Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Serbia primeşte gaze naturale ruseşti via Bulgaria în regim normal

© Sputnik / Aleksej Nikolskij / Accesați arhiva multimediaAleksandar Vucic
Aleksandar Vucic - Sputnik Moldova, 1920, 28.04.2022
Abonare
Serbia primeşte gaze naturale ruseşti via Bulgaria în regim normal, în pofida faptului că grupul rus Gazprom a oprit livrările către Bulgaria
CHIȘINĂU, 28 apr – Sputnik. Ministrul Energiei din Serbia, Zorana Mihajlovic, a anunțat că Serbia primește gaze naturale în regim normal, via conducta Balkans Stream, în conformitate cu cantităţile convenite de şase milioane metri cubi".
El a adăugat în comunicatul de presă emis cu această ocazie că „utilizăm zilnic aproximativ 4,6 milioane metri cubi, ceea ce înseamnă că avem suficiente cantităţi pentru a ne acoperi necesităţile".
Bulgaria transportă gaze naturale ruseşti din Turcia spre Serbia, via o prelungire a gazoductului Turk Stream, iar din Serbia gazele ruseşti ajung mai departe până în Ungaria.
Mihajlovic a precizat că Serbia, ţară care importă din Rusia aproape tot necesarul de gaze, analizează mai multe opţiuni în eventualitatea unor întreruperi în aprovizionare.
Dmitry Polyanskiy - Sputnik Moldova, 1920, 27.04.2022
Operațiunea militară din Ucraina
Moscova: Instructori ai grupului „Căștile albe” au fost trimişi în Ucraina
Una dintre opţiunile Serbiei este să recurgă la rezervele sale de gaze pe care le are la depozitul de gaze de la Banatski Dvor, facilitate la care pachetul majoritar de acţiuni este controlat de grupul rus Gazprom, iar aceste rezerve de gaze sunt suficiente pentru a acoperi consumul Serbiei timp de 21 de zile. La acestea ar putea să se adauge şi rezervele ruseşti de gaze depozitate la Banatski Dvor, care ar acoperi consumul Serbiei pentru alte 22 de zile, a subliniat Zorana Mihajlovic.
O altă opţiune este acea de a începe să înlocuiască gazele naturale cu alte surse de energie, precum ţiţeiul brut, dacă situaţia o va impune.
Ţările vecine Bosnia-Herţegovina şi Macedonia de Nord, care primesc gaze naturale ruseşti via Serbia, au anunţat şi ele că livrările lor de gaze nu au fost afectate.
Fluxul de știri
0