Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Miniștrii au aprobat modificarea Legii bugetului de stat pentru anul 2022

© Sputnik / Mihai Carausbani
bani - Sputnik Moldova, 1920, 18.04.2022
Abonare
Cabinetul de miniștri a aprobat un șir de modificări la Legea bugetului de stat pentru anul 2022.
CHIȘINĂU, 18 apr - Sputnik. Proiectul de lege privind modificare Legii bugetului de stat a fost aprobat de miniștri în cadrul ședinței Guvernului din 18 aprilie.
Potrivit notei informative, modificarea Legii bugetului de stat pentru anul 2022 este impusă de circumstanțele în care activează economia națională și impactul asupra bugetului a mai multor crize, produse concomitent.
Așadar, unul din factorii de bază care au determinat modificările operate la bugetul de stat pentru anul 2022 este impactul situației din regiune, dar și criza din sectorul energetic și prețurile în creștere la produsele de bază și ca urmare necesitatea revizuirii anticipate a prognozei indicatorilor macroeconomici pentru anul 2022
Un alt factor se referă la ajustarea indicatorilor bugetari la venituri, cheltuieli și soldul bugetar - deficit, reieșind din necesitatea susținerii atât a populației și agenților economici, cât și a persoanelor refugiate, alocarea suplimentară a resurselor financiare pentru acoperirea costurilor în creștere a resurselor energetice consumate de către instituțiile publice precum și necesități mai mari pentru compensarea diferenței de tarife pentru gazele naturale, energia termică și energia electrică.
Totodată, la modificarea bugetului a dus și ajustarea sumelor intrărilor de granturi și împrumuturi pentru suport bugetar pentru finanțarea necesităților adiționale ale bugetului în contextul crizelor actuale, dar și includerea donațiilor din partea persoanelor fizice și juridice și a altor parteneri de dezvoltare, destinate asistenței umanitare pentru cetățenii Ucrainei refugiați în Republica Moldova.
Parlament - Sputnik Moldova, 1920, 18.04.2022
Politică
Astăzi au loc consultări publice asupra „Legii dezinformării”
Alți factori se referă la:
suplinirea fondurilor de urgență ale Guvernului, în legătură cu gestionarea crizei energetice, crizei refugiaților din Ucraina, incluzând donațiile acumulate pentru gestionarea crizei date
indexarea cu ritmuri mai mari comparativ cu cele prevăzute a prestațiilor de asigurări sociale și a unor prestații sociale de stat.
Potrivit proiectului de modificare, parametrii bugetari au fost consultați cu misiunea Fondului Monetar Internațional în luna aprilie 2022. Reieșind din modificările operate, volumul bugetului de stat pentru anul 2022 față de volumul aprobat se majorează la venituri cu 2 634,9 de milioane de lei sau cu 5,3% și va constitui 52 701,5 de milioane de lei.
Volumul bugetului de stat pentru anul 2022 față de volumul aprobat se majorează la cheltuieli cu 6 884,9 de milioane de lei sau cu 10,6% și va 4 constitui 72 087,5 de milioane de lei, iar deficitul - cu 4 250,0 milioane de lei sau cu 28,1% și va constitui -19 386,0 milioane de lei.
În nota informativă este precizat că în unele sectoare economice se așteaptă o ușoară evoluție pozitivă.
„Activitatea investițională se va menține în creștere datorită proiectelor în infrastructura publică finanțate, în special, din sursele externe ale partenerilor de dezvoltare. Deși, constrânși de creșterea costurilor de producție și riscurile de asigurare cu materie primă în contextul conflictului din Ucraina, vor apărea oportunități pentru sectorul industrial, datorate micșorării importurilor din țările afectate de conflict”, este precizat în nota informativă.
Totodată, se menționează că în continuare persistă riscuri și incertitudini majore cu privire la evoluția situației din regiune și impactul asupra economiei naționale, ceea ce poate influența datele prognozate.
BRICS - Sputnik Moldova, 1920, 17.04.2022
Internațional
BRICS, despre „consecinţele grave” ale sancțiunilor împotriva Rusiei
Fluxul de știri
0