Analize și opinii
Pe site-ul Sputnik Moldova găsiți întotdeauna comentarii ale experților cu privire la evenimentele politice de actualitate, precum și analize ale fenomenelor sociale și economice care se produc în țară.

De ce e importantă victoria lui Orban în Ungaria

© AFP 2022 / ATTILA KISBENEDEKUngaria, Viktor Orban, alegeri
Ungaria, Viktor Orban, alegeri - Sputnik Moldova, 1920, 04.04.2022
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
”O victorie care se poate vedea de pe lună și, în mod cert, de la Bruxelles”, și-a comentat Viktor Orban propriul succes electoral, obținut la alegerile din 3 aprilie.
BUCUREȘTI, 4 apr -Sputnik. Viktor Orban a câștigat cu peste 67% alegerile din Ungaria, în fața unei coaliții a opoziției, dar și în ciuda unei campanii de demonizare atât la nivel local, cât și internațional. Astfel, victoria lui Orban nu este doar victoria lui și a partidului său, Fidesz, cât este victoria suveranității maghiare asupra tendințelor ideologic-uniformizante ale Uniunii Europene.
Orban a provocat tot timpul establishmentul euro-atlantic, arătând și altor națiuni europene că o țară poate fi stat membru al UE și al NATO, fără să își piardă vocea, identitatea și, desigur, interesele. Însă acum, poate mai mult ca oricând în ultimii ani, Orban se așezase pe poziții clar diferite de cele ale Uniunii Europene.
Viktor Orban - Sputnik Moldova, 1920, 04.04.2022
Internațional
Alianța lui Orban câștigă alegerile parlamentare din Ungaria
Prietenia dintre Ungaria și Federația Rusă, relațiile personale dintre Viktor Orban și Vladimir Putin, interesele geopolitice ale Ungariei, curajul Budapestei de a spune lucrurilor pe nume (în ciuda unui cor admirativ euro-atlantic) despre neregulile politicilor naționaliste ale Ucrainei, faptul că Ungaria a decis să tranșeze printr-un referendum (care a și trecut) chestiunea revoluției lgbt care face ravagii în toată lumea occidentală, au făcut din Orban ”inamicul public numărul 1” din interioriul Uniunii.
Victoria lui Orban, care arată că națiunea maghiară este solidară cu politica Fidesz și că Orban este o voce prin care vorbesc maghiarii, este cu atât mai spectaculoasă cu cât toți au fost împotriva sa. Până și vedeta mediatică a momentului, actorul Vladimir Zelenski a sugerat în show-urile sale că Orban trebuie să fie înfrânt politic.
Însă Viktor Orban nu este doar un teoretician. Maghiarii au votat pe Orban pentru că viziunea sa politică aduce rezultate concrete, confirmate.
Mandatele precedente ale premierului maghiar s-au concretizat cu o dezvoltare fără precedent a Ungariei. Țara a construit o rețea de autostrăzi. Din cei 1646 de kilometri de autostradă ai Ungariei, 646 sunt din timpul administrației Orban. Prin comparație, România, o țară de aproape 3 ori mai mare decât Ungaria, are doar 946 de kilometri de autostradă.
De asemenea, Ungaria a devenit atractivă pentru industria constructoare de mașini. BMW, Mercedes și Audi au fabrici și investiții de ordinul miliardelor de euro în Ungaria.
Orban a promis că va conecta gospodăriile maghiarilor cu gaze. Rețeaua de gaze, care conectase 30 la sută din gospodării în momentul venirii sale putere, a ajuns acum la peste 95% din gospodării. De asemenea, negociind direct cu Federația Rusă, Ungaria a obținut prețuri foarte bune pentru livrarea de gaze, țara conectându-se la proiectul South Stream.
De asemenea, Ungaria are un venit mediu pe cap de locuitor de 800 de euro, iar prețul la carburanți a fost înghețat de autorități, în contextul crizei energiei, la echivalentul în forinți a 6,4 lei. România, prin comparație, cu venit pe cap de locuitor cu 100 de euro mai mic, are prețul la carburanți ridicat deja la 8 lei.
În sfârșit, Ungaria este un actor important pe plan internațional. Țară cheie a grupului de la Vișegrad, Ungaria este un actor regional important și în zona Balcanilor, cu relații tot mai bine dezvoltate cu Serbia, Bulgaria și Turcia.
Într-un context politic internațional complicat, în care România nu există, Orban a reușit să transforme Ungaria într-un actor regional deosebit de important, de care trebuie să țină seama și SUA, și UE, și Federația Rusă.
Председатель Комитета по международным делам Совета федерации России Константин Косачев - Sputnik Moldova, 1920, 04.04.2022
Rusia
Kosaciov a comentat rezultatele alegerilor din Serbia și Ungaria
Fluxul de știri
0