Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Scandal în Parlament: Comuniștii și socialiștii au blocat tribuna, apoi au părăsit sala

Parlament - Sputnik Moldova, 1920, 07.04.2022
Abonare
Deputații Blocului Comuniștilor și Socialiștilor au părăsit sala de ședințe a Parlamentului.
CHIȘINĂU, 7 apr - Sputnik. După aproape trei ore de dezbateri asupra proiectului de lege care prevede modificări la șapte acte normative, deputații Blocului Comuniștilor și Socialiștilor au blocat tribuna centrală, iar mai apoi au părăsit sala de ședinței.
Între timp, deputații partidului de guvernământ au anunțat o pauză de jumătate de oră, după care vor reveni la subiectul care a provocat dispute în cadrul ședinței.
Este vorba de un proiect de lege, care urmează să fie votat în prima lectură și care propune modificări la Legea privind Serviciul de Informații și Securitate al Republicii Moldova, Legea cu privire la libertatea de exprimare, Codul penal, Legea privind regimul stării de urgență, de asediu și de război, Legea comunicațiilor electronice, Codul contravențional și Codul serviciilor media audiovizuale.
După ce au părăsit sala de ședințe, liderul comuniștilor Vladimir Voronin a declarat în cadrul unei conferințe de presă că prin votarea acestor modificări, guvernarea va impune dictatura și vor îngrădi libertatea de exprimare. Voronin a mai precizat că oamenii se vor revolta.

„În semn de protest vom părăsi ședința de astăzi. Vom depune o sesizare la Curtea Constituțională, deși știm că este de „formă”. Această lege nu va fi executată, pentru că nu există mecanisme în acest sens”, a declarat Vladimir Voronin.

Socialistul Vlad Batrîncea a declarat că sub incidența acestei legi ar putea să nimerească oameni simpli care doar au încercat să-și expună părerea.
negocieri ruso-ucrainene - Sputnik Moldova, 1920, 07.04.2022
Operațiunea militară din Ucraina
Lavrov: Rusia va continua negocierile cu Ucraina
Totodată, Batrîncea a precizat că guvernarea, în loc să acorde atenție problemelor ce țin de bunăstarea oamenilor, a ales să dezbată în primul rând acest proiect de lege.
„În loc să vină cu proiecte pentru susținerea oamenilor, guvernarea a decis să interzică simboluri. Pe ei îi deranjează panglica Sfântului Gheorghe. Probabil din cauza acestei panglici cresc prețurile”, a declarat Batrîncea.
Trebuie precizat, modificările propuse au adus un val de critici din partea opoziției. Critici și dezbateri au avut loc cu referire la alineatul 4 al articolului 17 din Codul serviciilor media si audiovizuale, care propune că furnizorii de servicii media audiovizuale nu vor difuza, iar distribuitorii de servicii media audiovizuale nu vor retransmite programe audiovizuale care au fost inițial produse în state care nu au ratificat Convenția Europeană privind televiziunea transfrontalieră, cu excepția filmelor artistice și de scurt metraj care nu au conținut militar, precum și a emisiunilor de divertisment care nu au conținut militar și a programelor audiovizuale care sunt produse în statele membre ale Uniunii Europene, în Statele Unite ale Americii și Canada, precum și în statele care au ratificat Convenția europeană cu privire la televiziunea transfrontalieră.
În context, deputatul BCS Adela Răileanu a întrebat dacă producția „Zboară cocorii” cu titlul original în rusă „Летят журавли”, un film dramatic sovietic, realizat în 1957 de regizorul georgian Mihail Kalatozov, care a câștigat Palme d'Or la Festivalul de Film de la Cannes din anul 1958 va fi inclus la categoria de filme cu conținut militar și nu va mai putea fi difuzat de serviciile media din Republica Moldova.
Președintele Comisiei cultură, educaţiei, cercetare, tineret, sport şi mass-media, Liliana Nicolaescu-Onofrei, a răspuns că „se pare că este o situație în care trebuie să fie suportate consecințele inițiate de Guvernele iresponsabile”.
„Proiectul prevede explicit și vizează produse, programe, care au fost produse în Uniunea Europeană, SUA. Deci este explicit”, a declarat Nicolăescu-Onofrei.
La fel, opoziția s-a arătat nedumerită când au reușit cei din PAS să supună acest proiect de lege audierilor publice sau examinarea de către anumiți experți în domeniu, întrucât acesta a fost înregistrat pe data de 5 aprilie, adică cu două zile înainte de a fi supus votului în plen.
Liliana Nicolăescu-Onofrei a declarat de la tribuna Parlamentului că astfel de consultări au existat, atât cu specialiști din ONG-uri de media din țară cât și cu experți din afara țării.
Deputații urmează să revină la procedura de vot după o pauză. De menționat, deputații din fracțiunea partidului Șor au declarat că nu vor vota acest proiect de lege.
Deputați în Parlamentul Republicii Moldova - Sputnik Moldova, 1920, 07.04.2022
Politică
Minut de reculegere în Parlamentul de la Chișinău
Fluxul de știri
0