Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Maia Sandu: Nu putem renunța la achiziția gazelor din Federația Rusă

© AFP 2024 / Olivier Douliery / PoolПрезидент Республики Молдова Майя Санду
Президент Республики Молдова Майя Санду - Sputnik Moldova, 1920, 04.04.2022
Abonare
Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu a declarat că Republica Moldova nu este deocamdată pregătită să renunțe la achiziția gazelor rusești.
CHIȘINĂU, 4 apr - Sputnik. Republica Moldova încă nu este pregătită să renunțe la achiziția de gaze din Federația Rusă. O astfel de precizare a fost făcută de președintele Maia Sandu în cadrul unei conferințe de presă, la care a răspuns la întrebările jurnaliștilor pe subiecte de actualitate.
Astfel, șeful statului a fost întrebată dacă Republica Moldova se va alinia sancțiunilor împotriva Federației Ruse alături de alte state ale lumii. În context, președintele a declarat că „Republica Moldova vorbește de sancțiuni pe elemente în parte”.
Potrivit Maiei Sandu, pe dimensiunea financiar-bancară Republica Moldova s-a aliniat restricțiilor și interdicțiilor impuse la nivel internațional împotriva Federației Ruse.
„În cazul Republiciii Moldova, în tot ce se referă la sistemul financiar și sistemul bancar, toate băncile respectă toate politicile și restricțiile impuse de sistemele de plăți internaționale. Inclusiv ce ține de sistemele swift sau sistemul de carduri bancare Visa și Mastercard”, a menționat președintele.
Maia Sandu a menționat că sancțiunile sunt acțiuni menite să producă costuri pentru țara agresor. Sancțiunile trebuie să țină cont de particularitățile relațiilor economice.
Майя Санду - Sputnik Moldova, 1920, 04.04.2022
Politică
Maia Sandu nu mai este sigură de relevanța formatului 5+2
„Cel mai mare aspect economic dintre Republica Moldova și Federația Rusă este achiziția gazelor rusești. Pentru moment avem un singur furnizor de gaze. Guvernul caută alternative. Nici pentru noi nu este bine să fim dependenți sută la sută de un singur furnizor. Situația pe piața gazelor este destul de dificilă. Asta nu înseamnă că nu căutăm alternative, dar asta înseamnă că astăzi nu putem să renunțăm la achiziția de gaze din Federația Rusă”, a declarat Maia Sandu.
Șeful statului a declarat că Republica Moldova achită o sumă între trei și patru milioane de dolari pe zi pentru gazele cumpărate din Rusia.
Din punct de vedere al exporturilor către Federația Rusă, care prin sistarea lor ar putea fi o sancțiune pentru Rusia, Maia Sandu spune că aceasta nu era necesară întrucât exporturile s-au redus la cote maxime din cauza războiului din Ucraina.
Președintele a mai spus că autoritățile de la Chișinău „nu vor permite reexporturi prin Republica Moldova”.
Глава Молдовагаз Вадим Чебан - Sputnik Moldova, 1920, 04.04.2022
Economie
Moldova achită consumul curent de gaze rusești în dolari
Fluxul de știri
0