https://md.sputniknews.com/20220420/spinu-independenta-suveranitatea-energetica-50232338.html
Spînu: Vom continua să lucrăm pentru independența și suveranitatea energetică
Spînu: Vom continua să lucrăm pentru independența și suveranitatea energetică
Sputnik Moldova
Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale informează că Moldova este pregătită să facă față în cazul în care „Gazprom” nu va mai livra gaze naturale... 20.04.2022, Sputnik Moldova
2022-04-20T11:22+0300
2022-04-20T11:22+0300
2022-04-20T11:53+0300
economie
gaz
gaz tarif
gazprom
moldovagaz
https://cdnn1.img.md.sputniknews.com/img/07e6/01/0b/47921436_0:0:3072:1728_1920x0_80_0_0_c940f59364ee47aaba8189a96745e9eb.jpg
CHIȘINĂU, 20 apr - Sputnik. Autoritățile de la Chișinău ar fi gata să facă față în cazul în care, de la 1 mai, nu va mai fi livrat gaz rusesc. O astfel de precizare a fost făcută de ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, în cadrul unui briefing de presă. Potrivit ministrului, indiferent de felul în care va decide să acționeze „Gazprom”, autoritățile sunt pregătite pentru orice scenariu. Spînu mai spune că după mai multe scrisori trimise de către Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale și „Moldovagaz” către concernul rus „Gazprom” referitor la prelungirea termenului de clarificare a plăților datoriilor istorice privind livrarea gazelor naturale pe malul drept al Nistrului, până în acest moment nu există niciun răspuns. Trebuie precizat că până la data de 1 mai ar fi trebuit efectuat auditul privind datoria istorică cât și modalitatea de plată a acesteia. Auditul datoriei nu a putut fi realizat și nici Comisia economică ruso-moldovenească nu s-a întrunit. Spînu spune că acele două acțiuni erau o condiție în procesul de „clarificare a datoriei”. Întrebat la ce e etapă se află auditul, Spînu a precizat că Agenția Proprietăți Publice este discuție cu trei companii, pentru că licitația a eșuat, dar din cauza războiului ar exista o reticență din partea acestor companii de a veni și de a face auditul. O altă acțiune pentru securitatea energetică, potrivit lui Spînu, ar fi intervenția în legislația națională, care se referă la stocarea gazelor naturale. În acest context, au fost alocate 150 de milioane de euro, împrumut de la Banca Europeană pentru Dezvoltare și Reconstrucție, bani necesari pentru crearea unor rezerve de gaze naturale în vara acestui an. „Cu ajutorul partenerilor externi pregătim „Energocom” pentru a putea accesa în mod eficient piețele externe de gaze naturale”, a mai spus ministrul. Potrivit lui, în prezent, peste șapte companii ar fi interesate să livreze gaze naturale către Republica Moldova. Pentru luna mai sunt disponibile 24 de milioane de metri cubi de gaze naturale stocate în sistemul de transport al României și al Republicii Moldova. Asta în timp ce necesarul pentru aprovizionarea malului drept al Nistrului cu gaze naturale, în luna mai, constituie 45 de milioane de metri cubi. Spînu a spus că în astfel de situații se fac economii. Termoelectrica lucrează pe păcură, prețul căreia în prezent este mai mic decât cel al gazelor naturale. În acest sens, necesarul pentru luna mai scade de a 45 de milioane la 32 de milioane de metri cubi. Stocul disponibil ar asigura 75% din necesarul de gaze naturale pentru luna mai. Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale a mai spus că în gazul sistării livrării gazelor naturale, Energocom va achiziționa gaze naturale de pe piață, la fel ca în toamna-iarna anului trecut. Spînu mai spune că prețurile de piață pentru gaze sunt în scădere și chiar dacă contractul cu „Gazporm” oferă prețuri mai mici, diferența nu ar fi atât de semnificativă.
https://md.sputniknews.com/20220419/vadim-krasnoselski-dezgustat-si-indignat-de-gestul-maiei-sandu-50226287.html
https://md.sputniknews.com/20220419/carburantii-se-ieftinesc-cat-va-costa-maine-benzina-si-motorina-50225054.html
Sputnik Moldova
media@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
2022
Sputnik Moldova
media@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
Știri
ro_MD
Sputnik Moldova
media@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
https://cdnn1.img.md.sputniknews.com/img/07e6/01/0b/47921436_244:0:2975:2048_1920x0_80_0_0_69204c4eacf1d11a7c50a08bc6354cc8.jpgSputnik Moldova
media@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
gaz, gaz tarif, gazprom, moldovagaz
gaz, gaz tarif, gazprom, moldovagaz
Spînu: Vom continua să lucrăm pentru independența și suveranitatea energetică
11:22 20.04.2022 (actualizat: 11:53 20.04.2022) Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale informează că Moldova este pregătită să facă față în cazul în care „Gazprom” nu va mai livra gaze naturale pe malul drept al Nistrului.
