Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

„Legea dezinformării”, votată cu scandal în prima lectură: Ce prevede

© Sputnik / Mihai CarausParlament
Parlament - Sputnik Moldova, 1920, 07.04.2022
Abonare
Deputații au votat pentru modificarea a șapte acte normative, printre care și modificarea la Legea cu privire la libertatea de exprimare.
CHIȘINĂU, 7 apr - Sputnik. Proiectul de lege privind modificarea Legii cu privire la libertatea de exprimare, dar și a Legii privind Serviciul de Informații și Securitate (SIS) a fost votat în prima lectură cu votul a 56 de deputați.
Legea organică a fost votată doar de deputații fracțiunii parlamentare PAS. Opoziția a cerut excluderea de pe ordinea de zi a acestui proiect de lege, argumentând că aprobarea ar putea îngrădi libertatea de exprimare garantată în Constituție. Excluderea de pe ordinea de zi nu a fost acceptată, iar ședința Parlamentului a început cu examinarea anume a acestui subiect.
Parlament - Sputnik Moldova, 1920, 07.04.2022
Politică
Scandal în Parlament: Comuniștii și socialiștii au blocat tribuna, apoi au părăsit sala
Potrivit raportorului, preşedintele Comisiei cultură, educaţiei, cercetare, tineret, sport şi mass-media, Liliana Nicolaescu-Onofrei, a declarat că necesitatea aprobării acestui proiect nu poate fi pusă la îndoială.
De cealaltă parte, deputații din opoziție au criticat majoritatea modificărilor propuse. Critici și dezbateri au avut loc și cu referire la alineatul 4 al articolului 17 din Codul serviciilor media si audiovizuale, care propune că furnizorii de servicii media audiovizuale nu vor difuza, iar distribuitorii de servicii media audiovizuale nu vor retransmite programe audiovizuale care au fost inițial produse în state care nu au ratificat Convenția Europeană privind televiziunea transfrontalieră, cu excepția filmelor artistice și de scurt metraj care nu au conținut militar, precum și a emisiunilor de divertisment care nu au conținut militar și a programelor audiovizuale care sunt produse în statele membre ale Uniunii Europene, în Statele Unite ale Americii și Canada, precum și în statele care au ratificat Convenția europeană cu privire la televiziunea transfrontalieră.
Deputați în Parlamentul Republicii Moldova - Sputnik Moldova, 1920, 07.04.2022
Politică
Minut de reculegere în Parlamentul de la Chișinău
În context, deputatul BCS Adela Răileanu a întrebat dacă producția „Zboară cocorii” cu titlul original în rusă „Летят журавли”, un film dramatic sovietic, realizat în 1957 de regizorul georgian Mihail Kalatozov, care a câștigat Palme d'Or la Festivalul de Film de la Cannes din anul 1958 va fi inclus la categoria de filme cu conținut militar și nu va mai putea fi difuzat de serviciile media din Republica Moldova.
Președintele Comisiei cultură, educaţiei, cercetare, tineret, sport şi mass-media, Liliana Nicolaescu-Onofrei, a răspuns că „se pare că este o situație în care trebuie să fie suportate consecințele inițiate de Guvernele iresponsabile”.
„Proiectul prevede explicit și vizează produse, programe, care au fost produse în Uniunea Europeană, SUA. Deci este explicit”, a declarat Nicolăescu-Onofrei.
La fel, opoziția s-a arătat nedumerită când au reușit cei din PAS să supună acest proiect de lege audierilor publice sau examinarea de către anumiți experți în domeniu, întrucât acesta a fost înregistrat pe data de 5 aprilie, adică cu două zile înainte de a fi supus votului în plen.
Liliana Nicolăescu-Onofrei a declarat de la tribuna Parlamentului că astfel de consultări au existat, atât cu specialiști din ONG-uri de media din țară cât și cu experți din afara țării.
