Operațiunea militară rusă în Ucraina - Sputnik Moldova, 1920, 25.02.2022
Operațiunea militară din Ucraina
Situatia din Ucraina - operațiunea militară a Rusiei

Moscova: Instructori ai grupului „Căștile albe” au fost trimişi în Ucraina

© AP Photo / Seth WenigDmitry Polyanskiy
Dmitry Polyanskiy - Sputnik Moldova, 1920, 27.04.2022
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Kievul pune la cale un atac sub steag fals cu arme de distrugere în masă care să fie pus pe seama Moscovei, a spus un înalt diplomat rus.
CHIȘINĂU, 27 apr - Sputnik. Autoritățile ucrainene și agenții lor străini planifică atacuri sub steag fals care să implice arme de distrugere în masă, a declarat luni reprezentantul adjunct permanent al Rusiei la ONU, Dmitri Polianski. În acest scop, instructori ai grupului de „Căștile albe”, cu sediul în Siria, au fost deja desfășuraţi în Ucraina, a declarat oficialul reporterilor.
Diplomatul a reiterat acuzațiile făcute în weekend de către șeful Forţelor ruseşti de protecţie împotriva armelor radiologice, chimice și biologice, general-locotenentul Igor Kirilov, care a declarat că presupusele planuri puse la cale de regimul de la Kiev includ „trei scenarii”, variind de la un atac sub steag fals asupra civililor, până la utilizarea „tactică” la scară mică a WMD-urilor (armelor de distrugere în masă) și desfășurarea directă a unei astfel de arme pe câmpul de luptă.
Pentru a facilita atacul sub steag fals, agenţii de peste mări ai autorităților de la Kiev au trimis „instructori” ai cunoscutului grup „Căștile albe” în Ucraina, a declarat Polianski, citat de RT.
„Există un tipar bine-cunoscut după care astfel de provocări [implicând arme chimice] sunt folosite în alte zone ale lumii. În primul rând, se organizează un așa-numit incident chimic. Apoi organizații non-guvernamentale pro-occidentale, în special "Căștile albe", staționate în apropiere, ajung rapid la faţa locului și colectează – încălcând toate normele prevăzute de regimul de neproliferare – "dovezi" discutabile și apoi transmit această poveste către mass-media occidentală. Știm cu toții această metodă”, a spus Polianski.
„Pot spune că agenţii regimului de la Kiev nu sunt foarte creativi, astfel că pregătesc mai mult sau mai puțin același scenariu pentru Ucraina. Instructorii de la "Căștile albe" sunt deja în Ucraina”, a adăugat diplomatul rus.
Lavrov: Vestul face ca Ucraina să continue ostilitățile - Sputnik Moldova, 1920, 26.04.2022
Video
Lavrov: Vestul face ca Ucraina să continue ostilitățile
Grupul "Căștile albe", co-fondat de fostul mercenar britanic și presupus ofițer din serviciile de informaţii, James Le Mesurier, a dobândit notorietate internațională în timpul conflictului din Siria, care a durat ani de zile.
Grupul, care se descrie ca reprezentând „Apărarea civilă siriană”, a funcționat exclusiv în zone controlate de diferite grupări jihadiste care se opun guvernului președintelui Bashar Assad. Căștile albe au fost implicate în mai multe presupuse incidente chimice pentru care au fost învinuite trupele guvernamentale și au fost folosite de statele occidentale pentru a putea efectua atacuri împotriva militarilor sirieni și ai aliaților guvernului.
Polianski a subliniat că Moscova nu planuieşte să utilizeze nici un fel de WMD în Ucraina. În timp ce Rusia nici măcar nu deţine arme chimice sau biologice, utilizarea unor astfel de arme nu ar avea nici un sens militar, a adăugat diplomatul.
„Care ar fi sensul utilizării acestora în Ucraina, într-o zonă aflată în vecinătate imediată cu frontiera noastră? Nu vom obține nimic care să nu poată fi obţinut prin mijloace convenționale”, a spus Polianski.
Rusia a atacat ţara vecină în urma eșecului Ucrainei de a implementa termenii acordurilor de la Minsk, semnate în 2014, și recunoașterii ulterioare de către Moscova a republicilor din Donbas Doneţk și Lugansk. Protocoalele de la Minsk, intermediate de Germania şi Franţa, au fost concepute pentru a acorda un statut special regiunilor separatiste în statul ucrainean.
Kremlinul a cerut de atunci ca Ucraina să se declare oficial o țară neutră, care nu se va alătura niciodată blocului militar NATO condus de SUA. Kievul susţine că ofensiva rusă a fost complet neprovocată și a respins acuzaţiile potrivit cărora intenționa să reintegreze cele două republici prin forță.
Soldații americani lângă tancuri M1 Abrams, la Baza Aeriană Mihail Kogălniceanu - Sputnik Moldova, 1920, 26.04.2022
Internațional
Germania și Polonia hrănesc mașina de război ucraineană
Fluxul de știri
0