Editoriale
Editorialiștii Sputnik și RIA Novosti analizează procesele politice și sociale din țara noastră și din lume și fac pronosticuri privind evoluțiile ulterioare

Caracteristicile ofensivei ruse în Donbas și Zaporojie

© Sputnik / Mihail Andronik / Accesați arhiva multimediaПродолжается освобождение Мариуполя
Продолжается освобождение Мариуполя - Sputnik Moldova, 1920, 20.04.2022
Abonare
Începând cu 18 aprilie, observatorii de pe teritoriul Republicilor Populare Donețk și Lugansk au remarcat focuri masive de artilerie a forțelor aliate asupra pozițiilor forțelor ucrainene.
Ofensiva trupelor ruse în Donbas se desfășoară pe fundalul unor lovituri aeriene intense, cu rachete și artilerie - simultan de-a lungul frontului și de-a lungul întregii adâncimi a spatelui operațional, inclusiv depozitele de arme și rezervele de militari ai Forțelor Armate ale Ucrainei.
Sarcinile celei de-a doua etape a operațiunii speciale ruse sunt de a închide încercuirea în jurul grupării trupelor ucrainene în Donbas, de a crea un contur exterior de-a lungul liniei Guleaipole-Pavlograd-Izium pentru a exclude contraatacurile din direcția vestică și de a elimina cele mai multe unități antrenate, pregătite pentru luptă ale Forțelor Armate ale Ucrainei, numărând până la 100 de mii de oameni în „cazan”.
Începând cu 18 aprilie, observatorii de pe teritoriul Republicilor Populare Donețk și Lugansk au remarcat focuri masive de artilerie a forțelor aliate asupra pozițiilor forțelor ucrainene. Loviturile de rachete și aviație împotriva instalațiilor, echipamentelor și rezervelor Forțelor Armate ale Ucrainei de pe teritoriul Nikolaev, Zaporojie, Dnepropetrovsk, Harkov, Kiev, regiunile Lvov denotă amploarea operațiunii - aproximativ 500 km de-a lungul frontului și 1000 km în adâncime.
Președintele ucrainean Vladimir Zelenski a anunțat începutul „bătăliei pentru Donbas” pe 18 aprilie. Potrivit ministrului rus de Externe, Serghei Lavrov, este imposibil să discutăm serios despre declarațiile lui Zelenski, deoarece acesta își schimbă constant punctul de vedere. Cu toate acestea, Ministerul rus de Externe a confirmat începerea celei de-a doua etape a operațiunii speciale.
Curatorii occidentali au propus în mod repetat regimului de la Kiev să retragă o parte din trupele din Donbas „la a doua redută de apărare” pentru a menține capacitatea de luptă a Forțelor Armate ale Ucrainei chiar și atunci când „frontul de est” este înconjurat, dar Zelenski a refuzat. „Servitorul poporului” în rolul „independentului Napoleon” arată foarte amuzant.
Forțele ucrainene din Mariupol sunt înfrânte, pierderile de personal și vehicule blindate sunt uriașe. În cadrul declarațiilor Kievului pentru mass-media despre o „victorie” iminentă, gruparea militarilor ucraineni din Donbas a pierdut iremediabil aproximativ 15 000 de luptători bine antrenați, zeci de consilieri militari NATO și o parte semnificativă a armelor occidentale. Nu există nimic care să înlocuiască pierderile. Puterea de foc copleșitoare și superioritatea tehnologică a Forțelor Armate Ruse garantează trupelor ucrainene doar noi „cazane” (încercuiri) și înfrângeri.
Vadim Krasnoselski - Sputnik Moldova, 1920, 19.04.2022
Politică
Vadim Krasnoselski, dezgustat și indignat de gestul Maiei Sandu

