Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Socialiștii și comuniștii au propus o serie de măsuri de protecție socială a populației

© Sputnik / Mihai CarausOameni în stradă
Oameni în stradă - Sputnik Moldova, 1920, 15.03.2022
Abonare
Deputații BECS au făcut publice o serie de propuneri de susținere socială a populației, pe care le vor promova în Parlament.
CHIȘINĂU, 15 mart – Sputnik. Deputații Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, Vladimir Odnostalco și Alla Darovannaia, au făcut public marți o serie de propuneri de susținere socială a populației, pe care fracțiunea parlamentară din care fac parte urmează să o promoveze în Parlament.
Potrivit unui comunicat emis de PSRM, este vorba, în primul rând, despre indexarea pensiilor și îndemnizațiilor sociale.
„Socialiștii au menționat că, datorită creșterii vertiginoase a prețurilor la produsele alimentare, combustibil, medicamente, precum și a tarifelor la energie, veniturile reale ale populației se reduc drastic și, drept urmare, scade puterea de cumpărare a cetățenilor”, este menționat în comunicatul serviciului de presă al PSRM.
Autorii inițiativei au subliniat că „indexarea pensiilor, planificată de la 1 aprilie, este calculată pe baza coeficientului egal cu rata inflației la finele anului 2021, deși de atunci prețurile au crescut considerabil.
Astfel, potrivit datelor statistice, în luna februarie a acestui an, comparativ cu luna februarie 2021, prețurile medii de consum au crescut cu 19%, inclusiv la produsele alimentare – cu 23%, produsele nealimentare – cu 15%, serviciile pentru populație – cu 17%”.
Tinerii vor primi bani de la stat pentru inițierea propriilor afaceri - Sputnik Moldova, 1920, 06.09.2021
Societate
Guvernul Gavrilița anunță majorarea și indexarea pensiei: De unde vor fi luați banii
În opinia autorilor, „indexarea pensiilor începând cu 1 aprilie nu va fi efectuată pentru toți pensionarii în egală măsură. Pentru cele peste 180 de mii de persoane, care primesc o pensie mai mică de 2000 de lei, indexarea va constitui doar circa 280 de lei plus o sumă fixă. De asemenea, va fi indexată doar acea parte a pensiei, care nu depășește salariul mediu lunar pe economie – 9900 de lei”.
Fracțiunea BCS propune revenirea la indexarea pensiilor de două ori pe an, menținerea practicii de acordare pensionarilor cu venituri de până la 4 mii de lei a unui ajutor unic în valoare de 1000 lei, înghețarea prețurilor la produsele alimentare de bază, concomitent cu susținerea producătorilor acestor mărfuri și majorarea salariilor pentru asistenții și lucrătorii sociali.
Bătrânețe - Sputnik Moldova, 1920, 04.01.2022
Societate
Veste bună pentru beneficiarii de pensii: Cererile pot fi depuse online
Fluxul de știri
0