Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Maia Sandu, despre renunțarea la gazul rusesc: Nu avem alternative

© Sputnik / Mihai CarausГазовая конфорка
Газовая конфорка - Sputnik Moldova, 1920, 28.04.2022
Abonare
Președintele Republicii Moldova a declarat că la moment nu există alernativă la gazul livrat din Federația Rusă către țara noastră.
CHIȘINĂU, 28 apr - Sputnik. Republica Moldova nu achită un preț mai mare pentru gazele naturale livrate de „Gazprom” comparativ cu prețul de pe alte piețe. O astfel de precizare a fost făcută de președintele Maia Sandu în cadrul unei emisiuni televizate în contextul discuțiilor despre sancțiunile impuse Federației Ruse.
La insistența jurnalistului că țara noastră nu face suficient „pentru a ajuta Ucraina”, aliniindu-se sancțiunilor pentru Federația Rusă, președintele a încercat să afle concret despre ce sancțiuni se vorbește.
„Am auzit foarte des în studiouri vorbindu-se despre sancțiuni. Și nu am înțeles niciodată, la ce exact vă referiți. Pe sancțiunile financiare noi ne-am aliniat, sistemul nostru bancar respectă toate sancțiunile. De fiecare dată când vorbiți că nu facem suficient pe segmentul de sancțiuni, aș vrea să știu la ce exact vă referiți, care ar fi elementele de sancțiuni care ar ajuta Ucraina?”, a întrebat Maia Sandu.
În context, jurnalistul a precizat că Republica Moldova ar putea să nu mai importe gaze naturale din Federația Rusă. În replică, Maia Sandu l-a întrebat care ar fi alternativa în acest caz. La fel, șeful statului dezminte informația precum că Republica Moldova ar achita un preț mult mai mare pentru gazul livrat de „Gazprom” decât dacă ar fi cumpărat de pe piață.

„În această iarnă, noi am cumpărat gaz cu preț de două ori mai mic decât dacă am fi cumpărat de pe piață. Noi am plătit un preț mare, un preț pe care ni l-a impus Gazprom-ul. Dar dacă nu cumpăram de acolo, am fi plătit de două ori mai mult. Și așa acest preț are efecte semnificative pentru economie, pentru populație. Chiar dacă prețul de la Gazprom a fost mare, a fost de două ori mai mic decât cel de pe piață”, a explicat președintele.

Майя Санду - Sputnik Moldova, 1920, 28.04.2022
Politică
Sandu, despre situația din Transnistria: Nu există riscuri iminente pentru cetățeni
În context, Maia Sandu a precizat că nu se poate face abstracție de preț, dat fiind faptul că suntem cea mai săracă țară din Europa. Totodată, șeful statului a menționat că Europa cumpără gaz de la „Gazprom” pentru care plătește aproximativ 400 de milioane de euro pe zi.
„Vreți ca noi, care suntem cei mai săraci, să renunțăm primii la gazele rusești? La capitolul electricitate, depindem iarăși de gaze. Asta suntem în această situație”, a mai spus Maia Sandu.
La insistențele jurnalistului că Republica Moldova are alternative în acest context, Maia Sandu a spus că nu, Republica Moldova nu are alternative, în primul rând pentru că la modul practic nu avem o legătură cu România.
Revenind la sancțiunile la care „ar trebui să se alinieze Republica Moldova”, Maia Sandu a precizat că nu „putem să ne aliniem la sancțiuni care ar fi mai costisitoare” pentru țara noastră „decât pentru țara agresor”.
Potrivit președintelui, sancțiunile sunt diferite pentru diferite țări, în funcție de relația pe care o au cu Federația Rusă.
Gazprom - Sputnik Moldova, 1920, 27.04.2022
Politică
Polonia și Bulgaria au rămas fără gaze naturale rusești: Iată motivul
Fluxul de știri
0