Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Instituțiile de învățământ din Orhei intră în grevă japoneză: Iată motivul

© Sputnik / Дмитрий ТереховОргеевские учителя протестуют вКишиневе.
Оргеевские учителя протестуют вКишиневе. - Sputnik Moldova, 1920, 28.03.2022
Abonare
Instituțiile de învățământ din raionul Orhei intră în grevă japoneză. Care este motivul.
CHIȘINĂU, 28 mart - Sputnik. Instituțiile de învățământ din raionul Orhei intră în grevă japoneză, care va dura până joi, 31 martie, ziua în carea va avea loc ședința Parlamentului.
Mai exact, școlile, grădinițele și instituțiile publice protesetează pentru a determina Guvernul să revizuiască bugetul de stat pentru anul 2022 și să aloce mai mulți bani pentru întreținerea școlilor, grădinițelor și altor instituții publice locale, în contextul scumpirilor din ultima perioadă.
Despre aceasta a anunțat președintele Consiliului raional, Dinu Țurcanu în cadrul unei manifestații organizate în fața Guvernului. Președintele raionului a precizat că unul din motivele grevei este de a pune presiune pe factorii decizionali în ce privește alocarea resurselor financiare pentru achitarea facturilor instituțiilor de învățământ.
„Va fi ședința Parlamentului și vor fi rectificări ce țin de alocarea surselor financiare pentru buna funcționare a instituțiilor de învățământ și în această situație nu înțeleg de ce Ministerul Finanțelor nu a asigurat și alte instituții cu achitarea facturilor” a declarat președintele raionului Orhei.
Dinu Țurcanu a mai spus că prețurile, în special pentru energia termică, au crescut considerabil. Chiar și așa, Guvernul nu a majorat cu niciun leu bugetele destinate plății facturilor și a lăsat această povară pe umerii administrațiilor locale și raionale.
stație PECO - Sputnik Moldova, 1920, 28.03.2022
Economie
Motorina se scumpește din nou: Prețul se apropie de cel al benzinei
Mai mult, potrivit președintelui raionului Orhei, Ministerul Finanțelor le-ar fi transmis indirect că acești bani nu vor fi compensați de Guvern.
„Ni s-a dat clar de înțeles că aceste sume, și este vorba de aproximativ 4 milioane de lei, din fondul pentru dezvoltare, nu vor mai putea fi recuperate. Facem apel către toate sindicatele din învățământ, către toate administrațiile raionale și locale din toată Republica Moldova, către toți managerii instituțiilor școlare să intre și ei în grevă japoneză, pentru a fi solidari cu noi și pentru a trage un semnal de alarmă”, a precizat Dinu Țurcanu.
POtrivit primarului municipiului Orhei, Pavel Verejanu, instituția pe care o conduce s-a pregătit să achite un tarif de 11 lei pentru gazele naturale, dar acesta a ajuns deja la 15 lei, prin urmare, nu are capacitate să mai suporte plata facturilor. La fel, Verejanu a informat că Școala de Arte și Școala de Muzică are astăzi un minus 100 de mii de lei.
„Dacă luăm împreună și toate grădinițele, calculele estimative, până la sfârșit de an, deși nu avem nicio certitudine în privința viitoarelor prețuri la gaz, atestă un deficit de 4 milioane 250 de mii de lei. Repet, aceste cifre sunt raportate la prețurile actuale”, a declarat Pavel Verejanu.
Așadar, potrivit autorităților din Orhei, greva japoneză va dura până în momentul în care Parlamentul se va reuni în ședință și va soluționa problema.
Prețurile la produsele alimentare urmează să crească - Sputnik Moldova, 1920, 28.03.2022
Podcasturi
Prețurile la produsele alimentare urmează să crească
Fluxul de știri
0