După o rundă îndelungată de întrebări răspunsuri, dar și luări de cuvânt, deputații Blocului Comuniștilor și Socialiștilor au blocat tribuna centrală a Parlamentului, ulterior au părăsit sala de ședințe. Între timp, președintele Parlamentului a anunțat o pauză de jumătate de oră.
Парламент Республики Молдова - Sputnik Moldova, 1920, 07.04.2022
Politică
BCS, despre „Legea dezinformării”: Tentativă de atac la libertatea de exprimare
Trebuie precizat, deputații PAS au votat proiectul de lege privind modificarea unor acte normative. Este vorba de un proiect de lege, care urmează să fie votat în prima lectură și care propune modificări la Legea privind Serviciul de Informații și Securitate al Republicii Moldova, Legea cu privire la libertatea de exprimare, Codul penal, Legea privind regimul stării de urgență, de asediu și de război, Legea comunicațiilor electronice, Codul contravențional și Codul serviciilor media audiovizuale.
Proiectul de lege propune definirea noțiunilor de „spațiu informațional mediatic”, „spațiu informațional public”, „informație falsă”, „informație ce afectează securitatea spațiului informațional public” și „dezinformare”. Prevederile din proiect stabilesc că dezinformarea sau răspândirea informațiilor ce afectează securitatea spațiului informațional public sunt interzise.
„În acest sens, pentru protejarea libertății publicului de a fi informat prin contracararea dezinformării sau informațiilor false în spațiul informațional public, prin noul art.6/1 sunt reglementate competențele, acțiunile și procedurile autorităților responsabile”, este precizat în nota informativă a proiectului de lege organică.
În context, sunt prevăzute sancțiunile penale și contravenționale pentru neexecutarea dispozițiilor Comisiei pentru Situații Excepționale sau a hotărârilor Consiliului Suprem de Apărare, precum și pentru răspândirea dezinformării sau a informațiilor false ce afectează securitatea informațională a țării.
La fel, urmează să fie efectuate modificări la Legea privind regimul stării de urgență, de asediu și de război, dar și la Codul serviciilor media audiovizuale.
Ria Novosti - Sputnik Moldova, 1920, 07.04.2022
Rusia
RIA Novosti a lansat un proiect multimedia despre genocidul populației din RPD și RPL
La Articolul I se propune stabilirea unei atribuții noi pentru Serviciul de Informații și Securitate (SIS), în sensul că „Serviciul va elabora și implementa un sistem de măsuri orientate spre descoperirea, prevenirea și contracararea acțiunilor care, conform Concepției securității informaționale a Republicii Moldova, reprezintă amenințări la adresa securității informaționale”.
Potrivit modificărilor propuse la Codul serviciilor media audiovizuale, articolul 5 „Programele audiovizuale achiziționate” se completează cu următorul cuprins:
„În cazul serviciilor de televiziune, programele audiovizuale achiziționate de peste hotare trebuie să provină sau să fie produse în proporţie de cel puţin 50% în statele membre ale Uniunii Europene, SUA și Canada precum și ale statelor care au ratificat Convenția europeană privind televiziunea transfrontalieră”, este precizat în proiectul de lege.
Potrivit documentului propus pentru completare și modificare, nu pot fi achiziționate programe produse de filiale sau reprezentanțe ale furnizorilor care provin din state care nu au ratificat Convenția europeană privind televiziunea transfrontalieră, indiferent de locul activității acestora.
Pentru încălcarea prevederilor privind programele audiovizuale locale, se exclude sancțiunea cu avertizare publică și se introduce un nou tip de sancțiune, și anume suspendarea dreptului de a difuza comunicările comerciale audiovizuale de la 6 luni până la 12 luni și suspendarea licenței de emisie a furnizorului de servicii media care a încălcat decizia Consiliului Audiovizual privind suspendarea dreptului de a difuza comunicările comerciale audiovizuale.
Наталья Гаврилица - Sputnik Moldova, 1920, 05.04.2022
Politică
Gavrilița: Deocamdată nu vedem planuri de implicare a Moldovei într-un război
Fluxul de știri
0