Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Votat în lectură finală: Panglica „Sf.Gheorghe” a fost interzisă

© Public Domain / Parlamentul Republicii MoldovaЗаседание парламента Молдовы 18 ноября 2021
Заседание парламента Молдовы 18 ноября 2021 - Sputnik Moldova, 1920, 14.04.2022
Abonare
Deputații au votat în lectură finală proiectul de lege care interzice inclusiv panglica „Sf.Gheorghe”.
CHIȘINĂU, 14 apr - Sputnik. Panglica „Sf. Gheorghe” a fost interzisă în Republica Moldova. Deputații au votat un proiect de lege care prevede penalizarea pentru utilizarea simbolurilor agresiunii militare. Majoritatea PAS, cu votul a 53 de deputați, au votat în lectură finală modificările la Codul Contravențional.
Trebuie precizat, că pe lângă panglica „Sfântul Gheorghe” se interzice și utilizarea simbolurilor „V”, „Z” pe teritoriul Republicii Moldova.
Interzicerea acestor simboluri i-a nemulțumit pe deputații comuniști. În semn de protest aceștia au blocat tribuna Parlamentului, iar mai apoi au părăsit sala de ședințe.
„Dacă ne uităm în sală, bunelul lui Lilian Carp a primit unicul ordin pentru soldați. Bunelul doamnei prim-ministru tot cu medalie a fost decorat. Tatăl meu, pe care nu am avut norocul să-l cunosc nici pe fotografie pentru că a căzut apărând Kievul. Și noi acuma ridicăm mâna asupra celui mai sfânt simbol, panglica Victoriei. Nouă ne este rușine... Mi-i rușine și nici nu știu cum să mă comport. Îmi este rușine de raportul tău și de tot ce se petrece aici”, a declarat Vladimir Voronin.
În replică, deputatul PAS Radu Marian, a declarat că lui îi este „rușine că astfel de simboluri au ajuns pe tancuri”.
 Выборы в парламент Молдовы 2021 - Sputnik Moldova, 1920, 14.04.2022
Politică
Comuniștii – protest împotriva interzicerea panglicii "Sf. Gheorghe"
„Nu mai putem tolera ca simbolurile războiului să fie în Republica Moldova”, a declarat Radu Marian.
Amintim, amendamentul la Codul Contravențional conține modificări care interzic purtarea de „drapele, benzi, panglici colorate, precum banda bicoloră sau negru-portocaliu, embleme, elemente grafice, litere sau cifre, insigne, uniforme, sloganuri, forme de salut, precum și alte asemenea însemne utilizate de către participanții la acțiuni de agresiuni militare, crime de război și crime împotriva umanității”.
Persoanele care vor încălca noile norme riscă amendă de până la 9 000 de lei sau muncă în folosul comunității de la 30 la 60 de ore. Amenda în cazul persoanelor juridice se ridică până la 18 000 de lei.
Tragedia la Soroca: Un bărbat, strivit de un tractor - Sputnik Moldova, 1920, 14.04.2022
Economie
Accizul la motorina utilizată în agricultură va fi compensat parțial
Fluxul de știri
0