Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Prețurile la produsele alimentare urmează să crească

Prețurile la produsele alimentare urmează să crească
Abonare
Experții estimează noi scumpiri la produse din cauza crizei cerealiere
Analistul economic Sergiu Ungureanu estimează că prețurile la produse care depind direct sau indirect de cereale se vor scumpi inevitabil. Rusia și Ucraina asigură 30 % din întreaga cantitate de grâu în lume. Cele două țări aflate în conflict numai pot asigura cantitatea de export. Ucrainenii au probleme serioase de logistică, în timp ce Rusia impune restricții la export.
Ba mai mult, Republica Moldova riscă să rămână fără cantități minime necesare pentru consumul intern.
“Consider că statul ar trebui să-ți revizuiască politica în această direcție. Să vadă în toamnă ce cantități de cereale au obținut agricultorii, după care să i-a o decizie dacă pot sau nu exporta. În cazul în care cantitățile sunt suficiente atunci fiecare agent să exporte în baza unei cote”, consideră expertul.
Deasemenea Sergiu Ungureanu admite că agenții economici pot specual pe seama situației din Ucraina chiar dacă cantitățile de cereale sunt suficiente în stoc până la următoarea recoltă.
 валюта - Sputnik Moldova, 1920, 26.03.2022
Societate
Dispune oare guvernarea de bani pentru „Satul European” trâmbițat de Sandu?
Fluxul de știri
0