Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Turov: Decizia APCE nu va aduce beneficii reglementării transnistrene

© Sputnik / Игорь Зарембо / Accesați arhiva multimediaTurov
Turov - Sputnik Moldova, 1920, 16.03.2022
Abonare
Federația Rusă, în calitate de membru al misiunii de menținere a păcii în Transnistria, va face tot posibilul pentru ca în Moldova să nu apară un nou punct de tensiune, susține un deputat al Dumei de Stat.
CHIȘINAU, 16 mart - Sputnik. Prin declararea Transnistriei, „zonă de ocupație rusă”, Consiliul Europei împiedică în mod deliberat dezvoltarea relațiilor pașnice între cele două maluri ale Nistrului. Opinia a fost exprimată într-un interviu acordat pentru Sputnik Moldova de membrul Comitetului Dumei de Stat pentru afacerile CSI Artiom Turov.

„Prin desemnarea regiunii transnistrene drept „zonă ocupată”, colegii noștri europeni au comis un act pur politic, care, aparent, urmărește să creeze un nou punct de tensiune asupra Nistrului. Și, desigur, acest lucru a fost făcut pentru ca problemele existente ale relațiilor dintre Rusia și Occident să sune și mai tare în lume, și mai de confruntare”, a spus Turov.

APCE, amintește parlamentarul rus, nu are nicio competență în problema reglementării transnistrene, pentru aceasta există o platformă internațională „5+2”. Misiunea de menținere a păcii pe Nistru este mixtă, la ea participă nu doar personalul militar rus, ci și menținerea păcii din Moldova și forțele armate din Transnistria, precum și observatori din Ucraina.
Datorită contingentului de menținere a păcii, spune Turov, nu s-au tras împușcături pe ambele maluri ale Nistrului de 30 de ani, economia se dezvoltă, se nasc copii, iar viața este normală și pașnică.
„Se pare că, de fapt, această stare de pacea în Transnistria nu le mai convine unor politicieni și oficiali ai Uniunii Europene. Îi pot asigura că Federația Rusă, în calitate de participant la misiunea de menținere a păcii, va face tot posibilul pentru a preveni un nou conflict în regiune. Sunt sigur că nici poporul Moldovei și Transnistriei nu vrea confruntare", mai spune deputatul Dumei de Stat.
Kremlinul, Moscova - Sputnik Moldova, 1920, 16.03.2022
Operațiunea militară din Ucraina
Kremlinul ia în calcul ideea formării unui stat demilitarizat în Ucraina
Comunicând în mod regulat cu transnistrenii, Turov era convins că nicio declarație și nicio decizie luată în Occident nu ar putea afecta atitudinea oamenilor din stânga față de contingentul de menținere a păcii.
„Dacă aș spune mai simplu, forțele noastre de menținere a păcii sunt iubite în Transnistria”. Oamenii din regiune înțeleg pe deplin misiunea încredințată contingentului și care este îndeplinită de militarii ruși cu onoare și înalt profesionalism”, spune Artiom Turov.
Totodată, deputatul spune că actualele autorități de la Chișinău deși sunt acum „sub influența puternică a Occidentului”, nu și-au pierdut capacitatea de a menține o poziție rezonabilă.
„Cred că în situația actuală, conducerea Republicii Moldova, și în primul rând președintele Sandu, va avea suficientă înțelepciune și echilibru pentru ca în limitele actualei Constituții a țării, să urmeze o politică care vizează realizarea intereselor naționale, și nu la rezolvarea sarcinilor politice și geopolitice ale altora”, este convins Turov.
Lavrov - Sputnik Moldova, 1920, 16.03.2022
Operațiunea militară din Ucraina
Lavrov: Negocierile dintre Rusia și Ucraina nu sunt ușoare
Amintim că, în cadrul reuniunii de marți, 15 martie Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei, APCE, a recunoscut Transnistria ca fiind teritoriu ocupat de Rusia, iar decizia finală urmează să fie luată pe 17 martie de Comitetul de Miniștri al Consiliului Europei.
De menționat că astăzi ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Nicu Popescu, a comentat amendamentul votat de Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE) prin care a recunoscut oficial „regiunea transnistreană drept teritoriu ocupat de Rusia”.
"Nicu Popescu a remarcat că Moldova este un stat neutru. Această neutralitate presupune că Moldova nu participă la niciun fel de acțiuni militare de partea unui stat sau altuia. În același timp, neutralitatea nu presupune indiferența față de refugiați, ci apeluri la respectarea dreptului internațional", a spus ministrul de Externe al Republicii Moldova.
Fluxul de știri
0