CHIȘINĂU, 20 apr - Sputnik. Autoritățile de la Chișinău ar fi gata să facă față în cazul în care, de la 1 mai, nu va mai fi livrat gaz rusesc. O astfel de precizare a fost făcută de ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, în cadrul unui briefing de presă.
Potrivit ministrului, indiferent de felul în care va decide să acționeze „Gazprom”, autoritățile sunt pregătite pentru orice scenariu.
„Am asigurat în această perioadă incertă alternative, astfel ca oamenii să nu aibă de suferit. Vom continua să lucrăm pentru independența și suveranitatea energetică”, a declarat Andrei Spînu.
Spînu mai spune că după mai multe scrisori trimise de către Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale și „Moldovagaz” către concernul rus „Gazprom” referitor la prelungirea termenului de clarificare a plăților datoriilor istorice privind livrarea gazelor naturale pe malul drept al Nistrului, până în acest moment nu există niciun răspuns.
Trebuie precizat că până la data de 1 mai ar fi trebuit efectuat auditul privind datoria istorică cât și modalitatea de plată a acesteia. Auditul datoriei nu a putut fi realizat și nici Comisia economică ruso-moldovenească nu s-a întrunit. Spînu spune că acele două acțiuni erau o condiție în procesul de „clarificare a datoriei”.
Întrebat la ce e etapă se află auditul, Spînu a precizat că Agenția Proprietăți Publice este discuție cu trei companii, pentru că licitația a eșuat, dar din cauza războiului ar exista o reticență din partea acestor companii de a veni și de a face auditul.
„Ei trebuie să vină în Republica Moldova, să obțină acces la documente, însă, ținând cont de război, este un pic mai complicat. Sunt trei companii cu are se discută și discuțiile sunt mai avansate decât erau o lună în urmă. Noi credem că acest termen de 1 mai trebuie să fie extins, cel puțin, cu un an de zile pentru că o mar necunoscută este când se va opri războiul. Atât timp cât acest război continuă acolo, toate eforturile noastre vor fi periclitate de această situație”, a declarat Andrei Spînu.
O altă acțiune pentru securitatea energetică, potrivit lui Spînu, ar fi intervenția în legislația națională, care se referă la stocarea gazelor naturale. În acest context, au fost alocate 150 de milioane de euro, împrumut de la Banca Europeană pentru Dezvoltare și Reconstrucție, bani necesari pentru crearea unor rezerve de gaze naturale în vara acestui an.
„Cu ajutorul partenerilor externi pregătim „Energocom” pentru a putea accesa în mod eficient piețele externe de gaze naturale”, a mai spus ministrul.
Potrivit lui, în prezent, peste șapte companii ar fi interesate să livreze gaze naturale către Republica Moldova. Pentru luna mai sunt disponibile 24 de milioane de metri cubi de gaze naturale stocate în sistemul de transport al României și al Republicii Moldova. Asta în timp ce necesarul pentru aprovizionarea malului drept al Nistrului cu gaze naturale, în luna mai, constituie 45 de milioane de metri cubi.
Spînu a spus că în astfel de situații se fac economii. Termoelectrica lucrează pe păcură, prețul căreia în prezent este mai mic decât cel al gazelor naturale. În acest sens, necesarul pentru luna mai scade de a 45 de milioane la 32 de milioane de metri cubi. Stocul disponibil ar asigura 75% din necesarul de gaze naturale pentru luna mai.
Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale a mai spus că în gazul sistării livrării gazelor naturale, Energocom va achiziționa gaze naturale de pe piață, la fel ca în toamna-iarna anului trecut. Spînu mai spune că prețurile de piață pentru gaze sunt în scădere și chiar dacă contractul cu „Gazporm” oferă prețuri mai mici, diferența nu ar fi atât de semnificativă.