Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Medinskii, despre unele apropieri de poziții la negocierile dintre Rusia și Ucraina

© Sputnik / Alexandr Kryazhev / Accesați arhiva multimedianegocieri
negocieri - Sputnik Moldova, 1920, 19.03.2022
Abonare
Șeful delegației ruse la negocieri susține că pozițiile Moscovei și Kievului în privința statutului neutru al Ucrainei sunt tot mai apropiate.
CHIȘINĂU, 19 mart – Sputnik. Statutul neutru al Ucrainei și neaderarea acesteia la NATO sunt teme pe marginea cărora Moscova și Kievul și-au apropiat foarte mult pozițiile, a declarat vineri pentru presă șeful delegației ruse la negocieri Vladimir Medinskii, consilierul președintelui rus, informează RIA Novosti.
„Tema statutului neutru și neaderarea Ucrainei la NATO este unul dintre punctele cheie la negocieri, acesta este acel punct, pe marginea căruia pozițiile părților s-au apropiat foarte mult”, a spus Medinskii.
El a mai specificat că mai există subtilități legate de garanțiile de securitate pentru Ucraina:
„Subtilități, legate de garanțiile de securitate suplimentare pe care le primește Ucraina pe lângă cele care există deja, în cazul în care va renunța la aderarea la blocul NATO”.
Демонстрация военной техники НАТО - Sputnik Moldova, 1920, 18.03.2022
Rusia
Diplomații ruși cer ca SUA să facă publice informațiile privind laboratoarele din Ucraina
Medinskii este de părere că Moscova și Kievul sunt „deja undeva la jumătate de cale” în chestiunea demilitarizării Ucrainei în cadrul procesului de negocieri în plină desfășurare. Iar avansarea pozițiilor de negocieri ale părților pe astfel de teme, precum denazificarea și demilitarizarea Ucrainei, potrivit lui, poate fi văzute din diferite puncte de vedere.
„Referitor la demilitarizare aș putea să spun că e vorba de 50 la 50. Eu nu sunt împuternicit să divulg niciun fel de detaliu al negocierilor și n-o să fac asta. Nici cifre concrete, nici argumente ale părților care negociază, însă în partea aceasta suntem undeva la jumătate de drum”, a relatat pentru presă șeful delegației ruse.
El consideră premature discuțiile despre o eventuală întâlnire dintre președinții Vladimir Putin și Vladimir Zelenski. Pentru ca o astfel de întâlnire să aibă loc este necesar ca mai întâi delegațiile de negociatori să elaboreze și să coordoneze textul unui acord, după care textul ar urma să fie parafat de șefii ministerelor de externe, apoi de către cele două guverne și doar după acești pași ar avea rost o discuție despre summit-ul șefilor de state, a punctat Medinskii.
Встреча глав МИД РФ и Ирана С. Лаврова и Х. Амира Абдоллахиана - Sputnik Moldova, 1920, 18.03.2022
Rusia
Livrările de armament către Ucraina vor fi o țintă legitimă pentru Rusia, afirmă Lavrov
Fluxul de știri
0