Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Amenzi usturătoare pentru cei care vor arde anvelope în noaptea de Paşte

© Pixabay / feuerandyAnvelope arzând
Anvelope arzând - Sputnik Moldova, 1920, 23.04.2022
Abonare
Cetățenii care vor arde anvelope în noaptea de Paște se vor alege cu amenzi usturătoare.
CHIȘINĂU, 23 apr — Sputnik. Persoanele care vor arde cauciucuri în noaptea de Paști riscă amenzi usturătoare. Persoanele fizice riscă să fie sancționate cu amendă de până la 1500 de lei, iar persoanele juridice cu până la 15 mii de lei.
Măsura a fost luată în scopul protecției sănătății populației și mediului înconjurător. Astfel, Agenția de Mediu avertizează cetăţenii să renunţe la practicarea ritualului tradiţional secular în noaptea de Înviere, care duce la poluarea aerului.
Potrivit Agenției de Mediu, la arderea anvelopelor în atmosferă sunt emanate zeci de substanţe chimice periculoase, cancerigene. Printre acestea se numără monoxidul de carbon, oxizi de sulf și de azot, dioxine, furani, metale grele, benzen şi hidrocarburi aromatice policiclice, iar în funcţie de caracteristica şi direcţia vântului, aceste substanţe pot fi dispersate la distanţe mai mari de 160 de km.
Ca rezultat, acest fapt are efect grav asupra organismului uman, monoxidul de carbon afectând celulele creierului şi provocând hipoxie. De asemenea, hidrocarburile afectează sistemul nervos şi cel respirator, provocând bronşită, astm, intoxicări pulmonare, precum şi agravarea bolilor cronice ale tractului gastro-intestinal.
Principalele forme de impact și risc pentru mediul și sănătatea publică determinate de deșeurile eliminate prin depozitare sunt:
modificări de peisaj și disconfort vizual – practicile existente în gestionarea deşeurilor produc disconfort vizual și olfactiv (mirosuri neplăcute, fum, mizerie, peisaje inestetice și grav afectate;
poluarea aerului;
poluarea apelor de suprafață – în cazul eliminării necontrolate și ilegale a deșeurilor în apropierea râurilor (pe malul acestora);
poluarea pânzei freatice – prin infiltrarea substanțelor dăunatoare, rezultate din reacțiile chimice ce au loc în depozitele necontrolate, mai ales la temperaturi ridicate;
contaminarea solului, modificări ale fertilității solurilor și pe terenurile învecinate, în cazul depozitării necontrolate a deșeurilor.
Chișinău - Sputnik Moldova, 1920, 23.04.2022
Societate
Salvatorii și pompierii vor fi la datorie în Noaptea Învierii
Fluxul de știri
0