Rusia
Aflați ultimele noutăți din Rusia, știri care reflectă aspecte sociale și politice, relațiile cu alte state, inovațiile tehnologice, declarațiile președintelui țării, Vladimir Putin, și ale altor oficiali.

Putin: Recunoaşterea republicilor din Donbas s-a bazat pe precedentul Kosovo

© AP Photo / Harry Page/MOD poolKosovo
Kosovo - Sputnik Moldova, 1920, 27.04.2022
Abonare
Președintele Rusiei, Vladimir Putin, și șeful ONU, Antonio Guterres, s-au întâlnit la Moscova pentru a discuta despre criza din Ucraina.
CHIȘINĂU, 27 apr – Sputnik. Președintele rus, Vladimir Putin, l-a găzduit marți pe secretarul general al ONU, Antonio Guterres, în Kremlin, pentru discuții despre criza din Ucraina. Cei doi au discutat despre situația de pe teren, Putin explicând șefului ONU motivele pentru care Rusia a lansat operațiunea militară împotriva țării vecine, la sfârșitul lunii februarie.
Decizia Moscovei de a recunoaște republicile separatiste Donețk și Lugansk s-a bazat pe precedentul Kosovo, stabilit de o instanță susținută de ONU, i-a spus Putin lui Guterres. Republicile au apărut după ce oamenii care locuiesc în estul Ucrainei au respins Maidanul din 2014, susținut de Occident, a explicat Putin.
Preşedintele rus a adăugat că guvernul instalat după lovitura de stat la Kiev a optat pentru o soluție militară, care a dus la o criză ce durează de opt ani în Donbas.
„Îmi amintesc foarte bine decizia Curții Internaționale de Justiție, care prevede că, în exercitarea dreptului său la autodeterminare, un teritoriu al unui stat nu este obligat să solicite permisiunea pentru a-și declara suveranitatea, de la autoritățile centrale ale țării”, a precizat Putin, citat de RT.
La rândul său, Guterres a subliniat că ONU încă nu recunoaște Kosovo ca o entitate independentă, considerând-o ca parte a Serbiei. Cu toate acestea, Putin a susţinut că precedentul legal încă există, întrucât Kosovo a primit o recunoaștere largă în Occident.
„Atâtea state din lume, inclusiv adversarii noștri din Occident, au făcut acest lucru în ceea ce privește Kosovo. Kosovo este recunoscut de o mulțime de state - este un fapt real -, de o mulțime de state occidentale, este recunoscut ca un stat independent. Am făcut același lucru cu privire la republicile din Donbas”, a subliniat Putin, adăugând că republicile au solicitat ulterior Moscovei asistență militară, pe care Rusia a oferit-o, cu deplina respectare a Cartei ONU.
Pe lângă discuţia despre dreptul internațional și baza legală pentru operațiunea militară a Rusiei, Putin și Guterres au vorbit despre situația umanitară de pe teren din Ucraina. Șeful ONU a declarat că organizația și Comitetul Internațional al Crucii Roșii (ICRC) sunt pregătite să ofere asistență pentru evacuarea civililor, care se spune că sunt blocaţi împreună cu luptătorii ucraineni la uzina de oțel Azovstal asediată din orașul Mariupol.
Președintele departamentului sinodal pentru relațiile bisericii cu societatea și presa al Patriarhatului Moscovei, Vladimir Legoida - Sputnik Moldova, 1920, 27.04.2022
Internațional
Legoida: Presa occidentală se face a nu vedea genocidul rușilor în Donbas
„Aceasta va fi o operațiune pentru evacuarea civililor din uzină. Rusia a fost învinuită în mod repetat pentru faptul că evacuarea nu a fost realizată. Pe de altă parte, Rusia a anunțat crearea de coridoare [umanitare], care, totuși, nu sunt folosite”, a afirmat Guterres.
Președintele Rusiei a declarat că civilii blocaţi intenţionat în uzina Azovstal rămân acolo doar pentru că luptătorii ucraineni, inclusiv grupările neonaziste, care se ascund în unitate, nu îi lasă să plece.
„Continuăm să auzim de la autoritățile ucrainene că sunt civili acolo. Dar atunci militarii armatei ucrainene sunt obligați să-i elibereze, sau acționează precum teroriștii din multe țări ale lumii, precum ISIS* în Siria, care se ascund în spatele populației civile. Cel mai ușor lucru de făcut este ca acei oameni să fie lăsaţi să plece”, a declarat Putin.
De asemenea, Putin a menționat că șeful ONU a fost „dezinformat” cu privire la coridoarele umanitare înființate de Rusia, subliniind că peste 100.000 de civili au părăsit Mariupol prin aceste coridoare.
„Și [oamenii eliberaţi] pot merge oriunde: unii vor să meargă în Rusia, alţii vor să meargă în Ucraina. Oriunde – nu îi reținem, le oferim orice ajutor și sprijin”, a adăugat preşedintele rus.
Rusia a atacat statul vecin la sfârșitul lunii februarie, în urma eșecului Ucrainei de a implementa termenii acordurilor de la Minsk, semnate pentru prima dată în 2014, și în urma recunoaşterii ulterioare din partea Moscovei a republicilor din Donbass, Donețk și Lugansk. Protocolul de la Minsk, intermediat de Germania și Franţa, a fost conceput pentru a oferi regiunilor separatiste statut special în statul ucrainean.
De atunci, Kremlinul a cerut ca Ucraina să se declare oficial o țară neutră, care nu se va alătura niciodată blocului militar NATO, condus de SUA. Kievul insistă că ofensiva rusă a fost complet neprovocată și a negat acuzaţiile că intenționa să reintegreze cele două republici cu forța.
*Organizație teroristă interzisă în Rusia
Nikolai Patrușev - Sputnik Moldova, 1920, 27.04.2022
Internațional
NATO pregătea Ucraina pentru o soluție cu aplicarea forței în Donbas, a declarat Patrușev
Fluxul de știri
0