Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Cum autoritățile moldovene luptă pentru securitatea informațională a țării

© Photo : Serviciului de Informaţii şi Securitate al Republicii MoldovaȘedință a Colegiului SIS, foto din arhivă
Ședință a Colegiului SIS, foto din arhivă - Sputnik Moldova, 1920, 06.04.2022
Abonare
Parlamentul de la Chișinău urmează să examineze un proiect de lege care prevede, între altele, pârghii suplimentare pentru stat de intervenție în activitatea presei.
CHIȘINĂU, 6 apr – Sputnik. Parlamentul Republicii Moldova urmează să examineze un proiect de lege prin care se propune, între altele, dotare statului cu o serie de pârghii suplimentare de intervenție în activitatea presei în cazul în care, susțin autorii inițiativei legislative, este pusă în pericol securitatea informațională a țării. Un rol important îi este oferit în acest domeniu Serviciului de Informații și Securitate.
„Dezinformarea și informațiile false au constituit și constituie o provocare pentru securitatea informațională a Republicii Moldova în particular, precum și pentru securitatea națională la general”, menționează autorii inițiativei legislative în nota informative care însoțește proiectul.
Dezinformarea și informațiile false, mai spun autorii, „au constituit și constituie o provocare pentru securitatea informațională a Republicii Moldova în particular, precum și pentru securitatea națională la general”.

„În prezent, în contextul evoluțiilor geopolitice, precum și a situației pandemice generate de infecția coronavirus, amploarea acestui fenomen se simte cu desăvârșire, fiind răspândite în continuare știri care induc în eroare publicul în mod intenționat și au un impact semnificativ asupra percepției oamenilor. Astfel, având în vedere amploarea fenomenului de răspândire a dezinformării sau a informațiilor ce afectează securitatea spațiului informațional public, intervenția la nivel legislativ pentru a asigura o contracarare promptă a acestui fenomen este mai mult decât necesară” – este un alt citat din nota informativă.

Proiectul de lege prevede modificarea și completarea mai multor acte legislative, inclusiv a legii privind Serviciul de Informații și Securitate al Republicii Moldova. Va fi introdus în această lege un articol nou, 10/1 () din care cităm doar câteva prevederi:
„Furnizorii de servicii de găzduire a conținutului online și furnizorii de conținut online de pe teritoriul Republicii Moldova sunt obligați ca, la indicația executorie a Serviciului de Informații și Securitate, să întrerupă imediat, cu informarea publicului, transmiterea într-o rețea de comunicații electronice ori stocarea conținutului, prin eliminarea acestuia la sursă, dacă prin conținutul respectiv se promovează dezinformare/informații false ce afectează securitatea informațională”, este scris în proiectul de lege.
SIS - Sputnik Moldova, 1920, 09.03.2022
Operațiunea militară din Ucraina
SIS atenționează persoanele care folosesc simboluri extremiste
Totodată, se propune ca SIS să aprobe prin indicație executorie și să facă publică „lista surselor cu conținut online care promovează dezinformare sau informații false ce afectează securitatea informațională”.
În document este făcută precizarea că „indicația executorie va conține motivele pentru care sursa cu conținut online a fost inclusă în listă și informația falsă ce afectează securitatea informațională”.

Potrivit proiectului, „indicația executorie a Serviciului de Informații și Securitate privind lista surselor cu conținut online care promovează dezinformare sau informații false ce afectează securitatea informațională poate fi contestată în instanța de judecată, de către persoanele interesate, în condițiile și termenele prevăzute de Codul administrativ, fără respectarea procedurii prealabile”. Însă „contestarea indicației executorii nu suspendă executarea acesteia de către furnizorii de rețea sau servicii de comunicații electronice”.

Un alt act legislativ vizat de proiect este Legea cu privire la libertatea de exprimare. Autorii inițiativei propun completarea acesteia cu un articol nou intitulat „Protejarea libertății publicului de a fi informat prin contracararea dezinformării sau informației ce afectează securitatea spațiului informațional public”.
Prin contracarare se are în vedere „acțiuni prompte îndreptate spre identificarea, evaluarea și stoparea răspândirii conținutului calificat drept dezinformare sau informație ce afectează securitatea spațiului informațional public, prin blocarea difuzării, preluării, diseminării și, după caz, prin eliminarea acestuia din spațiul informațional public, indiferent de originea lui”. Această activitate este pusă în sarcina SIS.
Inițiativa legislativă urmărește modificarea și altor acte normative: Codului penal, Legii privind regimul stării de urgență, de asediu și de război, Legea comunicațiilor electronice, Codul contravențional și Codul serviciilor media audiovizuale.
Documentul este publicat pe site-ul Parlamentului Republicii Moldova.
Vasile Botnari - Sputnik Moldova, 1920, 01.04.2022
Societate
Fostul director al SIS își va petrece următoarele 25 de zile în izolator
Fluxul de știri
0