Tactica teroristă a Kievului

Neputând contraataca eficient, Forțele Armate ale Ucrainei și Gărzii Naționale a Ucrainei recurg la tactica unor lovituri nesăbuite împotriva așezărilor pașnice ale Republicilor Populare Lugansk și Donețk, regiunile de graniță ale Rusiei.
În dimineața zilei de 19 aprilie, cu obuze de artilerie a fost bombardat din partea ucraineană satul Golovcino din regiunea Belgorod. Trei locuitori au fost răniți, peste 30 de case au fost avariate. Și aceasta este deja a cincea dintr-o serie de lovituri similare care „distrag atenția”. Din 11 aprilie, un nivel ridicat de amenințare teroristă a fost declarat în zonele de frontieră a cinci entități constitutive ale Federației Ruse.
Generalii serviciului de securitate al Ucrainei consideră că este reală, justificată și destul de fezabilă trecerea peste granița de stat prin capturarea unor localități din regiunile rusești Belgorod, Breansk, Voronej sau Kursk de către unități și formațiuni individuale mecanizate ale Forțelor Armate ale Ucrainei.
Din punct de vedere militar, tacticile teroriste sunt lipsite de sens, dar Ucraina a fost modelată de Occident de 30 de ani ca „anti-Rusia”, nu există altă idee națională. Prin urmare, orice provocări și atacuri împotriva populației civile a Federației Ruse sunt justificate pentru regimul de la Kiev, până la și inclusiv utilizarea armelor biologice sau nucleare. Pe acest fond, lupta activă a trupelor ruse cu sabotorii din securitate din regiunea Hersonarată aproape pastorală, iar poziția șefului ONU este paradoxală.
Secretarul general al ONU, António Guterres, este profund îngrijorat de atacurile de la Lvov, Dnipropetrovsk, Harkov și Nikolaev, „multe victime civile și distrugeri”. El este extrem de alarmat de „situația umanitară terifiantă din asediatul Mariupol”.
Rețineți că din 2016, secretarul general al ONU Guterres nu a fost prea îngrijorat de războiul civil sângeros din Donbas. Într-un interviu, el a declarat: „Nu am fost niciodată cineva pe care una dintre părți ar fi putut să manipuleze în scopuri politice... Secretarul general al ONU preia această funcție pentru a servi lumea, a respecta Carta și a nu fi un instrument al unora împotriva altora". Așa este în realitate?
Siria a trimis o scrisoare la ONU despre crimele de război ale coaliției americane. Forțele unei coaliții internaționale ilegale conduse de Statele Unite din iunie până în octombrie 2017 au distrus efectiv orașul Racca și au ucis mii de civili, dar lumea nu a aflat nimic despre îngrijorarea lui Guterres. Nici trei duzini de biolaboratoare ale Pentagonului din Ucraina nu l-au entuziasmat pe secretarul general al ONU.
Indiferent de aprecierile subiective și unilaterale ale liderilor și funcționarilor occidentali, operațiunea specială a Forțelor Armate Ruse în Ucraina se va încheia cu atingerea tuturor obiectivelor stabilite. Serghei Kirienko, prim-adjunct al șefului Administrației Prezidențiale a Federației Ruse, a declarat marți că Rusia va face totul pentru ca nazismul să nu mai poată ridica niciodată capul nicăieri în lume. Ucraina își va păstra statalitatea, nu va mai deveni niciodată un teren propice pentru proiectul anti-Rusia.
Американские танки Абрамс в городе Пабраде, Литва. 21 октября 2019 года
 - Sputnik Moldova, 1920, 19.04.2022
Editoriale
Manevre de distragere a atenției ale SUA și Poloniei lângă Kaliningrad
Din prima zi a operațiunii speciale, inițiativa din teatrul de operații militare ucrainean aparține exclusiv trupelor ruse. Doar în noaptea de 19 aprilie, rachetele aeriene de înaltă precizie ale Forțelor Aerospațiale Ruse au distrus 13 puncte ale Forțelor Armate ale Ucrainei, 53 de zone de concentrare a forțelor militare și echipamente militare în apropiere de Slaviansk, Barvenkovo ​​​​și Popasnaea.
Aviația operațională-tactică și a armatei ruse a atacat 60 de instalații militare inamice, inclusiv trei posturi de comandă și control și două depozite pentru depozitarea focoaselor de rachete tactice Tochka-U. În plus, trupele de rachete și artileria au „acoperit” 1260 de obiecte ale Forțelor Armate ale Ucrainei, inclusiv 25 de posturi de comandă în zonele Nikolaev, Kirovsk, două depozite de arme de rachete și artilerie lângă Voskresensk, două sisteme de apărare aeriană „Buk-M1” și peste 1200 de locuri de concentrare a forței militare inamice.
Sistemele rusești de apărare aeriană au doborât un alt MiG-29 ucrainean în regiunea Donețk. În timpul operațiunii speciale, au fost distruse 140 de avioane ale Forțelor Armate ale Ucrainei. Proiectul ucrainean de la Washington își trăiește ultimele luni. Aproape tot cu ce SUA și NATO au înarmat și echipat regimul nazist de la Kiev timp de opt ani a fost „secerat”.
Reuters notează că Rusia este capabilă să lupte în Ucraina pentru o perioadă foarte lungă de timp, în ciuda furiei impotente și a noilor sancțiuni occidentale.
Potențialul de apărare high-tech al țării și „furia nobilă” a poporului rus salvează încă o dată Europa și lumea de „ciuma brună”. Caracterul corect al operațiunii speciale a Federației Ruse este confirmat de faptul că majoritatea țărilor lumii nu au impus sancțiuni împotriva Rusiei.
Opinia autorului ar putea să nu coincidă neapărat cu poziția redacției Sputnik.
F-16 - Sputnik Moldova, 1920, 18.04.2022
Internațional
Presa: SUA au amânat livrarea F-16 în Bulgaria, temându-se de scurgeri de date către Rusia
Fluxul de știri
0