Rusia
Aflați ultimele noutăți din Rusia, știri care reflectă aspecte sociale și politice, relațiile cu alte state, inovațiile tehnologice, declarațiile președintelui țării, Vladimir Putin, și ale altor oficiali.

Moscova este îngrijorată de escaladarea tensiuni în Transnistria

© Russian Foreign Ministry / Accesați arhiva multimediaБрифинг официального представителя МИД России М. Захаровой
Брифинг официального представителя МИД России М. Захаровой - Sputnik Moldova, 1920, 28.04.2022
Abonare
Ministerul rus de Externe condamnă ferm încercările de a implica Transnistria în ceea ce se întâmplă în Ucraina.
CHIȘINĂU, 28 apr – Sputnik. Exploziile asupra instituțiilor oficiale și de infrastructură care au avut loc în ultimele zile în Transnistria sunt un motiv de îngrijorare la Moscova, a declarat purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, într-un briefing săptămânal, susținut joi.
„Considerăm aceste acțiuni drept acte de terorism care vizează destabilizarea situației din regiune și ne așteptăm la o investigație amănunțită și obiectivă a tuturor circumstanțelor incidentului”, a spus ea.
De asemenea Ministerul rus de Externe a condamnat ferm încercările de a implica regiunea în ceea ce se întâmplă în Ucraina.
“Condamnăm ferm încercările de a implica Transnistria în ceea ce se întâmplă în Ucraina. Din când în când de acolo se aud declarații „senzaționale” despre pregătirea forțelor rusești de menținere a păcii, a aerodromului de la Tiraspol, a geniștilor transnistreni pentru unele acțiuni ofensive”, a declarat Zaharova.
„Ceea ce, pe lângă evenimentele din ultimele zile, îngrijorează sunt încercările de a folosi operațiunea specială din Ucraina pentru a crește blocajul asupra Transnistriei. Sunt blocate mărfurile de primă necesitate, inclusiv medicamentele, și, bineînțeles, sunt puse obstacole artificiale în calea activității întreprinderilor industriale”, a spus ea.
Explozii în  satul Mayak, regiunea Grigoriopol - Sputnik Moldova, 1920, 26.04.2022
Politică
Oficial: Explozii într-un sat din Transnistria
Ministerul rus de Externe a cerut regiunii transnistrene să manifeste „reținere și calm”, iar Chișinăul și Tiraspolul – „să revină la practica unei căutări constructive a soluțiilor optime la problemele care se află pe ordinea de zi, probleme de interacțiune între malurile Nistrului în interesul populației”.
La începutul săptămânii, în Transnistria au avut loc o serie de explozii. În cadrul ședinței Consiliului de Securitate al regiunii au fost consemnate trei fapte: au fost atacate și deteriorate clădirea Ministerului Securității Statului de la Tiraspol, unitatea militară de lângă satul Parcani și turnurile centrului de radio și televiziune de lângă satul Maiac.
Miercuri, 28 aprilie, Ministerul Afacerilor Interne al regiunii a raportat că din partea ucraineană au fost trase focuri de armă în direcția localității transnistrene Cobasna, unde se află unul dintre cele mai mari depozite de muniții din Europa.
Potrivit agenției, mai multe drone au fost văzute pe cer deasupra satului Cobasna din raionul Râbnița, pe timp de noapte, care au fost lansate tot din Ucraina.
În regiune a fost introdus nivelul „roșu” de amenințare teroristă, care prevede adoptarea de măsuri suplimentare pentru asigurarea securității cetățeanului, societății și statului.
Майя Санду - Sputnik Moldova, 1920, 28.04.2022
Politică
Sandu, despre situația din Transnistria: Nu există riscuri iminente pentru cetățeni
Fluxul de știri
0