Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

BRICS, despre „consecinţele grave” ale sancțiunilor împotriva Rusiei

© AP Photo / Eraldo PeresBRICS
BRICS - Sputnik Moldova, 1920, 17.04.2022
Abonare
Ţările BRICS și-au exprimat îngrijorarea cu privire la „consecinţele grave” ale „sancțiunilor unilaterale” împotriva Rusiei în contextul redresării economice globale după criză.
BUCUREŞTI, 17 apr – Sputnik, Doina Crainic. Ţările BRICS – Brazilia, Rusia, India, China și Africa de Sud – și-au exprimat îngrijorarea cu privire la „consecinţele grave” ale „sancțiunilor unilaterale” împotriva Rusiei în contextul redresării economice globale după criză, potrivit unei declarații publicate de Ministerul chinez al Afacerilor Externe.
Cele cinci țări și-au exprimat, de asemenea, îngrijorarea cu privire la impactul sancțiunilor asupra „stabilității” lanțurilor industriale și de aprovizionare, a energiei și securității alimentare, se mai precizează în declarație.
De asemenea, ele subliniază că „o mare importanță” trebuie acordată preocupării țărilor în curs de dezvoltare de a se asigura că mijloacele de trai ale populațiilor nu sunt afectate de sancțiunile economice.
În plus, delegații și-au exprimat îngrijorarea cu privire la situația umanitară din Ucraina și împrejurimile sale și au solicitat consolidarea eforturilor de asistență umanitară în regiune.
Reprezentanţii celor cinci state au declarat că sunt „foarte preocupaţi” de situația actuală din Ucraina şi sprijină un „dialog continuu” între Moscova și Kiev pentru găsirea unei „soluţii eficiente” la conflict.
„Țările BRICS și-au exprimat sprijinul pentru multilateralism, aderarea la scopurile și principiile Cartei ONU și pentru a se ţine cont de îngrijorările legitime privind siguranța din toate țările”, se precizează în declaraţia comună a blocului, menită să sublinieze natura dezbaterilor care au avut loc la a doua întrunire BRICS din 2022.
Între timp, Rusia și-a exprimat încrederea că BRICS va fi în centrul unei noi ordini mondiale care apare în contextul încercărilor Occidentului de a izola Moscova prin impunerea de sancțiuni economice unilaterale. Statele BRICS reprezintă 41% din populația lumii, 24% din PIB-ul mondial și 16% din comerțul mondial.
SUA, UE și alți parteneri occidentali, cum ar fi Canada, Australia și Japonia, au impus sancțiuni economice cuprinzătoare împotriva Moscovei pentru operațiunea militară specială a Rusiei în Ucraina.
De asemenea, principalele bănci ruse au fost excluse din rețeaua de telecomunicații financiare interbancare mondiale SWIFT, un intermediar financiar care ajută la desfășurarea tranzacțiilor internaționale.
Cu toate acestea, aprovizionarea cu energie de către Moscova a fost scutită de aceste sancțiuni, în contextul unei dependențe puternice a țărilor UE de cărbunele și gazele ruseşti. Țările BRICS au refuzat să adere la sancțiunile unilaterale.
Bucea, Ucraina - Sputnik Moldova, 1920, 15.04.2022
Editoriale
„Semnătura lor de marcă”. Cine se află în spatele provocărilor anti-ruse din Ucraina
Fluxul de știri
0