Economie
Urmăriți portalul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu tendințele, fenomenele și fluctuațiile din economia Republicii Moldova

Motorina se scumpește din nou: Prețul se apropie de cel al benzinei

© Sputnik / Mihai Carausstație PECO
stație PECO - Sputnik Moldova, 1920, 28.03.2022
Abonare
Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a stabilit și publicat prețuri plafon noi pentru carburanți.
CHIȘINĂU, 28 mart - Sputnik. Săptămâna începe cu o scumpire semnificativă a motorinei. Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a stabilit și publicat prețuri plafon noi pentru carburanți, aplicabile pentru 29 martie și mai mari față de cele din weekend.

Astfel, pentru un litru de benzină cu cifra octanică 95, șoferii ar putea achita cu șapte bani mai mult, adică 27,11 de lei. Prețul pentru un litru de motorină atinge aproape pragul psihologic de 27 de lei. ANRE a stabilit preț plafon pentru 29 martie mai mare cu 34 de bani. În acest caz, motorina ar putea costa 26,97 de lei.

ANRE precizează că prețul pentru produsele petroliere derivate - benzina și motorina este corelat cu cotațiile stabilite zilnic de către compania americană S&P Global Platts, în baza metodologiei Platts. Conform aceste metodologii, în fiecare zi lucrătoare, cumpărătorii și vânzătorii de produse petroliere își plasează prețul de cerere și ofertă pe platforma electronică Platts „Market on close” (MOC). Prețul per tonă la benzină sau motorină se stabilește la 16:30 ora Londrei - 18:30 Chișinău, în baza celui mai tranzacționat preț per tonă înregistrat în acea zi.
„În cursul unei zile de trading pe platforma Platts (MOC), prețul la o tonă de benzină sau motorină variază în funcție de fluctuația prețului de petrol la bursele internaționale, cererea și oferta produselor petroliere, noutățile de ordin economic și geopolitic, disponibilitatea stocurilor de petrol sau produse petroliere etc. Tranzacțiile sunt separate după principiul geografic, astfel încât prețurile stabilite de către Platts să reflecte situația exactă dintr-o regiune anumită”, precizează Agenția întrun comunicat de presă.
ANRE mai menționează că metodologia de calcul a Agenției folosește anume valoarea medie a cotațiilor medii Platts pentru 14 zile anterioare corelată la cursul de schimb leu/dolar, la care se adaugă acciza, taxa pe valoare adăugată (TVA) și marja comercială specifică (stabilită semestrial de ANRE). Astfel, metoda de stabilire a prețului de către ANRE, exact ca și prețurile stabilite de către companii în cadrul tranzacțiilor internaționale, permite ca efectul unei creșteri sau scăderi a prețurilor produs într-o zi exactă să fie amortizat print-o valoare medie.
Prin urmare, orice cădere sau creștere a prețului pe piețele internaționale, este resimțită abia peste câteva zile la pompele stațiilor de alimentare din Republica Moldova.
Prețurile la produsele alimentare urmează să crească - Sputnik Moldova, 1920, 28.03.2022
Podcasturi
Prețurile la produsele alimentare urmează să crească
Fluxul de știri
0