfântul Gheorghe în autonomie.
„Documentul prevede că pe teritoriul Găgăuziei “este permisă fabricarea, depozitarea și folosirea panglicii “Gheorghevskaia”, steagurile roșii ale Victoriei și alte simboluri asociate Victoriei în Marele Război pentru Apărarea Patriei”, a declarat serviciul de presă al bașcanului Găgăuziei.
Legea prevede, de asemenea, desfășurarea unor evenimente pe teritoriul autonomiei în vederea perpetuării memoriei participanților la război și a educației patriotice a tinerei generații.
Inspectoratul General al Politiei poliției IGP - Sputnik Moldova, 1920, 03.05.2022
Societate
Șeful IGP: Legea adoptată la nivel național prevalează în fața celei adoptate de Găgăuzia
Fluxul de știri
0