Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Veste bună pentru beneficiarii de pensii: Cererile pot fi depuse online

© Pixabay / Pixabay / beejeesBătrânețe
Bătrânețe - Sputnik Moldova, 1920, 04.01.2022
Abonare
Cei care vor să depună cererile pentru stabilirea pensiei pentru limită de vârstă și pensiei de dizabilitate, precum și cererile pentru reexaminarea acestora, pot face aceasta deja și online.
CHIȘINĂU, 4 ian - Sputnik. Începând cu 1 ianuarie, cererile pentru stabilirea pensiei pentru limită de vârstă și pensiei de dizabilitate, precum și cererile pentru reexaminarea acestora pot fi depuse inclusiv online.
Astfel, pe site-ul oficial al Casei Națională de Asigurări Sociale www.cnas.gov.md, prin accesarea bannerului corespunzător, „e-Cerere. Stabilire pensie" și „e-Cerere. Reexaminare pensie" aveți posibilitatea de a depune online cererea de solicitare a prestației sociale necesare.
Potrivit CNAS, implementarea acestor servicii se încadrează în obiectivul modernizării serviciilor publice prestate cetățenilor, precum și a transformării digitale.
Cererile pot fi depuse online și în cazul solicitării indemnizației unice la nașterea copilului, indemnizației lunare pentru creșterea copilului, indemnizației lunare pentru îngrijirea copilului până la împlinirea vârstei de 2 ani, indemnizației lunare de suport pentru creșterea până la vârsta de 3 ani a copiilor gemeni sau a mai mulți copii născuți dintr-o singură sarcină și a indemnizației paternale.
Amintim că începând cu 1 ianuarie s-a introdus pensia anticipată pentru carieră lungă. Aceasta se acordă persoanelor care au realizat o activitate în muncă mai mare decât stagiul necesar prevăzut la pensiile pentru limită de vârstă. Astfel, bărbații se vor putea pensiona anticipat dacă au 39 de ani de stagiu contributiv, iar femeile - 35 ani și 6 luni.
Totodată, din 1 ianuarie, a crescut indemnizația unică la nașterea unui copil cu 609 lei și constituie 10 068 de lei.
Младенец - Sputnik Moldova, 1920, 01.01.2022
Societate
Născuți în noaptea dintre ani: Câți prunci au venit pe lume de Revelion
Fluxul de știri
0