Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Moldova a transmis chestionarul completat de aderare la Uniunea Europeană

© Photo : Telegram / Prima Sursă | ПервоисточникMoldova a transmis chestionarul completat de aderare la Uniunea Europeană
Moldova a transmis chestionarul completat de aderare la Uniunea Europeană - Sputnik Moldova, 1920, 22.04.2022
Abonare
Moldova a transmis astăzi chestionarul completat de aderare la Uniunea Europeană.
CHIȘINĂU, 22 apr - Sputnik. Republica Moldova a transmis astăzi chestionarul completat de aderare la Uniunea Europeană. Documentul a fost transmis de premierul Natalia Gavrilița ambasadorului UE la Chișinău, Janis Mazeiks, în prezența președintelui Maia Sandu, președintelui Parlamentului, Igor Grosu, și a ministrului de Externe, Nicu Popescu.
În cadrul evenimentului, șeful statului, Maia Sandu, a declarat că integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană va oferi cetățenilor țării mai multe posibilități, mai multă siguranță, democrație și bunăstare.

"Integrarea Republicii Moldova în UE este proiectul nostru de țară, este proiectul acestei generații. Uniunea Europeană este un proiect al păcii. Moldova este o țară mică și vulnerabilă. Republica Moldova va fi în siguranță în familia UE, în această familie putem să oferim cetățenilor noștri mai multe oportunități, mai multă siguranță și știm că trebuie să facem un efort real ca să ajungem acolo. Le mulțumesc celor care au participat la acest prim pas", a spus Sandu.

În cadrul ceremoniei de transmitere a chestionarului de aderare la Uniunea Europeană, Gavrilița a ținut să mulțumească tuturor celor care s-au implicat în completarea chestionarului.
"Am făcut încă un pas spre viitorul european. Un pas pe care și l-au dorit cetățenii. Am depus toată munca și efortul ca să demonstrăm UE că suntem gata să trecem dincolo de acordul de asociere. Suntem gata să mergem pe calea spre o țară europeană și vrem să aducem Europa la noi acasă", a declarat Gavrilița.
Ambasadorului UE la Chișinău, Janis Mazeiks, a anunțat că autoritățile au primit deja cea de-a doua parte a chestionarului de aderare la Uniunea Europeană.
”Doar 11 zile în urma comisarul Oliver Varhelyi a înmânat lui Nicu Popescu acest chestionar, și iată îl avem completat. Această viteză demonstrează foarte clar că se face tot posibilul ca să aducă țara dumneavoastră în UE. Într-un fel, pregătirea răspunsurilor la acest chestionar, trebuie să fi fost și ușor și greu. Pe de altă parte, această pregătire a fost dificilă și a scos în evidență acele domenii care încă trebuie să se lucreze”, a declarat Mazeiks.
В Молдове почтили память жертв Холокоста - Sputnik Moldova, 1920, 04.03.2022
Editoriale
Ce spune Germania despre aderarea Moldovei la UE - Nicht!
Amintim că acesta este primul chestionar de aderare la Uniunea Europeană, care a fost constituit din 369 de întrebări. Cel de-al doilea chestionar are peste 2000 de întrebări și urmează a fi completat și transmis în luna mai.
Republica Moldova a transmis cererea de aderare la Consiliul Uniunii Europene pe data de 3 martie 2022. După care pe 11 aprilie a primit primul chestionar de aderare la Uniunea Europeană. Astfel, autoritățile de la Chișinău au la dispoziție o lună pentru a transmite răspunsurile la chestionar. Astăzi, Moldova a transmis primul chestionar cu răspunsuri.
În baza tuturor răspunsurilor, Comisia va elabora o opinie și o va transmite Consiliului pentru decizie, iar toate cele 27 de state membre urmează să decidă unanim de a oferi statutul de țară candidat.
Negocierile de aderare a Republicii Moldova sunt deschise doar după acordul tuturor celor 27 de membri ai Consiliului UE. În timpul negocierilor, țara va implementa legislația și standardele UE în toate cele 35 de capitole de negociere. După ce negocierile cu toate cele 27 de guverne ale UE sunt încheiate, Comisia emite o opinie privind gradul de pregătire să devenim membri. În baza opiniei, statele membre decid unanim să încheie negocierile. Parlamentul European oferă acordul său, după care toate statele membre și țara candidat semnează și ratifică Tratatul de Aderare. După parcurgerea acestor pași, Republica Moldova va putea devine stat membru al UE.
Maia Sandu - Sputnik Moldova, 1920, 03.03.2022
Politică
Ultima oră: Maia Sandu a semnat cererea de aderare la Uniunea Europeană
Fluxul de știri
0