Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Guvernul Gavrilița anunță majorarea și indexarea pensiei: De unde vor fi luați banii

Tinerii vor primi bani de la stat pentru inițierea propriilor afaceri
Abonare
De la 1 octombrie, pensia minimă în țara noastră va crește până la 2000 de lei. Totodată, toate pensiile vor fi indexate cu 3,86 la sută.
CHIȘINĂU, 6 sept – Sputnik. Guvernul anunță ”cea mai mare creștere a pensiilor din istoria țării”. Anunțul a fost făcut în cadrul unui briefing comun de presă a prim-ministrului Natalia Gavrilița, ministrului Muncii și Protecției Sociale, Marcel Spatari și deputatul PAS, Dan Perciun.
Câți moldoveni primesc pensii din alte state? - Sputnik Moldova, 1920, 23.07.2021
Podcasturi
Câți moldoveni primesc pensii din alte state?
Astfel, potrivit autorităților, toți cei cu stagiu de muncă complet vor primi din 1 octombrie pensie de cel puțin 2000 de lei. Măsura vizează 183 de mii de pensionari cu stagiu complet de cotizare, care primeau pensie mai mică de 2000 de lei pe lună. Majorarea reprezintă în medie 366 de lei pentru o persoană.
Creșterea îi va afecta pozitiv și pe cei care au un stagiu incomplet de cotizare. Creșterea medie va reprezenta 398 de lei per persoană.

”Aceste creșteri vin în același timp cu indexarea pensiei. De la 1 octombrie, toate pensiile urmează a fi indexate cu 3,86%”, a declarat premierul Natalia Gavrilița.

Totodată, vor creștre și plățile sociale pentru categorii de oameni care primesc alocații sociale care sunt corelate cu pensia minimă. Astfel, 84 de mii de beneficiari de alocații sociale vor avea o creștere în medie cu 450 de lei.
Potrivit ministrului Muncii și Protecției Sociale, măsurile privind pensiile au fost luate pe câteva principii.
Beneficiari trebuie să fie pensionarii cu cele mai mici pensii.
Trebuie să avem în vedere principiul echității și, pe termen lung, echitatea va fi restabilită.
Trebuie să menținem stabilitatea financiară a sistemului de securitate socială pe termen lung.

”Măsura de creștere a pensiei minime până la 2000 de lei este aplicată prin mecanismul suplimentului de solidaritate care va fi acordat tuturor pensionarilor ce au pensia calculată sub pensia minimă în raport cu stagiul lor de cotizare”, a comunicat Marcel Spatari.

De asemenea, Spatari a explicat și metoda de calcul a diferenței dintre pensia calculată a unei persoane și pensia minimă, în cazul în care pensia calculată este sub pensia minimă.
Ion Chicu - Sputnik Moldova, 1920, 28.08.2021
Economie
Chicu: Majorarea pensiei din bani împrumutați - o bombă cu ceas pentru sistemul financiar
”În acest caz va fi alocată din bugetul de stat, sub forma de un supliment de solidaritate, care în timp va scădea odată cu creșterea pensiei calculate a persoanei, pentru că în fiecare an pensia calculată va fi indexată după regula generală, iar pensia minimă va fi indexată în baza inflației pentru a menține puterea de cumpărare a pensiei minime”, a afirmat Spatari.
Proiectul de lege urmează să fie aprobat pe parcursul acestei săptămâni.
Fluxul de știri
0