Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Vadim Ceban: "Noua platformă UE nu are cum să anuleze actualul contract cu Gazprom”

Vadim Ceban:"Noua platformă UE nu are cum să anuleze actualul contract cu Gazprom”
Abonare
Republica Moldova este invitată să adere la o nouă structură UE de achiziția de gaze. Răspunsul oficial deocamdată lipsește.
Președintele Consiliului de Administrație SA "Moldovagaz", Vadim Ceban, susține că răspunsul de aderare la această platformă ar trebui să vină din partea Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale.
“Dacă există o asemenea platformă înseamnă că sunt anumite facilități. Nu cunosc care este modelul de achiziție, aici trebuie de văzut și de studiat mai atent. Noi avem mai mulți participanți ai pieței printre care Energocom și alte structuri. Nu văd motive ce ar putea aduce la anularea contractului cu Gazprom, nu văd legătura” a declarat oficialul într-un interviu exclusiv pentru Agenția Sputnik Moldova.
O altă temă discutată intens este modalitatea de plată. Vadim Ceban a menționat că Moldovagaz, conform contractului, la moment are opțiunea de a achita gazul în trei valute, euro, dolari și ruble rusești.
Din data de 1 mai va avea două opțiuni de a se achita, în euro și ruble rusești, în funcție de situația pe piața valutară.
Oficialul a menționat că achitarea se va efectua în funcție de interesul companiei Moldovagaz.
Fluxul de știri
0