Economie
Urmăriți portalul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu tendințele, fenomenele și fluctuațiile din economia Republicii Moldova

Ultima oră: Prețul motorinei, mai mare decât cel al benzinei

© Sputnik / Mihai Carausstație PECO
stație PECO - Sputnik Moldova, 1920, 29.03.2022
Abonare
Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a stabilit noile prețuri plafon, aplicabile pentru 30 martie.
CHIȘINĂU, 29 mart - Sputnik. Prețurile la carburanți ar putea crește și mâine. Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a stabilit noile prețuri plafon, aplicabile pentru 30 martie. Pentru prima dată prețul la motorină l-ar putea depăși pe cel al benzinei.
Astfel, pentru ziua de 30 martie 2022 sunt stabilite următoarele prețuri maximale de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere principale de tip standard:
benzina COR 95 – 27,17 lei/litru;
motorină – 27,25 lei/litru.
Așadar, prețul pentru benzină ar putea crește cu încă șase bani, iar pentru un litru de motorină cu tocmai 28 de bani.
Potrivit Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică, orice scădere sau creștere a prețului pe piețele internaționale, este resimțită abia peste câteva zile la pompele stațiilor de alimentare din Republica Moldova.
Здание Министерства иностранных дел РФ на Смоленской-Сенной площади в Москве. - Sputnik Moldova, 1920, 29.03.2022
Internațional
Zaharova: de restricțiile antirusești la care se pretează UE profită numai SUA
ANRE precizează că pe parcursul lunii martie, piețele internaționale au înregistrat două valuri consecutive de creștere a cotațiilor la produsele petroliere. Acestea reprezintă consecința directă a evenimentelor tragice din Ucraina și a sancțiunilor impuse Federației Ruse.
„Cel mai mult s-a făcut resimțită oferta redusă de motorină în raport cu cererea, statele europene fiind cele mai expuse. Importurile din Federația Rusă reprezintă aproximativ 15% din consumul de motorină al Europei, iar rafinăriile de pe continent importă și petrol din Rusia pentru a produce local carburanți pentru piața europeană. Dacă anterior prețul motorinei pe piețele internaționale era mai ieftin cu 30-120 $/tona, atunci pe parcursul lunii martie acesta a ajuns să depășească prețul benzinei, în unele zile fiind mai mare cu 100-170 $/tona”, este precizat în comunicatul ANRE.
Potrivit reprezentanților Agenției, primul val de creștere a prețurilor pe plan internațional a început la 28.02.2022 și a durat până la 08.03.2022. Consumatorii din Republica Moldova au simțit efectele acestuia până la data de 15 și 16 martie, atunci când prețurile au atins valori maximale.
În perioada 9-16 martie a urmat o perioadă de descreștere a prețurilor la burse și corespunzător începând cu data de 16 martie au urmat o curbă de scădere a prețurilor la pompă în Republica Moldova. Totodată, începând cu data de 17 martie piețele internaționale au intrat în al doilea val de creșteri care din 24-25 martie a început să se resimtă și în Republica Moldova.
„Astfel, din data de 16 martie până la data de 24-25 martie, al doilea val de creșteri a majorat cotațiile cu 156,25 $/tona la benzină și 320 $/tona la motorină care, în următoarele zile, va mai dicta trendul mediei calculate de către ANRE”, mai menționează ANRE.
Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică reiterează eficiența și corectitudinea mecanismului de stabilire a prețurilor pentru produsele petroliere, aplicat începând cu 1 septembrie 2021.
Vadim Ceban:Noua platformă UE nu are cum să anuleze actualul contract cu Gazprom” - Sputnik Moldova, 1920, 28.03.2022
Podcasturi
Vadim Ceban: "Noua platformă UE nu are cum să anuleze actualul contract cu Gazprom”
Fluxul de știri
0