Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Maia Sandu s-a întâlnit cu Klaus Iohannis la Chișinău: Ce au discutat

© Photo : Preşedinţia Republicii MoldovaMaia Sandu și Klaus Iohannis
Maia Sandu și Klaus Iohannis - Sputnik Moldova, 1920, 16.03.2022
Abonare
Se completează
Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, i-a mulțumit lui Iohannis pentru vizita acestuia la Chișinău într-un moment de grea cumpănă.
CHIȘINĂU, 16 mart – Sputnik. Maia Sandu a subliniat în cadrul conferinței de presă comune cu Klaus Iohannis, aflat în vizită oficială la Chișinău, că Moldova și România au în desfășurare proiecte ambițioase, a condamnat operațiunea militară a Rusiei în Ucraina, a cerut sprijin european în gestionarea fluxului de refugiați, precum și sprijin economic.
Sandu a subliniat că presiunea pe Republica Moldova la ora actuală este una foarte mare. Țara noastră, susține președintele, are nevoie de sprijinul partenerilor europeni.
„Moldova din primele ore a condamnat acțiunile militare și a chemat la pace, a primit din primele ore refugiați”, a spus Maia Sandu.
Ea a mai spus că la ora actuală aproape 100 de mii refugiați din Ucraina rămân în Republica Moldova.
„E un efort semnificativ pentru o țară mică, cu venituri modeste. Fluxul de refugiați nu contenește”, a mai declarat președintele Republicii Moldova.
Ea a solicitat statelor europene ajutor în vederea transferului în UE a refugiaților și a mulțumit pentru sprijinul deja oferit.
Kremlinul, Moscova - Sputnik Moldova, 1920, 16.03.2022
Operațiunea militară din Ucraina
Kremlinul ia în calcul ideea formării unui stat demilitarizat în Ucraina
Totodată, Sandu a mulțumit autorităților de la București pentru ajutor umanitar pentru refugiații din Ucraina, primul lot fiind primit pe 4 martie și cel de al doilea – azi și include inclusiv o donație de motorină și benzină de care autoritățile moldovene au nevoie pentru a gestiona fluxul de refugiați.
De asemenea, Moldova a primit din partea României 5000 de tone de păcură drept sprijin pentru securitatea energetică a țării noastre.
Sandu a pledat pentru interconectarea Republicii Moldova la proiectele energetice al României și Uniunii Europene.
Maia Sandu a vorbit și despre intenția conducerii actuale a Moldovei de aderare la UE. Șeful statului a spus că mizează pe sprijinul României pentru cererea depusă de Chișinău de aderare la UE.
O altă solicitare făcută de Maia Sandu a fost ca România să ajute Moldova să obțină acces pe piața europeană pentru produsele moldovenești care nu mai pot fi livrate pe piața rusă și pe piața ucraineană.
La finalul luării sale de cuvânt, Maia Sandu a îndemnat comunitatea internațională să obțină încetarea luptelor în Ucraina.
Centrul pentru refugiați de la Moldexpo - Sputnik Moldova, 1920, 16.03.2022
Operațiunea militară din Ucraina
Aproape cinci mii de refugiați au cerut azil în Republica Moldova
La rândul său, președintele României, Klaus Iohannis, a mulțumit Maiei Sandu pentru primire și a reconfirmat sprijinul României față de țara noastră.
""Ne-am concentrat în convorbirile de astăzi asupra consecințelor agresiunii armate a Federației Ruse împotriva Ucrainei. România și Republica Moldova, ca vecini ai Ucrainei, trebuie să ia toată măsurile necesare pentru a face față cât mai eficient acestor efecte. De aceea, am venit astăzi, la Chișinău, împreună cu premierul Nicola Ciucă, cu un mesaj puternic – România este alături de R. Moldova și de toți cetățenii săi așa cum a fost mereu. Pe noi puteți să contați. Și, pe lângă România, alături de dumneavoastră se află solidar toate statele europene și euroatlantice", a declarat Iohannis.
Totodată, șeful statului român a amintit că de la începutul conflictului, România a acordat Republicii Moldova asistență umanitară sub diverse inclusiv combustibil, resurse energetice, transporturi cu materiale de strictă necesitate pentru refugiați etc.
Președintele României a vorbit și despre preluarea refugiaților ucraineni din țara noastră pentru a reducere presiunea asupra statului.
Iohannis a reafirmat și sprijinul deplin al României pentru soluționarea politică a problemei transnistrene.
"Reafirm sprijinul deplin al României pentru soluționarea politică a problemei transnistrene cu respectarea suveranității și integrității teritoriale ale Republicii Moldova în frontierele sale recunoscute internațională și fără afectarea cursului său pro european. Vreau să vă asigur de sprijinul deplin al României, al meu personal, pentru o coordonare strânsă pentru depășirea provocărilor cu care ne confruntăm”, a spus Iohannis.
Gavrilița - Sputnik Moldova, 1920, 16.03.2022
Economie
Gavrilița a anunțat oficial că auditul datoriei „Moldovagaz” nu va fi gata pe 1 mai
Fluxul de știri
0