Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Textul Constituției cu modificările și completările în vigoare a fost publicat

© Sputnik / Miroslav RotariConstituția RM
Constituția RM - Sputnik Moldova, 1920, 14.04.2022
Abonare
Textul integral al Constituției Republicii Moldova cu modificările și completările în vigoare de la 1 aprilie a fost publicat.
CHIȘINĂU, 14 apr - Sputnik. Curtea Constituțională a publicat textul integral al Legii Supreme cu modificările și completările în vigoare de la data de 1 aprilie.
Modificările vizează statutul judecătorilor, resursele financiare ale instanțelor judecătorești, indemnizația şi alte drepturi, rolul Consiliului Superior al Magistraturii, componența CSM și atribuțiile CSM.
Astfel, în noua redacție au fost expuse alineatul 2 din articolul 116, care prevede că „judecătorii instanțelor judecătorești se numesc în funcție, în condițiile legii, până la atingerea plafonului de vârstă, de către președintele Republicii Moldova, la propunerea Consiliului Superior al Magistraturii. Președintele Republicii Moldova poate respinge o singură dată candidatura propusă de către Consiliul Superior al Magistraturii”.
Conform modificărilor alineatul 3 și alineatul 4 din articolul 116 au fost abrogate. Totodată, alineatul 5 al aceluiași articol a fost modificat după cum urmează.
„Deciziile privind numirea judecătorilor și cariera acestora trebuie să fie adoptate în baza unor criterii obiective, bazate pe merit, și a unei proceduri transparente, în condițiile legii. Promovarea sau transferul judecătorilor se face doar cu acordul acestora”, este precizat în textul Constituției cu modificările și completările în vigoare din 1 aprilie.
La articolul 116 a fost introdus alineatul 51 care prevede că „judecătorii au doar imunitate funcțională în condițiile legii”.
A fost introdus un alineat nou și la articolul 121. Acesta prevede că „în procesul elaborării, aprobării și modificării bugetului instanțelor judecătorești se solicită avizul consultativ al Consiliului Superior al Magistraturii. Consiliul Superior al Magistraturii este în drept să prezinte Parlamentului propuneri la proiectul bugetului instanțelor judecătorești”.
Парламент Республики Молдова - Sputnik Moldova, 1920, 14.04.2022
Politică
Deputații se întrunesc în ședință: Subvenționarea în agricultură, pe ordinea de zi
Articolul 121 (1) - nou introdus reglementează rolul CSM - „Consiliul Superior al Magistraturii este garantul independenței autorității judecătorești”.
În redacție nouă este și articolul 122. Acesta prevede;
(1) Consiliul Superior al Magistraturii este format din 12 membri: șase judecători aleși de Adunarea Generală a Judecătorilor, reprezentând toate nivelurile instanțelor judecătorești, și șase persoane care se bucură de o înaltă reputație profesională și integritate personală, cu experiență în domeniul dreptului sau în alt domeniu relevant, care nu activează în cadrul organelor puterii legislative, executive sau judecătorești și nu sunt afiliate politic.
(2) Procedura și condițiile de alegere, numire și încetare a mandatului membrilor Consiliului Superior al Magistraturii sunt stabilite de lege. Membrii Consiliului Superior al Magistraturii pot fi revocați, în condițiile legii.
(3) Candidații la funcția de membru al Consiliului Superior al Magistraturii care nu fac parte din rândul judecătorilor sunt selectați prin concurs, în baza unei proceduri transparente, în bază de merit, și sunt numiți de Parlament cu votul a trei cincimi din deputații aleși.
(4) Dacă numirea candidaților care nu fac parte din rândul judecătorilor la funcția de membru al Consiliului Superior al Magistraturii în condițiile alineatului (3) a eșuat, procedura și condițiile de numire a acestora sunt stabilite de lege.
(5) Membrii Consiliului Superior al Magistraturii sunt aleși sau numiți pentru un mandat de 6 ani, fără posibilitatea de a deține două mandate.
A fost modificat alineatul 1 la articolul 123, care prevede „Consiliul Superior al Magistraturii asigură numirea, transferarea, detașarea, promovarea în funcție și aplicarea de măsuri disciplinare față de judecători. Consiliul Superior al Magistraturii își exercită atribuțiile în mod direct sau prin intermediul organelor sale specializate”.
Protest agricultori, 18 decembrie 2020 - Sputnik Moldova, 1920, 13.04.2022
Economie
Acciza la motorină pentru agricultori va fi subvenționată
Fluxul de știri
0