Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Astăzi au loc consultări publice asupra „Legii dezinformării”

© Sputnik / Mihai CarausParlament
Parlament - Sputnik Moldova, 1920, 18.04.2022
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Consultările publice asupra proiectului de lege care se referă la modificările la Legea privind libertatea de exprimare sau Codul serviciilor media audiovizuale vor continua.
CHIȘINĂU, 18 apr - Sputnik. Astăzi au loc consultări la proiectul de lege pentru modificarea unor acte normative, care în special ce se referă la modificările propuse la Codul serviciilor media audiovizuale. Consultările se vor desfășura cu începere de la ora 15:00, în incinta Parlamentului, în biroul 114.
Amintim că deputații au votat pe 7 aprilie pentru modificarea a șapte acte normative, printre care și modificarea la Legea cu privire la libertatea de exprimare
Proiectul de lege propune definirea noțiunilor de „spațiu informațional mediatic”, „spațiu informațional public”, „informație falsă”, „informație ce afectează securitatea spațiului informațional public” și „dezinformare”. Prevederile din proiect stabilesc că dezinformarea sau răspândirea informațiilor ce afectează securitatea spațiului informațional public sunt interzise.
„În acest sens, pentru protejarea libertății publicului de a fi informat prin contracararea dezinformării sau informațiilor false în spațiul informațional public, prin noul art.6/1 sunt reglementate competențele, acțiunile și procedurile autorităților responsabile”, este precizat în nota informativă a proiectului de lege organică.
În context, sunt prevăzute sancțiunile penale și contravenționale pentru neexecutarea dispozițiilor Comisiei pentru Situații Excepționale sau a hotărârilor Consiliului Suprem de Apărare, precum și pentru răspândirea dezinformării sau a informațiilor false ce afectează securitatea informațională a țării.
Заседание парламента Молдовы 18 ноября 2021 - Sputnik Moldova, 1920, 14.04.2022
Societate
Votat în lectură finală: Panglica „Sf.Gheorghe” a fost interzisă
La fel, urmează să fie efectuate modificări la Legea privind regimul stării de urgență, de asediu și de război, dar și la Codul serviciilor media audiovizuale.
La Articolul I se propune stabilirea unei atribuții noi pentru Serviciul de Informații și Securitate (SIS), în sensul că „Serviciul va elabora și implementa un sistem de măsuri orientate spre descoperirea, prevenirea și contracararea acțiunilor care, conform Concepției securității informaționale a Republicii Moldova, reprezintă amenințări la adresa securității informaționale”.
Potrivit modificărilor propuse la Codul serviciilor media audiovizuale, articolul 5 „Programele audiovizuale achiziționate” se completează cu următorul cuprins:
„În cazul serviciilor de televiziune, programele audiovizuale achiziționate de peste hotare trebuie să provină sau să fie produse în proporţie de cel puţin 50% în statele membre ale Uniunii Europene, SUA și Canada precum și ale statelor care au ratificat Convenția europeană privind televiziunea transfrontalieră”, este precizat în proiectul de lege.
Potrivit documentului propus pentru completare și modificare, nu pot fi achiziționate programe produse de filiale sau reprezentanțe ale furnizorilor care provin din state care nu au ratificat Convenția europeană privind televiziunea transfrontalieră, indiferent de locul activității acestora.
Pentru încălcarea prevederilor privind programele audiovizuale locale, se exclude sancțiunea cu avertizare publică și se introduce un nou tip de sancțiune, și anume suspendarea dreptului de a difuza comunicările comerciale audiovizuale de la 6 luni până la 12 luni și suspendarea licenței de emisie a furnizorului de servicii media care a încălcat decizia Consiliului Audiovizual privind suspendarea dreptului de a difuza comunicările comerciale audiovizuale.
laborator, cercetare - fotografie simbol   - Sputnik Moldova, 1920, 16.04.2022
Internațional
Experimentele americane în Ucraina: Crimele reale despre care nu vorbeşte Occidentul
Fluxul de știri
0